Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Facebook er god til faglige spørgsmål

‘Jeg er sygeplejerske’ er en Facebook-gruppe, hvor medlemmerne ikke blot deler faglig viden, men også praktisk erfaring. Og så er den for alle. Altså inden for faget ifølge administratoren Lisbeth Bavnsgaard.

Sygeplejersken 2014 nr. 11, s. 18

Af:

Vinni Yang Søgaard, journalist

SY-2014-11-18Illustration: Mikkel Henssel

Der er over 8.000 medlemmer i Facebookgruppen ’Jeg er sygeplejerske’, der blev startet i 2007. De er alle sygeplejersker, sygeplejestuderende eller involveret i faget på en tredje måde. Hver dag bliver der lagt noget op i gruppen eller stillet spørgsmål, som livligt bliver debatteret.

”Jeg tror, Facebook fungerer særlig godt til at snakke om og diskutere faglige emner, fordi rigtig mange bruger Facebook. Det er ikke længere et socialt fællesskab, der er beregnet til de unge. Nu favner det generationsmæssigt flere. Det er et allemandsfællesskab,” siger Lisbeth Bavnsgaard, der valgte at hjælpe med at administrere gruppen, da den norske stifter, Marlene Carstens, flyttede til Norge.

”Jeg synes, det ville være rigtig synd, hvis gruppen skulle dø ud, da den er vigtig for mig personligt. Jeg får noget ud af den, og så vil jeg gerne bidrage. Og det gør jeg så ved at administrere gruppen,” forklarer Lisbeth Bavnsgaard, der til hverdag er sygeplejerske på organkirurgisk afdeling på Kolding Sygehus.

Ekstra viden uden at opsøge det

Lisbeth Bavnsgaard får som medlem af ’Jeg er sygeplejerske’ svar på nogle spørgsmål, som hun ikke selv havde overvejet at stille, men som vækker interesse: ”En dag var der en, der skrev det her opslag i gruppen: Da jeg var til undervisning for nogle måneder siden, fik vi at vide, at et kateter skal skiftes indenfor et døgn efter opstart af antibiotika. Er der nogen af jer, der ved, hvor lang tid det tager biofilmen at sætte sig på indersiden af kateteret?” fortæller Lisbeth Bavnsgaard.

Der var hurtigt 47 kommentarer til opslaget, og Lisbeth Bavnsgaard fulgte også selv med i samtalen med stor optagethed: ”Jeg blev overrasket og tænkte: Det var da meget interessant. Det vidste jeg faktisk ikke.”

Praktiske hverdagsting

’Jeg er sygeplejerske’ bliver også brugt til at dele forskningsartikler og sjove indslag, men gruppen bliver oftest brugt til at få endevendt praktiske hverdagsting for sygeplejersker: ”Sygeplejersker skriver ofte derinde og spørger om ting som: Må jeg blive indkaldt til en vagt, lige efter jeg har haft en nattevagt? Hvad gør I med efterløn? Og lignende spørgsmål,” forklarer Lisbeth Bavnsgaard.

Ordforklaring
  • OPSLAG/STATUSOPDATERING – En tekst evt. med billede eller video, som brugere offentliggør.
  • LIKE/SYNES GODT OM – Bruges til at tilkendegive, at man synes godt om et opslag.
  • GRUPPE – En samling af personer, der har meldt sig ind i en Facebookgruppe med et bestemt formål. I en gruppe er det normalt, at medlemmerne deler opslag og svarer på hinandens kommentarer.
Dem kan du følge på Facebook

På Facebook findes masser af sider og grupper for og om sygeplejersker, sygeplejestuderende, sundhedspolitik mv. Sider varetages som oftest af organisationer (græsrods-) bevægelser og lignende, mens grupper ofte er oprettet af privatpersoner. Grupperne kan være åbne eller lukkede. I lukkede grupper skal man sende en anmodning om optagelse.

Vær opmærksom på, at en lukket gruppe ikke nødvendigvis kun består af sygeplejersker eller sundhedspersonale. Der kan f.eks. også være politikere, journalister, kommunikatører eller andre med interesse for faget. Vær også opmærksom på din tavshedspligt – selvom gruppen er lukket, kan alle i princippet få adgang og læse med.

På Facebook kan du få faglige nyheder fra dit fagblad på facebook.com/fagbladetsygeplejersken
og følge de politiske dagsordener fra Dansk Sygeplejeråd på facebook.com/sygeplejersker.