Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fælles Rehabiliterende Indsats gavner borgere i hverdagen

Borgere, som skal i gang med rehabilitering efter sygdom, har gavn af tidlig og tværfaglig indsats med fokus på hele borgerens situation og ikke bare på visitation og tid. Det viser et projekt fra Nordjylland.

Sygeplejersken 2013 nr. 8, s. 64-65

Af:

Heidi Meedom, sygeplejerske, koordinerende sagsbehandler

Alle kommuner mærker i disse år et stigende pres på ældreområdet; flere og flere borgere har brug for hjemmehjælp, og arbejdsstyrken og økonomien bliver mindre. Samtidig opleves opgaveglidning fra sygehusene ud i kommunerne. For at imødekomme dette pres har Brønderslev Kommune siden 2012 kørt pilotprojektet FRI (Fælles Rehabiliterende Indsats) i to af syv hjemmehjælpsgrupper. FRI udrulles nu i fuld skala.

I hver hjemmehjælpsgruppe er der et FRI-team bestående af en koordinerende sagsbehandler, en ergoterapeut og en sygeplejerske, alle ansat i ældreområdet. Når en borger søger hjælp til f.eks. rengøring, besøger den koordinerende sagsbehandler borgeren med henblik på udredning. Udredningen tager udgangspunkt i den enkelte borger, og de relevante faggrupper inddrages for at komme hele vejen rundt om borgeren. Sygeplejersken foretager en sygeplejefaglig udredning, ergoterapeuten aktivitetsanalyse, og ved behov tilkaldes diætist, demenskonsulent mv. 

Tidligere har man i den kommunale sygepleje været meget styret af visiteringer og tid, hvor der med FRI-projektet i højere grad er kommet fokus på hele borgerens situation. For sygeplejerskerne betyder det holistiske syn på borgeren, at de bruger deres faglighed fuldt ud frem for blot at se på en afgrænset opgave. For den koordinerende sagsbehandler giver det tætte samarbejde med sygeplejersker og ergoterapeuten i FRI-teamet en mere smidig visitering, som løbende kan justeres og dermed hurtigere give effekt.

Kommunalt tackler FRI-arbejdsformen flere udfordringer; dels stigende udgifter til ældreområdet og dels færre hænder til at løfte opgaverne. Begge dele imødekommes ved hjælp af FRI, hvor mange borgere ender ud med at klare sig selv eller med et minimum af hjælp. En stor sidegevinst ved FRIprojektet er, at arbejdsformen har skabt stor arbejdsglæde i grupperne; både hos sygeplejersker og social- og sundhedspersonalet.

Borgerne har taget godt imod projektet, både de yngre og borgere på 90+. Et eksempel er en borger med store mén efter en blodprop i hjernen. Borgeren udskrives til hjemmet efter ophold på en regional genoptræningsafdeling. Borgeren har brug for meget hjælp og støtte i hverdagen både i form af sygepleje, ergoterapi, personlig og praktisk hjælp. Borgeren får massiv hjælp fra alle relevante faggrupper allerede fra starten, dvs. at den tværfaglige indsats iværksættes meget hurtigt, og borgeren bliver hurtigere og i højere grad selvhjulpen, end han ville være blevet tidligere.

Projektbeskrivelsen kan fås ved henvendelse til forfatteren.