Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Patientsikkerhed i kræftforløb - sygeplejerelaterede anbefalinger

Der er et betydeligt potentiale i at løse sygdomsspecifikke problemer vedr. patientsikkerhed gennem multifagligt og tværsektorielt samarbejde. Det er resultatet af de foreløbige analyser og konklusioner, som den Nationale Arbejdsgruppe for Patientsikkerhed i Kræftforløb, det første, større nationale patientsikkerhedsinitiativ med fokus på én sygdom, er nået frem til efter et års arbejde (1).

Sygeplejersken 2014 nr. 2, s. 48-49

Af:

Hanne Nafai, afdelingssygeplejerske

Hver fjerde kræftpatient oplever fejl i forbindelse med sin behandling, og risikoen for utilsigtede hændelser er højere og konsekvenserne mere alvorlige end i andre sygdomsgrupper. Det skyldes bl.a. kræftpatienters sårbarhed, men ofte også lange, komplekse forløb med risikofyldte behandlinger og involvering af mange sundhedspersoner i forskellige områder af sundhedsvæsenet (2).

low_tabel-1-kraeftPå den baggrund blev den Nationale Arbejdsgruppe for Patientsikkerhed i Kræftforløb etableret i efteråret 2011. Den bestod af i alt 46 personer med indgående kendskab til kræftbehandling og/eller patientsikkerhed se tabel 1. I arbejdsgruppen har kræftpatienter, klinikere og administratorer i fællesskab analyseret syv kræftspecifikke patientsikkerhedstemaer og formuleret 43 anbefalinger i relation til ”Efterforløb”, ”Overgange i udredning, diagnostik og behandling”, ”Stråleterapi”, ”Kemoterapi”, ”Hospitalserhvervede infektioner”, ”Patientinvolvering” og ”Monitorering”.

Forskelligartede anbefalinger

Anbefalingerne er forskelligartede og spænder fra brug af tjekliste ved ordination af kemoterapi, opstramning af procedurer omkring henvisninger/prøvesvar, sikring af kvalitet i overgange mellem organisatoriske enheder i sundhedsvæsenet til etablering af nationale netværk af nøglepersoner i patientsikkerhed, så læring af utilsigtede strålehændelser understøttes. En række af anbefalingerne har relation til den sygeplejefaglige indsats, disse er listet i tabel 2.
Sygeplejersker har en central rolle i patientsikkerhedsarbejdet og dermed også i, at anbefalingerne fra den Nationale Arbejdsgruppe omsættes til praksis. Ikke alle sikkerhedsproblemer i relation til kræftforløb er håndteret i arbejdsgruppens arbejde det første år, og der er fortsat behov for fokus på andre/nye patientsikkerhedsproblemer og håndtering heraf.

Læs statusrapporten og dokumentationsrapporter fra de syv temaer her

low-Table-2---kraeft
Projektgruppen 

  • Hanne Nafei, afdelingssygeplejerske og formand for Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker, diplom i ledelse.
  • Lotte Linnemann Rønfeldt, cand.scient.san., sundhedsfaglig konsulent, Kræftens Bekæmpelse, Kvalitet & Patientsikkerhed
  • Henriette Lipczak, overlæge, Kræftens Bekæmpelse, Kvalitet & Patientsikkerhed
  • Janne Lehmann Knudsen, overlæge, Kræftens Bekæmpelse, Kvalitet & Patientsikkerhed
  • Torben Palshof, overlæge, den Nationale Arbejdsgruppe for Patientsikkerhed i Kræftforløb (formand)

Hanne Nafei, afdelingssygeplejerske, Sygehus Lillebælt, Onkologisk sengeafdeling A270, SD i ledelse, formand for Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker; email: hanne.nafei@gmail.com 

Litteratur

  1. Patientsikkerhed i Kræftforløb – Statusrapport 2012, Den Nationale Arbejdsgruppe for Patientsikkerhed i Kræftforløb.
  2. http://www.cancer.dk/fagfolk