Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Formand i klinik: Her er tid til sygepleje og omsorg

​På specialbotilbuddet Solgaven i Farum nord for København arbejder ni højt specialiserede sygeplejersker med blinde og svagtseende ældre. Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, drog i klinik på botilbuddet.

Sygeplejersken 2015 nr. 5, s. 46-47

Af:

Mads Krøll Christensen, journalist

Det summer af aktivitet og livsglæde i det store gule murstenshus på Skovbakken i Farum nord for København. Her har Solgaven, et af Dansk Blindesamfunds i alt fem landsdækkende specialbotilbud for blinde og svagsynede, til huse.

formandspraktik_2Specialbotilbuddet Solgaven tilbyder beboerne et væld af aktivitetsmuligheder lige fra sang og stavgang over keramik og litteratur til bridge og yatzy. Flere af beboerne motionerer dagligt. Sygeplejerske Pia Lørup Gaarn i midten. Foto: Simon Klein-Knudsen.

”Alle vores beboere er enten meget svagsynede eller blinde. Vi prøver at skabe et aktivt liv for dem i trygge rammer. Det synes jeg lykkes,” fortæller sygeplejerske og teamleder Pia Lørup Gaarn, der har inviteret Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, i klinik på Solgaven.

I alt bor der 65 beboere på Solgaven. De har alle en synsrest på 6/60 eller derunder på deres bedste øje. Det vil sige, at personen skal så tæt på som seks meter for at se genstande, som normaltseende kan se på 60 meters afstand.

”Udover beboerne har vi også 20 dagcenterpladser, og langt de fleste af vores beboere er kommet fast på vores dagcenter, inden de flyttede ind. På den måde får de en blid overgang fra dagsgæst til beboer,” forklarer Pia Lørup Gaarn.

Ned til mindste detalje er Solgaven fysisk indrettet til daggæsternes og beboernes synshandicap. Gangene er brede og forsynet med gelændere i begge sider. På gelænderne er der markeringer, så beboerne kan føle sig frem til, hvor de er.

Tid til sygepleje
Ni sygeplejersker er ansat på Solgaven. De syv af dem er teamledere.

”Vi har en rimelig normering, fordi vi er et specialtilbud. Normeringen betyder, at vi har sygeplejerskedøgndækning, så i de tilfælde, hvor en beboer skal til lægen eller på hospitalet, bliver vedkommende ledsaget. Også når det er akut og opstår om natten,” fortæller Pia Lørup Gaarn.

”Her er tid til sygepleje og omsorg. Derfor bliver sygeplejerskerne her også i mange år. Når vi først er kommet inden for døren, så rejser vi ikke igen,” siger hun.
 
formandspraktik_3For at få bedre forståelse for beboernes hverdag har alle ni sygeplejersker på Solgaven i Farum prøvet at være blinde eller svagsynede for en dag. Med specialfremstillede briller, som sygeplejerskerne bruger for at blive klogere på beboernes hverdag, oplevede Grete Christensen, hvad det vil sige at have kikkertsyn.

Læge kommer fast
Pia Lørup Gaarn påpeger, at sygeplejerskerne opsporer og er i stand til at behandle mange problemer, inden en indlæggelse er nødvendig.

”Derudover har vi en aftale med en praktiserende læge fra et lægehus i Farum. Han kommer på Solgaven fast hver tirsdag. Og beboerne er glade for ordningen. Jeg vil tro, at ca. 95 pct. af dem har skiftet til ham,” siger Pia Lørup Gaarn.

”Netop her på Solgaven kan I virkelig gøre en forskel, fordi I har en ordentlig normering. En afgørende forudsætning for succes med faste læger er også, at der er sygeplejersker, som kan tage ansvar for behandling og supervision for det øvrige personale. Jeg synes, at I skal dokumentere den forskel, antallet af sygeplejersker og ordningen med den faste læge gør,” siger Grete Christensen.
Af de syv teamledere arbejder tre i dagvagt, to i aftenvagt og to i nattevagt. Alle sygeplejerskerne har gennemgået en ni dage lang specialuddannelse, så de kan hjælpe beboerne bedst muligt.

”Det er utroligt vigtigt, at vi som personale har en forståelse af beboernes handicap. Derfor har alle prøvet at være blinde eller svagtseende for en dag. Det gælder ikke kun de fastansatte, men også afløserne,” forklarer Pia Lørup Gaarn.

Finger på pulsen
Som teamleder deltager Pia Lørup Gaarn i plejen stort set hver dag.

”På den måde har jeg en finger på pulsen, både omkring personalets samarbejde, men også på, hvordan beboerne har det og selvfølgelig samarbejdet med de pårørende,” siger hun.

Langt de fleste af beboerne er kvinder, og beboerne har stor indflydelse på hverdagen. Beboerindflydelsen er formaliseret via et beboerråd, der består af fem beboerrepræsentanter og to dagsgæster. Én repræsentant fra beboerrådet sidder med ved bordet, når der skal ansættes nyt personale eller planlægges foredrag og fester.

formandspraktik_4Solgaven har et beboerråd, der består af fem beboerrepræsentanter og to dagsgæster. Humøret er højt, da formand for beboerrådet Birthe Laursen (nr. 2 fra højre) og medlem af beboerrådet Grethe Nielsen (th.), fortæller Grete Christensen om hverdagen på Solgaven, mens sygeplejerske Pia Lørup Gaarn lytter med.

Vigtigt at holde sig i gang
Som afslutning på besøget på Solgaven mødes Pia Lørup Gaarn og Grete Christensen med tre af beboerrepræsentanterne over en kop kaffe.

”Jeg starter gerne dagen med at cykle tre til fire kilometer på en kondicykel. Det er jo vigtigt at holde sig i gang,” fortæller 86-årige Birthe Laursen, der er formand for beboerrådet.

”Jeg vil helst bruge romaskinen. Så bliver hele kroppen trænet på en gang,” fortæller Grethe Nielsen, der også er medlem af beboerrådet.

Det sidste medlem af rådet, 86-årige Johanne Justesen, bedyrer, at hun er mest til en gåtur på løbebåndet.

”Sover I egentlig til middag?” spørger Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen.

”Nej, her sover vi om natten,” lyder svaret grinende fra Birthe Laursen.  

Læs mere om arbejdet som sygeplejerske i det nære sundhedsvæsen på hjemmesiden for det Faglige Selskab for Sygeplejersker i Kommunerne