Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Regeringen vil forringe tilsyn med sygeplejerskers arbejdsmiljø

Regeringen lægger op til store besparelser på Arbejdstilsynet. Det rammer bl.a. de særlige tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø, som var planlagt på hospitalerne til næste år. “En kynisk besparelse”, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd.

Sygeplejersken 2015 nr. 13, s. 6

Af:

Marianne Bom, journalist

Halvdelen af de danske sygeplejersker oplyser i en nylig analyse fra Dansk Sygeplejeråd, at deres arbejdsmiljø altid eller ofte er under så hårdt pres, at de ikke har mulighed for at løse kerneopgaverne fagligt forsvarligt. Alligevel planlægger regeringen store besparelser på Arbejdstilsynet, som til næste år bl.a. rammer planlagte, ekstraordinære tilsyn med sygeplejerskers psykiske arbejdsmiljø.

”Når nu vi ved, hvordan arbejdsmiljøet er på hospitalerne og i kommunerne, så er det en kynisk besparelse, som regeringen lægger op til. Der burde være stor bevågenhed fra de andre partier på at få det stoppet. Dårligt arbejdsmiljø har store konsekvenser for de mennesker, der arbejder med det. Det går ud over patienterne, og det koster samfundet penge,” siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg.

De planlagte besparelser er netop nu til forhandling på Christiansborg som led i finanslovsforhandlingerne. Regeringen vil spare 37 mio. kr. på tilsyn i 2016 og yderligere 50 mio. kr. i 2017.  Dertil kommer, at regeringen vil udfase den særlige tilsynsindsats i nedslidningstruede brancher, herunder tilsynet med psykisk arbejdsmiljø, som finansieres af Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse. Her lægger regeringen op til i 2016 at skære 31 mio. kr. af en planlagt bevilling på 77 mio. kr., året efter skæres yderligere 38 mio. kr., og i 2018 er der slet ingen penge.
 

Behov for tilsyn

Lige nu er det uvist, i hvilket omfang de tilsyn, der er fokuseret på psykisk arbejdsmiljø på hospitalerne, bliver udført til næste år. Men at behovet faktisk er der, viser resultaterne af en lignende indsats på hospitaler og i psykiatrien i 2014. På seks ud af 10 arbejdspladser traf Arbejdstilsynet dengang afgørelser om, at der skulle forbedringer til. I de fleste tilfælde på grund af vold, traumatiske hændelser, stor arbejdsmængde og tidspres.

Professor og arbejdsmiljøforsker på Aalborg Universitet, Peter Hasle, mener ifølge Ugebrevet A4, at de planlagte besparelser vil forringe Arbejdstilsynet væsentligt og være et tilbageskridt for arbejdsmiljøet. Lektor og arbejdsmiljøforsker Klaus T. Nielsen fra RUC siger til Sygeplejersken, at det kan få negative konsekvenser for arbejdsmiljøet generelt og ikke bare på de konkrete arbejdspladser, hvis tilsynet sjældent kommer ud. Han sammenligner effekten af tilsyn med hastighedskontrol på vejene:

”Med kontrollen fortæller vi folk, at hastighedsgrænserne skal respekteres. Det er normen og ikke kontrollen i sig selv, der virker. Hvis der er mindre kontrol, bliver reglen om at køre ordentligt ikke taget så alvorligt.”