Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Sygeplejersken 2014 nr. 6, s. 34

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Lokalkolorit fra mangfoldighedens mekka 

bogforside_bagg%C3%A5rdskatteRobert Olsen

Mens baggårdskattene forsvandt

Byens Forlag 2014
131 sider – 199,95 kr.

Robert Olsen, som er leder af Kofoeds Skole, men tidligere har været forstander på ”Mændenes Hjem” på Vesterbro, har begået en lille bog om sine oplevelser i det, der ofte kaldes ”det dårlige selskab”.

Genremæssigt er de små, korte beretninger om møder, sammenstød og spøjse personligheder svære at kategorisere. Historierne er udelukkende beskrivende uden forsøg på at analysere eller søge efter bagvedliggende årsager til den elendighed, de portrætterer.

Med andre ord er den samfundskritiske vinkel næsten helt fraværende i teksten (se dog side 92), selv om det er indlysende, at man ikke kan begå sig som professionel i det dårlige selskab uden at tænke over de sociale forhold og socialpolitikken.

Vi får en lille bitte sjat Storm P. med introduktionen af sære øgenavne, store branderter og bizarre julemåltider, men helt uden den sproglige virtuositet og lune humor, der skal til for at hæve den slags op på et engagerende litterært niveau.

Men for den, der ikke har personligt kendskab til herbergerne og de hjemløses miljø og betingelser, er der små autentiske hverdagshistorier at hente, hvor de udfordringer, som det socialfaglige personale og deres klienter har, belyses.

I en tid, hvor social turisme griber om sig, er der måske materiale til guiden, der skal vise vore sociale tabere og deres levevilkår frem. Og for den skoleklasse, der skal se nærmere på konsekvenserne af den danske socialpolitik, kan der hentes nogle små bidder realisme, som de kan undre sig over og diskutere.

En superkomprimeret beretning om Harrys bedrøvelige liv får mig til at tænke på, om Olsen skulle have skrevet det hele som digte – sådan lidt Yahya Hassan-agtigt. For der er så rigeligt dramatisk materiale, der præsenterer alt for velkendte problemer, der i den grad har behov for mere opmærksomhed og handlekraft.

Af Karen Ellen Spannow,

sygeplejerske og etnograf.

Kort nyt om bøger

Ken Ashwell, Michael Baker et al.

Træning og anatomi

Billesø & Baltzer 2014
192 sider – 248,95 kr.
En velillustreret bog for de mange, som er inficeret med den højaktuelle og svært smitsomme træningsvirus. I bogen kan man se, hvordan kroppen fungerer, når man træner, få styr på musklernes navne og teste sin viden i den arbejdsbog, der afslutter værket. Bogen er delt op i tre dele, et anatomisk atlas, en øvelsesguide og den føromtalte arbejdsbog. Jeg genkender vagt navnene på nogle af øvelserne fra mine egne drenge, men undgår konfrontationen med det mystisk udseende proteinpulver, de indtager dagligt. At det eventuelt både indeholder plastic og sære tilsætningsstoffer, synes aldrig at bekymre dem. 
Bogen er oversat fra engelsk og kan også anvendes af sundhedsprofessionelle. 

Gry Asnæs og Pia Lindkvist Knærkegaard

Coaching og konflikthåndtering

Hans Reitzels Forlag 2014
224 sider – 325 kr.
Coaching kan omskabe konflikter til udviklingsmuligheder, hvis lederen ved hvordan og i øvrigt ikke er konfliktsky. Bogen indeholder modeller, der kan anvendes til konfliktløsning og talrige illustrationer af konfliktforløb, relationer og feedback. Også organisatoriske konflikter og manglende fælles mål bliver behandlet i bogen. Læseren kan øve forskellige scenarier og dermed anvende den ny viden i konkrete situationer, alt imens hun overvejer, om hun taler giraf- eller ulvesprog.

Merete Norsker Bergsøe, Andreas Maaløe Jespersen, Rikke Larsen et al.

Nudge

Nyt Teknisk Forlag 2014

168 sider – 199,00 kr.

Et mærkeligt ord, nudge. Det lyder som vingummibamser, men er et puf, andre giver en. Formålet kan være at lede ens valg eller at gøre opmærksom på noget med den hensigt at fremme velfærd, sundhed og lykke for samfundet og for de enkelte borgere. Altså en måde at påvirke adfærd på. Et eksempel er de store, hvide fodtrin på fortovene i København, der leder hen til en affaldsbøtte. Meningen er klar nok. Gå i de hvide fodspor og aflever din pizzabakke i bøtten frem for at deponere den i det offentlige rum. Bogen kan inspirere sundhedsprofessionelle både til at nudge og at overveje etiske konsekvenser af at gøre det.

(jb)