Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Historisk: Lys over sygeplejen

”Uden at forklejne Mændene kan man også spørge, om Mænd vil egne sig ligesaa godt til Sygepleje som Kvinder.” Sådan skrev en kvinde i Aarhus Stiftstidende i 1950, da de første mænd startede som sygeplejeelever. Men de mandlige sygeplejerskers historie begynder langt tidligere end det.

Sygeplejersken 2013 nr. 7, s. 14-14

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist

Dengang

SY-2013-07-historie1Lægen Niels Finsen opdagede for mere end100 år siden, at lys havde en gavnlig effekt på syge mennesker (Foto: Dansk Sygeplejehistorisk Museum)

Behandling af syge med sollys har været kendt siden oldtiden, men i Danmark er især én læge kendt for at begynde at forske i og for alvor systematisere lysbehandlingen. Finseninstituttets grundlægger, den færøskfødte læge Niels Finsen (1860-1904), vandt i 1903 Nobelprisen i medicin for sit arbejde med brug af lysterapi i behandlingen af patienter med hudtuberkulose. 

Allerede som student begyndte han at interessere sig for lysets virkning på levende organismer, og de første studier udsprang af hans egen nysgerrighed efter at vide, hvordan solen påvirkede dyr og mennesker. Det gjorde han bl.a. ved at tegne en sort streg på sin underarm og notere, hvordan huden blev påvirket af solskoldning der, hvor stregen ikke havde været.

Senere i 1896 oprettede han Finsens Medicinske Lysinstitut, hvor han og hans såkaldte ”lysalfer” i perioden 1896-1904 behandlede næsten 1.300 danske og udenlandske patienter. Lysalferne var alle yngre kvinder, som fik tre års oplæring på instituttet.

Lysalferne og Niels Finsen behandlede patienterne med sollys og kulbuelys, og behandlingerne blev så stor en succes, at han udvidede sin stab fra begyndelsen seks til 50 lysalfer i 1903.

Niels Finsen var selv ofte syg og led bl.a. af demenssygdommen Picks og bugvattersot. Han døde som 43-årig, kun otte måneder efter han havde modtaget Nobelprisen.  

Nu

SY-2013-07-historie2Lyset har også betydning for det arbejdende menneske. På Kolding Sygehus har bevidste skift i lysets farver forbedret arbejdsmiljøet på
en afdeling (Arkivfoto, Nils Lund Pedersen)
 

Lys skal hjælpe patienter på Psykiatrisygehuset i Region Syddanmark. Regionen har besluttet, at fremtidens behandling af de psykiatriske patienter skal ske ved at ændre på lyset. Det vil bl.a. betyde, at der skal installeres nyt lys, der følger  døgnrytmen, og at der skal udvikles et særligt lys, der kan bruges til at behandle depressioner, demens og skizofreni.

På intensivafdelingen på Kolding Sygehus har man siden 2010 forbedret arbejdsmiljøet på afdelingen ved at indføre døgnrytmestyret lys. Her skifter lyset nuancer syv gange i døgnet fra stærkt rødt lys om natten til blåt og grønt lys om dagen, og det har betydet, at de ansatte oplever bedre trivsel, og at de lettere falder i søvn og sover bedre end tidligere. Afdelingen startede i februar i år et nyt forskningsprojekt, som skal dokumentere fordelene ved lyset. 

”Vi er slet ikke i tvivl om, at det virker. Nu skal vi bare bevise det,” siger intensivsygeplejerske Tina Damgaard Thomsen i
en pressemeddelelse fra Sygehus Lillebælt.

Hendes kollega, intensivsygeplejerske Jette West Larsen, oplever også, at lyset har fordele. Hun siger i samme  pressemeddelelse: ”Man kan sige det sådan, at før var det bare belysning, men nu er det en medspiller i både behandlingen og medarbejdernes trivsel.”

Kilder: Politiken 7. juni 2003, Steno Museets Samlinger, Gyldendals åbne encyklopædi, Videnskab.dk, Dansk Sygeplejehistorisk Museum og Sygeplejersken 15/2011. 

Dansk Sygeplejehistorisk Museum

sygeplejemuseum%20vinter%20200x200

Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding viser beretningen om sygeplejens historie og sygeplejens betydning for det danske sundhedsvæsen.

Besøg museet og museets hjemmeside