Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Sygeplejersken 2013 nr. 7, s. 50-52

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Videnskabelig saglighed bygger bro

Mia Damhus
Andre boller på suppen. Om Functional Medicine og et troværdigt behandlingsparadigme
CET Forlag 2013
232 sider – 289 kr.
ISBN 978-87-990784-3-1 

SY072013%20Anm1Som selvstændig ernæringsterapeut, oprindeligt uddannet farmaceut og med en fortid som brygmester på Faxebryggerierne har forfatteren Mia Damhus stor viden og erfaring indenfor ernæringsterapi og tilhørende discipliner.
Ernæringsterapi sigter på at bringe balance i krop og psyke ud fra behandlingsparadigmerne Functional Medicine (FM) og Orthomolekylær behandling. FM er en videnskabeligt funderet disciplin, der anvender kost, kosttilskud og livsstilsændringer som værktøjer til at påvirke ubalancer i kroppens systemer såsom hormoner og neurotransmittere, redox- og mitokondriefunktion, afgiftning og metabolisme, immunsystem, inflammatorisk respons, fordøjelse, absorption og tarmflora. Orthomolekylær behandling (OMB) er en medicinsk disciplin, hvor sygdom anskues som en følge af mangel på nødvendige biokemiske elementer som f.eks. vitaminer, mineraler, aminosyrer og fedtsyrer. Den tidligere radiodoktor,

Carsten Vagn Hansen, er eksponent for denne behandlingsform. Bogens klare force er, at der gives en biokemisk forklaring på, hvorfor nogle sundhedsråd er gode, og andre er decideret skadelige, samt hvorledes f.eks. forskellige kategorier af  lægemidler skaber alvorlige ubalancer med kronisk sygdom til følge. Der gives forklaring på, hvorfor det i mange tilfælde er bedre at spise hele plantedelen end at indtage et af indholdsstofferne i ekstraheret form som kosttilskud, og man bliver klogere på, hvorfor små doser af giftstoffer, som hidtil har været anset som ufarlige, kan starte et tilpasningsrespons, som får vidtrækkende helbredsmæssige konsekvenser. At plantestoffer også kan virke ved at modulere vores genetiske udtryk, hvorved de f.eks. stimulerer afgiftningsenzymer, er en ny og spændende virkningsmekanisme.

Bogen formidler et vanskeligt stof og er også egnet som opslagsbog, selvom man desværre savner et alfabetisk indeks; men den detaljerede indholdsfortegnelse råder til en vis grad bod på dette. Bogen står med sin videnskabelige saglighed stærkt i forhold til brobygningsprojektet mellem komplementær og alternativ behandling og det konventionelle sundhedssystem, som vi er mange, der ønsker styrket.

Af Bodil Gyllembourg Lissau, cand.med.vet., BN. Sygeplejerske i Rudersdal Kommune, Ældreområdet.

Den store hearthunter   

Mikael Lindholm og Frank Stokholm
Thyra Frank & Plejehjemmet Lotte
Den danske ledelseskanon, 6
Gyldendal Business 2013
112 sider - 200 kr.
ISBN 9788702107241 

SY072013%20Anm2Den nye bog om Thyra Frank udgives som én af en serie på 12 bøger, som lanceres af Mandag Morgen for at præsentere historier om særligt vellykkede ledelsesforløb. Indledningsvis understreges det, at det netop er præstationen, der fokuseres på, og ikke personen. Men det holder ikke, når det er Thyra Frank, det drejer sig om. I hele bogen centrerer beretningen sig om Franks rolle, hendes nærvær og den måde hun påvirker sine omgivelser på. Der lægges i den grad vægt på, at hun er nogen langt mere end noget.

Måske fordi vi her i Danmark er dybt forelskede i det uformelle og skeptiske over for det belæste, slipper Frank af sted med at glemme møder og komme for sent, fordi det i hendes tilfælde forvandles til bevis på en prisværdig uformelhed.

Ingen tjekker Franks udsagn eller stiller kritiske spørgsmål. Beretningen om dengang Frank skrev en check på 90.000 kr. til den mand fra kommunen, der hævdede, at Lotte kunne spare på maden, hvis de opgav at lave den selv og i stedet brugte kommunens madordning, afføder ikke et spørgsmål om, hvor pengene kom fra. Det godtages også uden videre, at Frank har telepatiske evner og kan fornemme døde dyr og mennesker på Lotte, selv om hun sidder i Palma de Mallorca.

Den undren, der kunne være over, at Frank på den ene side jamrer over en fornæret offentlig sektor og på den anden side er medlem af liberal alliance, bliver heller ikke luftet. Det må være Franks personlige udstråling, der freder hende i klasse A.

Men det hører med til historien, at hendes antiautoritære standpunkt har potentialet til at skabe forandring. Hun fastholder f.eks. personale efter deres værdier og lægger ikke særlig vægt på deres kompetencer, og hun følger på godt og ondt sin intuition. Det er i det lys, vi skal se Franks uomtvistelige succes med at skabe en tiltrængt diskussion om ældreplejen.

Af Karen Ellen Spannow, sygeplejerske og etnograf.

Skjult skam må frem i lyset     

Lars J. Sørensen
Skam – medfødt og tillært
Hans Reitzel 2012
183 sider – 250 kr.
ISBN 9788741257099

SY072013%20Anm3Evnen til at føle skam er et grundlæggende medfødt følelsesberedskab. Skam vedrører den, man er, og det at blive set som den man er. Når værensoplevelsen forstyrres, opstår skammen, og er man først ramt af skam, mister man sin selvforståelse. Skam handler ikke om det, man har gjort, men om den, man er og om at være god nok. Svigtende selvforståelse opstår allerede hos det lille barn, når det ikke bliver mødt med anerkendelse. Hvis det ikke finder genklang og accept i forhold til det, det mærker, lades det tilbage med en skamfuld følelse af forkerthed og ensomhed.

Skam er knyttet til selvet og samtidig relationelt. I bogen tydeliggøres det, hvor gennemgribende fænomenet er og alligevel overset af mange behandlere. Skam i form af forkerthedsfølelse kan føre til psykisk lidelse. Ensomheden følger uvægerligt med og kan i sin yderste konsekvens føre til selvmord.

Bogen rummer kapitler om selvdestruktivitet, om skam og ære samt om behandling af skam. En af bogens pointer er, at den bedste forsikring mod forkerthed og skam er at kunne hvile i sig selv. At kunne hvile i sit eget nærvær er en effektiv måde at modstå omverdenens normer for, hvad det vil sige at være rigtig. Skam fortæller om et uforløst ønske om nærhed, og et af bogens budskaber er, at man som behandler af mennesker med psykiske lidelser skal tænke mindre på teorierne og mere på at være til stede i mødet med patienten. Forfatteren appellerer til, at man flytter fokus fra at kigge på, hvordan patienten er blevet forkert i sin sygdom, til hvordan han er blevet forkert behandlet af sin tilværelse og af andre mennesker. Mennesker har brug for at blive set og respekteret i stedet for at blive set på og vurderet

Bogen er lille af omfang, men emnet er stort og grundigt beskrevet. For alle, der arbejder i psykiatrien, er den særdeles vedkommende ikke mindst fordi, skam er en dimension, der sjældent fokuseres ret meget på, idet den fremtræder skjult, men til gengæld spiller en væsentlig rolle i forståelsen af, hvad der ligger bag udviklingen af den psykiske lidelse.

Af Sonja Bech, afdelingssygeplejerske på Rehabiliteringsafsnittet, Psykiatrisk Center Ballerup.

Fænomenologi for feinschmeckere    

Bjørn Schiermer (red.)
Fænomenologi. Teorier og metoder
Hans Reitzels Forlag 2013
278 sider – 300 kr.
ISBN 9788741255996 

SY072013%20Anm34jpgLad det være sagt med det samme: Denne antologi er ikke velegnet som undervisningsmateriale for sygeplejerskestuderende. Dertil er den for svær. Ikke desto mindre har jeg læst den med stor fornøjelse og mener, at nogle af kapitlerne med fordel vil kunne anvendes af sygeplejersker på videreuddannelse og med et vist forhåndskendskab til fænomenologisk filosofi.

Redaktøren er tilknyttet Sociologisk Institut på Københavns Universitet, og de øvrige forfattere har også en baggrund, der ligger langt fra sygepleje. Bogen udmærker sig ved at være skrevet i et letforståeligt sprog under nogle ”catchy” overskrifter, der pirrer læserens nysgerrighed og læselyst.

F.eks. kunne jeg ikke vente med at læse afsnittet ”Om hvad livsverdensfænomenologi ikke er” i Henning Bechs kapitel ”Livsverdensmetode”. Nogle af fænomenologiens nøglebegreber bliver beskrevet gentagne gange gennem bogen, f.eks. begrebet ”epoché”, der behandles ikke færre end 12 gange.

Så hvis man ikke forstår den ene udlægning, er man sikkert med på en af de øvrige. Nogle vil måske mene, at sådanne gentagelser er et tegn på, at bogen er svagt redigeret. I dette tilfælde mener jeg imidlertid, at gentagelserne føjer nye substantielle og sproglige facetter til beskrivelserne.

Bogen skitserer fænomenologi som en bevægelse i udvikling, til stadighed nuanceret og forandret af Husserls arvtagere. Men spørgsmålet om, hvorvidt fænomenologisk filosofi kan omsættes til en metode, der kan anvendes af empiriske forskere, lades ubesvaret. Der er ingen opremsning af konkrete håndgreb, og det er faktisk en befrielse, da der i forvejen findes flere fænomenologiske kogebøger.

Må du prioritere et enkelt kapitel, så læs Ulla Thøgersens ”Om at indstille sig fænomenologisk – Merleau-Pontys refleksionsbegreb”, som, udover at dække det overskriften lover, behandler flere af fænomenologiens nøglebegreber på en lettilgængelig måde.

Af Bente Martinsen, adjunkt, ph.d., Institut for Folkesundhed, Sektion for sygepleje, Campus Emdrup.

Kort nyt om bøger   

Ole Thage
Hvordan går du? Fodnoter om gangens kultur og biologi
Lindhardt og Ringhof 2013
192 sider – 299,95 kr.
ISBN 978-87-11-38226-4

Gang er næsten lige så karakteristisk for et menneske som fingeraftryk, og gang kan f.eks. bruges til at identificere en forbryder på et overvågningskamera. Forfatteren er neurolog og tidligere overlæge, han har set patienter med gangproblemer og diagnosticeret deres sygdomme i nervesystemet, og nu har han skrevet en skæv bog om gang i kunsten, gangens betydning for kendte danskere, gang som disciplinerende aktivitet og gang som et middel til tankegang. For ikke at tale om gang i musikken. Gang er mange ting, f.eks. kan man slentre, traske, trisse, marchere, tonse, okse eller slæbe sig af sted, får man at vide.

Hatten af for en person, der skriver en engageret bog om et emne, der forekommer selvfølgeligt og ikke spor kunstnerisk.

Jørgen Lange Thomsen
Retsmedicineren. Mit liv med døden som ledsager
Gyldendal 2013
288 sider – 299,95 kr.
ISBN 978-87-02-14051-4

Han ser meget direkte på mig, forfatteren på det lidt grynede forsidebillede, og han skriver ligesådan. Direkte. Om hvordan en obduktion foretages, undersøgelse af mordofre, døde dykkere, voldtægtsofre, incestofre og forbrydelser i Grønland. Hertil kommer arbejdet med at identificere ofre for terroren mod World Trade Center og tsunamien. Et omrejsende og interessant arbejdsliv har han haft, retsmedicineren, som nu er blevet 69 år og i store træk har planlagt sin egen begravelse. Han skal ikke obduceres.

(jb)