Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

De klager for at sikre den næste patient

Ønsket om, at det samme ikke sker for den næste patient, er stort hos de patienter og pårørende, der klager til Patientombuddet. De vil meget gerne høre, hvad behandlingsstedet helt konkret har lært og vil ændre.

Sygeplejersken 2013 nr. 5, s. 26-27

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

SY-2013-05-26bFoto: Søren Svendsen

Da patientklagesystemet blev ændret for et par år siden, var politikernes ønske bl.a. at give sundhedsvæsenet bedre mulighed for at lære af de klager, der kommer ind.

Det er et ønske, som patienter og pårørende, der klager til Patientombuddet, i meget høj grad deler. Det viser en interviewundersøgelse blandt klagere og personale, der har deltaget i dialogsamtaler, efter at dialog er blevet en lovfæstet ret for klagerne.

Siden Patientombuddet afløste Patientklagenævnet som klageinstans, har klageskemaet indeholdt en rubrik, hvor man kan krydse ja eller nej tak til dialog med regionen.

17 pct. af klagerne sagde ja tak i det første år med den nye ordning, og næsten halvdelen af dem frafaldt deres klage, da de havde haft en dialogsamtale med repræsentanter for ledelsen og personalet på det behandlingssted, de havde klaget over.
I undersøgelsen ”Erfaring med dialogsamtaler” fortæller klagerne, at dialogsamtalen har været en positiv oplevelse i hele 10 ud af 13 klagesager. Ikke desto mindre valgte kun tre at frafalde klagen efter dialogen, og det kan undre, når så mange syntes, de havde fået stort udbytte af samtalen.

”Forventningen til dialogsamtaler er jo bl.a., at der vil komme færre klagesager ud af det,” siger evalueringskonsulent Line Holm Jensen, Enheden for Brugerundersøgelser under Region Hovedstaden.

”Så det var overraskende, at mange havde haft utrolig gode oplevelser af samtalerne, men ikke trak klagen tilbage.
Men de havde den tro, at hvis man klager videre i systemet og får medhold, bliver læringen bredt ud, så den ikke bare bliver i den afdeling, de har talt med. De mener, de er nødt til at klage videre, for at det skal komme andre til gode.”

Vil helst møde ledelsen
I undersøgelsen indgår interviews med 15 klagere (13 klagesager) og 12 stk. personale fra fem forskellige sygehuse i to forskellige regioner.

Klagerne sagde ja til dialog for at få en mulighed for at uddybe deres klage, forklare sig ansigt til ansigt og få udtrykt deres utilfredshed. Og langt de fleste fik en positiv oplevelse. De blev anerkendt og lyttet til og fik i mange tilfælde en forklaring på ting, de ikke havde forstået.

Nogle få var utilfredse med dialogen, fordi de syntes, de blev mødt med en bedrevidende holdning, eller fordi de ikke fik tilsagn om den behandling, de ønskede. Nogle få fra personalesiden oplevede tilsvarende, at klagerne reelt ikke var indstillet på dialog.

To klagere, der havde en dårlig oplevelse, sad begge til samtale med personale, som var direkte involveret i den behandling, de klagede over. At møde det personale, man havde klaget over, var i det hele taget en ubehagelig overraskelse for flere, og ikke det, de havde forestillet sig, da de satte kryds i klageskemaet ved ”dialog med regionen”.

”Gennemgående ønsker klagerne ikke at tale med den person, der er involveret,” siger Line Holm Jensen. ”De synes, det bliver meget personligt, og de tror ikke på, at der kommer læring ud af det. De vil tale med afdelingsledelsen eller nogen på et højere niveau.”

På personalesiden var holdningen til den sag mere delt. Der var klart både for og imod, siger Line Holm Jensen.
”Nogle, primært afdelingsledelser, syntes heller ikke, at personalet skulle være til stede, for så fik man ikke en konstruktiv dialog. Man fik måske i stedet konflikten optrappet.

Så var der på den anden side dem, der syntes, at personalet havde ret til at være der. Det var jo dem, der var klaget over, og dem, der bedst kunne forklare sig. Nogle havde også den holdning, at afdelingsledelserne kunne være for langt væk fra den kliniske hverdag og ikke havde nok fagligt indblik i, hvad der var sket.”

Fortæl, hvad I har lært
Lettelse, glæde, afklaring var nogle af de følelser, klagerne sad tilbage med efter samtalen. I tre klagesager trak de også klagen tilbage efter samtalen.

”En årsag til, at man frafalder, kan være, at man har fået en forklaring og ikke længere har behov for at gå videre,” siger Line Holm Jensen.

”Men det kan også være, at klagerne kan se, at der er gået noget op for personalet.De frafalder, fordi personalet har fortalt, hvordan de konkret vil bruge det, der er kommet frem, hvordan de vil ændre i procedurerne, tage sagen med tilbage til et tværfagligt forum, eller hvad de nu gør med det. Det er noget, som er meget, meget vigtigt for klagerne at kunne tage med sig fra samtalen.”

Ikke alle på personalesiden syntes, de kunne lære noget af samtalerne, men mange gjorde. Problemet er så, konstaterer Line Holm Jensen, at man rundt omkring ikke havde gjort ret meget for at dele læringen systematisk.

”Så man bør nok overveje, hvad formålet med dialogsamtalerne er. Om læringen skal foregå individuelt og lokalt, eller om man f.eks. ønsker at løfte den op på hospitals- eller regionsniveau.”

Læs rapporten ”Erfaringer med dialogsamtaler” på patientoplevelser.dk. Søg på ”dialogsamtaler”.

Derfor dialogsamtale
  • Patienten eller de pårørende til en afdød patient skal have mulighed for at stille spørgsmål og få en forklaring.
  • Patienten eller de pårørende skal have mulighed for at fortælle om deres oplevelse af forløbet, udtrykke deres utilfredshed og få en undskyldning, når noget er gået skævt.
  • Ledelse og personale skal have mulighed for at forklare, hvad der skete og blev besluttet, og for at opklare misforståelser.
  • Ledelse og personale skal have mulighed for at lære af forløbet, så det kan blive bedre for den næste patient.
Det nye patientklagesystem

Fra 1. januar 2011 blev Patientklagenævnet afløst af Patientombuddet. Den nye klageinstans fik mulighed for at udtale kritik af organisation og tilrettelæggelse, hvor man tidligere kun kunne udtale kritik af personer, og klagerne fik ret til en dialog med det behandlingssted, de har klaget over.

Læs mere på www.patientombuddet.dk  

”Meningen med klagen var, at det ikke skulle ske for nogen andre (...) Til at starte med var det for min egen skyld og for at få sat punktum, men når jeg så tænkte mere over det, så tænkte jeg, at der skal gøres opmærksom på det et eller andet sted, så andre ikke skal opleve det, som jeg har oplevet.”

Klager

”Man har altså ansvaret for at skabe en ordentlig, tillidsfuld og respektfuld tone. Det har de, der afholder dialogerne ansvar for. Det er faktisk derfor, jeg også mener, at det er en ledelsesopgave. De gange, hvor der har været noget personale involveret, vi farer jo lige i blækhuset, og har jo været personligt involveret og totalt i defensiven, det kommer der ikke noget godt ud af.”

Personale

”At få den der accept fra dem: Jamen, vi har fejlet. Det var ligesom om, at der faldt en sten fra hjertet. Fordi du blev taget seriøst nu. De har fået øjnene op for, at der var noget galt. Det var i hvert fald den følelse, jeg havde indeni. Jeg var glad. De har endelig erkendt, både deres egne fejl, og at det ikke var os, der bare var hysteriske forældre. Så det er en stor lettelse.”

Klager

”Vi har ikke sådan den store udskiftning i personalet, dvs. vi bliver meget hurtigt meget faglige og meget indforståede. Så jeg synes, det er utrolig godt at få nogle input fra dialog og blive opmærksom på, at her er en patient, der har opfattet det på en anden måde.”
Personale.