Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Historisk: Hjemmesygeplejen får et løft ind i fremtiden

Knap 60 år efter, at hjemmesygepleje blev et kommunalt tilbud, står hjemmesygeplejen over for et nyt paradigmeskifte, fordi de kommunale sygeplejersker får mange nye opgaver i fremtidens nære sundhedsvæsen på sundhedsklinikker og i ambulatorier.

Sygeplejersken 2015 nr. 13, s. 11

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

2015-13-historisk-1
En hjemmesygeplejerske i København ca. 1950.
​Dengang

I 1954 var hjemmesygepleje endnu ikke en kommunal opgave. Hjemmesygeplejersker var ansat af en forening eller et menighedsråd og var tit alene på posten.

Dansk Sygeplejeråd udgav derfor i 1954 en praktisk håndbog for hjemmesygeplejersker, der i detaljer beskriver hjemmesygeplejerskens depot, hvordan hun skal føre sin køreliste, føre journal, og ikke mindst de mange sygeplejeprocedurer ude i hjemmene. F.eks. hvordan bækkener skal koges, skures og flamberes, og hvordan man kan stoppe hullerne i en madras ud med aviser, så patienten får et bedre leje og lave bandager af damebenklæder.

Vejledningen giver et indblik i, hvor primitive forholdene kunne være, og hvor meget hjemmesygeplejersken skulle kunne klare på egen hånd. Det kunne være at fikse en sengehest til patienten ved at binde en tøjsnor to gange rundt om divanen og anbringe et par spisestole med de to bageste stoleben mellem divanen og snoren.

Trykaflastning af patientens underekstremiteter fra den tunge dyne kunne man klare ved at købe et tøndebånd hos en bødker og på den måde fabrikere en hjemmelavet sengekrone. Vejledningen giver også sygeplejersker opskrifter på puder, de selv kan sy til patienterne, med hirsefrø og hakkelse til trykaflastning af hælene.

Hjemmesygepleje blev etableret som et kommunalt tilbud i 1957.

 

Dansk Sygeplejehistorisk Museum og Dansk Sygeplejeråd har genudgivet den gamle ”Vejledning i Hjemmesygepleje Teknik”, som kan downloades fra Dansk Sygeplejehistorisk Museums hjemmeside www.dshm.dk

 

 

2015-13-historisk-2
Sygeplejerske Mette Møller Vitting fra Viborg Kommunes akutteam kommer ud i hjemmet for at give blodtransfusion.
Nu

Hjemmesygeplejen står i disse år over for et paradigmeskifte ifølge flere eksperter, der medvirker i artiklerne om fremtidens sygepleje i dette blad, fordi hjemmesygeplejersker overtager flere og flere opgaver fra hospitalerne. Tiden, hvor hjemmesygeplejersken primært skulle pleje sår eller dosere medicin, er forbi.

Opgaverne i fremtiden vil i højere grad også byde på peritoneal dialyse, intravenøs medicinering, blodtransfusioner og rehabilitering, og opgaverne kommer ikke kun til at foregå i hjemmene, men også på ambulatorier og i sundhedsklinikker.

De kommunale sygeplejersker får en mere fremtrædende lederrolle på tværs af sektorer, mener formand for de kommunale sygeplejersker, Inge Jekes. Og de nye opgaver kræver udvikling og oprustning af de kommunale sygeplejerskers kompetencer.

Det nære sundhedsvæsen er blevet et varmt politisk emne, og regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner er kommet med planer og visioner for det nære sundhedsvæsen. Også Dansk Sygeplejeråd er kommet med sit bud på, hvilke kompetencer og videreuddannelser der er brug for. Et af ønskerne er en specialuddannelse i kommunal sygepleje, primært målrettet alle hjemmesygeplejersker og sygeplejersker i den akutte indsats.