Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fra forsker til fag: Fokus på overvægtige gravide

I Danmark findes ca. 150 sygeplejersker med en ph.d. eller doktorgrad. Sygeplejersken har opsøgt nogle af dem for at finde ud af, hvorfor de valgte forskervejen, og hvordan det er gået siden, de fik deres forskertitel.

Sygeplejersken 2015 nr. 9, s. 76-76

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

forsker-fag-christina-lindhardtChristina Louise Lindhardt,
sundhedsplejerske og MSc,
er 52 år og bor i Odense.



Hvad fik dig til at forske?
”Fra 2005-2007 udførte vi et projekt for Odense Kommune i sundhedsplejen med støtte fra satsmidler fra sundhedsstyrelsen. Projektets omdrejningspunkt var sårbare gravide i andet trimester af graviditeten. Resultatet fra dette projekt og andre projekter blev anvendt i den reviderede ”Svangreomsorg” fra Sundhedsstyrelsen i 2009. Et af resultaterne var, at især de overvægtige gravide kunne blive kategoriseret som sårbare.

Efterfølgende fik jeg muligheden for at følge op på de sårbare gravide i et tværfagligt ph.d.-projekt omkring overvægtige gravides oplevelse af mødet med sundhedspersonale under graviditeten samt kommunikation i graviditeten. I virkeligheden er motivationen i forskning, når man kan se, at den anvendes i klinisk praksis som projektet i Odense Kommune med de sårbare gravide.”

Hvad er forskningsemnet i din ph.d.-afhandling?
”Ph.d.-afhandlingen er inddelt i tre projekter, som hver især har genereret data til tre artikler. Fokus er overvægt og graviditet. Første projekt består af kvalitative interview med 16 overvægtige gravide (BMI > 30 kg/m2). Fokus er deres møde med sundhedspersonalet under graviditeten.

Dernæst følger en kvantitativ undersøgelse af 12 henholdsvis sygeplejersker, jordemødre og lægers kommunikationsadfærd. Dette blev målt ved hjælp af Motivational Interviewing Treatment Integrity (MITI), som afspejler de deltagende personalers adfærd under en 20 minutters båndet optagelse før og fire måneder efter undervisning i den motiverende samtale. Det sidste projekt er en kvalitativ undersøgelse med de samme 12 personaler som i projekt 2.

Her undersøges der ved hjælp af interviews, hvordan den motiverende samtale opleves som arbejdsredskab for sundhedspersonalet i arbejdet med overvægtige gravide.”

Hvor tog du din forskeruddannelse henne?
”Det gjorde jeg på Klinisk Institut, Syddansk Universitet, og Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D, Odense Universitetshospital.”

Hvordan har dine økonomiske rammer været, mens du tog din forskeruddannelse?
”Jeg har fået et forskningsår betalt fra Odense Universitetshospitals Forskningsfond, det andet forskningsår er betalt af Klinisk Institut, Syddansk Universitet. Desuden fik jeg bevilliget tre måneders løn fra Sygehus Sønderjylland samt underskudsgaranti fra Gynækologisk Obstetrisk afdeling D på OUH. Jeg har modtaget flere forskellige mindre fondsmidler fra forskellige fonde og selskaber. Men jeg oplevede, at det som hovedregel er svært at få midler til især kvalitativ forskning.”

Hvor kan man læse om dine forskningsresultater?
”Jeg har publiceret to artikler i ACTA Scandinavia for Gynaecology et Obstetrics samt en artikel i Midwifery.”

Hvordan har din forskning betydning for praksis?
”Min forskning har den betydning for klinisk praksis, at der er kommet mere fokus på problemer med overvægt inden for obstetrikken, f.eks. kommunikation, fordomme og stigmatisering.

Desuden har man på Gynækologisk Obstetrisk afdeling D ændret bl.a. informationsmaterialet til overvægtige gravide i forbindelse med scanning samt sat fokus på bl.a. jordemødrenes kommunikation med overvægtige gravide. I efteråret skal alle jordemødre, som arbejder med overvægtige gravide, uddannes i den motiverende samtale.”

Hvad forsker du i aktuelt?
”Jeg er ansat i en toårig postdocstilling ved Gynækologisk-Obstetrisk forskningsenhed, Odense Universitetshospital, og Klinisk Institut, Sundhedsfagligt Fakultet, Syddansk Universitet.

Jeg deltager i et forskningsprojekt omkring patienter med PCOS (polycystisk ovariesyndrom) og livsstilsændringer ved hjælp af den motiverende samtale. Desuden deltager jeg i et EU-projekt om livsstil og kost til gravide og ammende mødre, som er et tværfagligt samarbejde med sundhedsplejen i Kolding og Odense Kommuner og obstetrisk afdeling på OUH.

I efteråret skal jeg i gang med et projekt, hvor vi undersøger, om vi kan bruge den motiverende samtale i forbindelse med patientkommunikation og den svære samtale på medicinstudiet på Klinisk Institut, SDU.”

Litteratur

  1. Lindhardt C, Rubak S, Mogensen, Lamont R, Stener Joergensen J. The experience
of pregnant women with a body mass index >30 kg/m2 of their encounters with healthcare professionals. Acta obstetricia et gynecologica Scandinavica, 2013;(92):1101-7.
  2. Lindhardt C, Rubak S, Mogensen O, Ploug Hansen H, Lamont R, Stener Joergensen J. Training in Motivational Interviewing in Obstetrics: An Analytical Tool. Acta Obstet Gynecol Scand. 2014 Jul; 93(7):698-704.
  3. Lindhardt C, Rubak S, Mogensen O, Ploug Hansen H, Goldstein H, Lamont R, Stener Joergensen J. Healthcare professionals experience with motivational interviewing in their encounter with obese pregnant women. Midwifery. 2015 Jul; 31(7):678-84.