Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Historisk: Et par boghylder blev til døgnåbent bibliotek

Sygeplejeteori, anatomi og kliniske fagudtryk. Den teoretiske del af sygeplejerskeuddannelsen er gennem tiden ikke kommet til at fylde mindre, og de studerende på Professionshøjskolen Metropol har taget godt imod, at man nu kan gå på biblioteket døgnet rundt.

Sygeplejersken 2015 nr. 1, s. 12

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

Historisk_dengangTo studerende på Frederiksberg Sygeplejeskole i 1967. Dengang kunne mængden af sygeplejelitteratur stå på et par hylder. Arkivfoto; Dansk Sygeplejehistorisk Museum

Dengang
Engang var sygeplejebiblioteker typisk indrettet i små klasselokaler og rummede måske et par hylder med fagbøger og et par kassetter med løse tidsskrifter. Her kunne de studerende komme fra kl. 9-14 og tale med bibliotekaren.

I dag hedder bibliotekarerne informationsspecialister. Esther Hørmann har været ansat i 23 år på forskellige sygeplejebiblioteker i København og har fulgt udviklingen fra et lille lokale med kort åbningstid til i dag, hvor biblioteket på Professionshøjskolen Metropol råder over et par hundrede kvadratmeter og har døgnåbent.

Når hun tænker tilbage på den samling, biblioteket rådede over engang, husker hun de store indbundne bøger med hele årgange af SYGEPLEJERSKEN, som hun var nødt til at følge nøje med i for at vide, hvad der blev skrevet om.

”Dengang var der ikke så gode søgemuligheder som nu, hvor vi har adgang til databaser. Vores rolle er blevet forandret fra at administrere udlån til mere at handle om vejledning i det at søge i databaserne,” fortæller Esther Hørmann.


Historisk_nuSygeplejestuderende Peter Lehmann lægger sidste hånd på sit bachelorprojekt om recovery. Han har ikke internet derhjemme og er én af bibliotekets flittige brugere aften og nat. Foto: Søren Svendsen.

Nu
Der lugter måske lidt af sure sokker, når personalet møder om morgenen, og det kan godt være, at der ligger en studerende og sover i en sækkestol. Men forsøget med døgnåbent bibliotek har været en succes på Biblioteket Metropol, som i december 2013 overgik til at holde åbent hele døgnet på Campusbiblioteket på Sigurdsgade på Nørrebro. Der er bemanding fra kl. 8-18 på hverdage, og resten af tiden kan de studerende selv lukke sig ind med studiekort.

Fra januar til oktober gik der 150.000 studerende gennem bibliotekets døre, heraf 6.000 efter kl. 18. Det er såvel sygeplejestuderende som studerende fra andre professionsuddannelser som jordemødre, bioanalytikere og fysioterapeuter, men de sygeplejestuderende er den største gruppe.

”Det er særligt i forbindelse med aflevering af store opgaver, at de studerende arbejder igennem,” fortæller afdelingsleder Karin Lademann.

Biblioteket er indrettet med en læsesal, hvor der skal være helt ro, store områder med faglitteratur og et hjørne, hvor der er mulighed for at sidde i grupper og arbejde. Man har mulighed for at tage mad og drikke med.

”De studerende har et stort ønske om en kaffemaskine, men det må vi desværre ikke have pga. brandfare,” fortæller Karin Lademann.

”Når vi spørger de studerende til deres tilfredshed, så er det tydeligt, at det har været en succes, at vi holder døgnåbent. Vi kan se, at de især bruger biblioteket fra søndag til mandag, og vi har en idé i støbeskeen om, at vi skal have en chatfunktion, så der bliver mulighed for, at man kan kontakte en informationsspecialist uden for den bemandede åbningstid,” fortæller Karin Lademann.