Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sundhedsmåling i samarbejde med udviklingshæmmede

En sundhedsmåling til udviklingshæmmede borgere har taget hul på bevidstheden om sundheden i denne gruppe. De borgere, som har udfyldt den webbaserede måling sammen med en hjælper, har efterfølgende vist sig at være interesserede i at ændre små ting i hverdagen mhp. at forbedre deres sundhed og trivsel.

Sygeplejersken 2014 nr. 5, s. 70

Af:

Ghita Ølsgaard, sygeplejerske, MI

Vi har i CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling været i gang med projektet ”Indflydelse på egen sundhed” siden 2011.
Projektets målgruppe er borgere med udviklingshæmning eller erhvervet hjerneskade. Projektet er udført i samarbejde med Viborg, Lemvig, Morsø, Struer og Mariagerfjord Kommuner.

I hver kommune er projektet gennemført af udviklingshæmmede borgere, pædagoger og sundhedspersonale i et samspil, og de har derudover deltaget i netværksgrupper på tværs af de fem kommuner til fælles inspiration og sparring.
I gruppen af udviklingshæmmede borgere er der i forhold til resten af befolkningen en stor procentdel af overvægtige. Derfor er det netop her nødvendigt med en mere utraditionel indsats.

Siden 2012 har de fem kommuner kunnet tilbyde en webbaseret sundhedsmåling, ”Sundimål”. Målingen kan downloades, hvor man end er, så man er ikke afhængig af at opholde sig et bestemt sted.

Målingen indeholder en faktuel del, der omhandler højde, vægt (og dermed BMI), blodtryk og blodsukker. Den næste gruppe spørger ind til madvaner, motionsvaner, rygning/alkohol og trivsel. Til hvert spørgsmål er der valg mellem flere svar, og til hvert spørgsmål er der en tegning, der underbygger emnet.

Det har ingen betydning for målingen, hvis man springer et spørgsmål over. Man kan sagtens fortsætte med de øvrige spørgsmål.

Når målingen er afsluttet, kommer et visuelt billede af, hvor brugeren befinder sig indenfor den enkelte kategori. Det viser sig ved et speedometer, der enten er grønt, gult eller rødt.

Brugeren kan få resultatet af målingen med sig og sætte den ind i en mappe, som er udviklet til formålet. I mappen er der en samarbejdsplan og et ark, hvor brugeren i samråd med en hjælper kan formulere, hvad den enkelte vil gøre for at forbedre resultatet til næste måling. En individuel handleplan.

I bl.a. Lemvig Kommune er det sundhedsafdelingen, der har stået for at udføre sundhedsmålingerne på de borgere indenfor handicapområdet, som har ønsket det.

I forbindelse med den enkelte måling har man talt sammen om de små ting, den enkelte kan gøre i hverdagen for at forbedre egen sundhed. Borgerne har givet udtryk for, at det har været godt at snakke sundhed med en udefra. Samtidig er sundhedsafdelingen kommet tættere på borgerne og har derved fået en større indsigt i de problemstillinger, som borgere i handicapområdet har. Denne indsigt har været brugt til at tilpasse undervisningsmateriale m.m. til denne gruppe af borgere, hvilket har forbedret kvaliteten.

Sundhedsmålingerne er startet i de fem kommuner for anden gang, og det bliver spændende at samle op på resultatet.
Ud fra de handleplaner, den enkelte borger udarbejder sammen med en støtteperson, kan vi se, at borgerne går op i at ændre de små ting i hverdagen, der kan forbedre deres sundhed og trivsel.

I projektet har vi således erfaret, at udviklingshæmmede borgere godt kan påvirke deres egen sundhed.