Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

KOL-patienter tager medicinen forkert

Størstedelen af patienter med KOL får ikke nok ud af deres inhalationsmedicin, fordi de tager den forkert. Patienterne har brug for at blive undervist og testet oftere, viser et nyt pilotprojekt fra Fredericia Sygehus.

Sygeplejersken 2014 nr. 1, s. 8

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist

Op mod 80 pct. af patienter med lungesygdommen KOL tager ikke deres medicin korrekt. Det viser et nyt pilotstudie på Lungemedicinsk Afdeling på Fredericia Sygehus blandt 50 patienter med svær til meget svær KOL.

”Det overraskede mig, at der er så mange, der ikke tager medicinen korrekt, for det betyder, at patienterne ikke får det optimale ud af behandlingen,” siger sygeplejerske Inger Hougaard, som står bag projektet.

Forud for projektet havde Inger Hougaard bemærket, at det lod til, at flere patienter havde problemer med deres medicinindtag. I forbindelse med sin diplomuddannelse i 2012 besluttede hun sig for at undersøge det nærmere.

”Når patienterne tog deres inhalationsmedicin, så stod det som en sky ud fra dem, og det får de selvfølgelig ikke meget gavn af,” siger hun.

Inger Hougaard testede derfor over et halvt år, hvordan de 50 patienter indtog inhalationsmedicinen, og hun fandt flere områder, der kunne forbedres.

”En af de største fejlkilder er, at patienterne ikke holder vejret, efter de har inhaleret medicinen. Når de ånder ud, blæser de al medicinen med ud. De skyller heller ikke mund, efter de har taget den medicin, der indeholder binyrebarkhormon, og det betyder, at der er øget risiko for at få svamp i munden. Det medfører, at patienterne ikke drikker og spiser nok, taber sig i vægt og bliver endnu mere trætte,” forklarer hun.

Men også det øjeblik, patienterne står med medicinen i hånden, kan give problemer.

”Et meget udbredt problem er, at patienterne glemmer at ryste trykaerosolen. Det betyder, at de kommer til kun at inhalere drivgassen i aerosolen,” fortæller hun.

Test patienterne – igen og igen

På Lungemedicinsk Afdeling har opdagelsen af patienternes problemer med medicinindtag betydet, at sygeplejerskerne har øget fokus på test af patienterne.

”Vi er langt mere opmærksomme på at teste patienterne. Hver eneste gang de bliver indlagt, tjekker vi, om de kan håndtere medicinen korrekt, og om de har luft nok til det. Nogle af patienterne har ikke sugekraft nok til at bruge inhalatorerne, og derfor har vi skiftet til andre typer og bruger i højere grad spacere (åndingsbeholdere påsat inhalatoren, red.),” siger Inger Hougaard og forklarer, at patienterne ofte har brug for at blive vejledt flere gange.

”Vi oplever, at selvom vi den ene dag forklarer dem grundigt, hvordan de skal håndtere medicinen, har de glemt det igen dagen efter. Når man er ældre, kan det være svært at huske og indtage ny lærdom.

Det er heller ikke alle, der lærer ved at lytte. Nogle vil måske have mere gavn af at se en instruktionsvideo. Og så skal vi være opmærksomme på, at selvom man har undervist patienterne én dag, er det ikke ensbetydende med, at de kan det den næste. Vi skal huske at blive ved og ved med at undervise og teste deres viden hver eneste indlæggelse,” siger hun.

Hver sjette har mange fejl

Fra april – oktober 2012 testede sygeplejersker fra Lungemedicinsk Afdeling på Fredericia Sygehus 50 patienter med KOL i stadie 3 og 4. Patienterne blev testet i deres inhalationsteknik i forbindelse med bl.a. klargøring af inhalator og selve inhalationsproceduren. I alt havde 80 pct. af patienterne fejl i deres inhalationsteknik fordelt på 64 pct. med 1-4 fejl og 16 pct. med 5-9 fejl. Pilotstudiet viste desuden, at anvendelse af spacere eller mundstykke reducerer antallet af fejl.
Kilde: Sygehus Lillebælt.