Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fra forsker til fag: Telemedicinske videokonsultationer til mennesker med KOL

I Danmark findes ca. 135 sygeplejersker med en ph.d. eller doktorgrad. Sygeplejersken har opsøgt nogle af dem for at finde ud af, hvorfor de valgte forskervejen, og hvordan det er gået, siden de fik deres forskertitel. Denne gang: Anne Dichmann Sorknæs.

Sygeplejersken 2014 nr. 4, s. 65

Af:

Anne Dichmann Sorknæs, cand.cur., ph.d.

Forsker-til-fag_low__anne-sorknaesAnne Dichmann Sorknæs er 56 år og bor i Ballen på Sydfyn. Hun er gift og har en datter, en søn, to børnebørn og et mere på vej. Anne Dichmann Sorknæs er cand.cur. og ansat som forskningssygeplejerske på medicinsk afdeling, OUH-Svendborg Sygehus.

Hvad fik dig til at forske?
”Gennem alle mine mere end 30 år som sygeplejerske har jeg interesseret mig for at optimere sygeplejen til ældre, kronisk syge patienter, fortrinsvis patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). Før jeg startede min forskeruddannelse i 2009, har jeg deltaget i flere tværfaglige KOL-forskningsprojekter f.eks. Pastmaundersøgelsen (1) og ”Rygerlunger Projektet” (2).

Min interesse for forskning startede lidt tilfældigt tilbage i 1987, hvor jeg blev spurgt, om jeg ville være med til at undersøge betydning af undervisning for patienter med KOL. Senere fulgte andre forskningsprojekter som f.eks. ”Rygerlunger Projektet” og ”Spis OTO”. Det meste af min forskning har været kvantitativ forskning og er foregået i et tværfagligt samarbejde mellem læger og sygeplejersker.

Siden 2006 er en del af min forskning desuden foregået i et tværsektorielt samarbejde og ikke mindst i et internationalt forskningssamarbejde med partnere fra EU. Min forskning har altid haft tæt relation til klinisk praksis og er startet med en undren og et ønske om at kunne være med til at forbedre klinisk praksis.”

Hvad er forskningsemnet i din ph.d.-afhandling?
”Formålet med mit ph.d.-studie var at undersøge effekten af synkrone telemedicinske videokonsultationer mellem udskrevet patient med svær KOL og sygeplejerske på hospital. Fokus var på genindlæggelser, dødelighed, teknologiens indflydelse på patienter og sygeplejerskers oplevelse af telekonsultationer samt teknologiens betydning for relationen mellem dem.

Ph.d.-studiet består af tre undersøgelser; et kontrolleret interventionsstudie med deltagelse af 100 patienter, en randomiseret undersøgelse med inklusion af 266 patienter og en kvalitativ postfænomenologisk analyse af empiri fra feltarbejde (feltobservation, videooptagelse, individuelle interview og fokusgruppeinterview).”

Hvor tog du din forskeruddannelse henne?
”Enheden for Sygeplejeforskning, Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet.”

Hvordan har dine økonomiske rammer været, mens du tog din forskeruddannelse?
”OUH-Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus støttede mig økonomisk med tilskud til løn. Desuden fik jeg et stipendium fra Syddansk Universitet, som dækkede et års løn og indskrivning, fondsmidler fra Helsefonden til dækning af løn og et legat fra Dansk Sygeplejeråds Forskningsfond til løn og andre udgifter. Renewing Health, EU-projektet, som min randomiserede undersøgelse indgår i, støttede med midler til drifts- og rejseudgifter.”

Hvor kan man læse om dine forskningsresultater?
”I min afhandling (3), Interventionsundersøgelsen (4) er publiceret i 2011, og den randomiserede undersøgelse (5) er publiceret i 2013. Desuden er mine forskningsresultater publiceret/omtalt i lærebøger, dagblade, radio og TV.”

Hvordan har din forskning betydning for praksis?
”Telemedicinske videokonsultationer mellem hospitalsbaseret sygeplejerske og udskrevet patient med KOL er nu et etableret tilbud til patienter, som har været indlagt på OUH-Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus.

Mine undersøgelser har skabt ny viden og bidraget til den samlede internationale viden om telemedicinske videokonsultationer, både i forhold til økonomisk effekt, effekt på genindlæggelser og dødelighed samt effekt på sygeplejen og relationen mellem patienter og sygeplejersker ved telekonsultationer.

Den randomiserede undersøgelse er en af de største internationale undersøgelser, der undersøger effekten af en klart defineret telemedicinsk intervention hos en veldefineret, afgrænset gruppe af patienter. Jeg formidler mine resultater i forbindelse med undervisning og foredrag nationalt og internationalt.”

Hvad forsker du i aktuelt?
”Min forskning drejer sig fortsat om telemedicin, bl.a. telekonsultationers betydning for patienternes livskvalitet, betydning af teknologiens funktionalitet, og anvendelighed af telekonsultationer til andre patientgrupper og med anden intervention.

Jeg forventer at påbegynde et postdocforløb, og her vil min forskning fortrinsvis vedrøre familiefokuseret sygepleje.
Min forskning vil også fremadrettet være kvantitativ og kvalitativ, og jeg vil lægge vægt på, at forskningen vil komme til at foregå i samarbejde med andre sygeplejersker tværfagligt, tværsektorielt og med såvel nationale som internationale samarbejdspartnere.”

Litteratur

  1. Tougaard L, Krone T, Sorknæs A, Ellegaard H and the PASTMA group. Economic benefits of teaching patients with chronic Obstuctive pulmonary disease about their illness. The Lancet  1992; vol. 339, June 20, s. 1517-20.
  2. Brandt CJ, Ellegaard H, Joensen M,  Kallan FV, Sorknæs AD, Tougaard L. Effect of diagnosis of smoker’s lung. The Lancet 1997; (vol. 349, January 25, s. 253).
  3. Sorknæs AD. The effect of real-time telemedicine video consultations between nurses and patients with severe Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). PhD Thesis. Enheden for Sygeplejeforskning, Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet (Serietitel 2013, Rapport nr. 2, ISSN 2244-9302).
  4. Sorknæs AD. Madsen H, Hallas J. Hansen-Nord M, Jest  P. Nurse tele-consultations with discharged COPD patients reduce early readmissions: An interventional study. The Clinical Respiratory Journal 2011 5(1): 26-34.
  5. Sorknæs AD, Bech M, Madsen H, Titlestad IL, Hounsgaard L, Hansen-Nord M, Jest P, Olesen F, Lauridsen J, Østergaard B. The effect of real-time teleconsultations between hospital-based nurses and patients with severe COPD discharged after an exacerbation. Journal of Telemedicine and Telecare; 2013; (Vol 19, December 8).