Sygeplejersken Årgang 2016 nr. 10

I dette nummer

Tema: Farlig travlhed

Hver tredje afdeling er stadig i knæ

FARLIG TRAVLHED. Efter to år er det stadig ikke lykkedes at få bugt med den farlige travlhed. Sådan er status på hver tredje af de hospitalsafdelinger, der i 2014 fik påbud pga. for stor arbejdsmængde og tidspres. Det viser en rundringning, som Sygeplejersken har foretaget.

Nu er de fleste dage grønne

På nogle arbejdspladser er situationen bedre, end dengang Arbejdstilsynet kom på besøg i 2014 og gav påbud. Kompetenceløft og redskaber til at prioritere i hverdagen bliver nævnt som gode løsninger. Andre steder er arbejdsmiljøproblemet væk, fordi afdelingen er lukket.

Det er vanvittigt. Jeg er dybt forundret

Arbejdstilsynet har i årevis advaret om farlig travlhed i sundhedsvæsenet. Alligevel reagerede politikerne med bestyrtelse, da medierne for nylig fortalte, at presset personale tyer til ekstra sovemedicin til intensivpatienter.

Sparring med en makker kan redde dagen

På infektionsmedicinsk afdeling Q på Skejby arbejder nye og erfarne sygeplejersker i makkerpar, hvor de bruger hinanden til sparring og hjælp i løbet af vagten. Afdelingen har fået et langt bedre arbejdsmiljø, end dengang Arbejdstilsynet kom på besøg og gav et påbud i 2014.

Tolkning

I Norge er tolke en del af sygehuset

Mens vi i Danmark tøver med nationale certificeringsordninger af tolke og deciderede tolke-uddannelser, har man indført begge dele i Norge. Her er man også gået skridtet videre og har flyttet tolketjenesten ind på hospitalerne.

Danske regioner vil forbedre tolkeydelserne

Et fælles udbud af tolkeydelser i regionerne skal bl.a. forbedre kvaliteten af tolkning i sundhedsvæsenet. Men hvis det for alvor skal batte, kræver det en national certificering af tolkene, mener regionsrådsformand Stephanie Lose.

Sundhedsvæsenets frontløbere

Vold

Ferieboliger

Det er vores sommerhus

Vesterhavet kalder, når tre generationer af familien Fjord Grubbe skal vælge feriemål. Favoritten er Dansk Sygeplejeråds gamle pensionat i Løkken, der nu er 11 moderne ferieboliger. Her falder man i snak med andre sygeplejersker, og det fællesskab giver noget, som andre sommerhuse ikke kan.

Gaven fra købmand Brix blev startskuddet

Fra toppen af Skagen til bunden af Dueodde ligger Dansk Sygeplejeråds fem klynger af ferieboliger. De gemmer på designmøbler, minder og følelsen af samhørighed.

Besparelser

Skruen uden ende

Regionerne er landet over ved at tømre budgetter sammen for næste år. Sværest ser det ud i Region Hovedstaden, der lægger op til at fjerne 900 årsværk. Der er ikke varslet store fyringsrunder andre steder, men økonomien er stram. Dansk Sygeplejeråds kredsformænd oplever, at effektiviseringerne kører som en endeløs skrue.

Debat

Hørt! De udsulter akutlægebilen

I øjeblikket står bornholmerne uden en akutlægebil. Projektmidlerne er brugt op – primært fordi bilen er bemandet med læger, der hyres ind på konsulentløn til 1.000 kr. i timen. Det mener anæstesisygeplejerske Jose Gonzalez. Han fik luft for sine frustrationer i et læserbrev i Bornholms Tidende.

I HVERT NUMMER

Tendentiøst: Flow er en fætter til lean

Fokus på flow skulle sikre patienten mod unødige ventetider, men nu handler flow om at få ekspederet så mange patienter som muligt gennem systemet. Flow er blevet et mål i sig selv.

5 minutter med …Stine Berg Rosten

"Jeg har lært at lægge det fra mig, når jeg går hjem. Der er alligevel ikke noget, jeg kan gøre hjemmefra, og hvis jeg ved, at jeg har gjort mit bedste i løbet af en dag, så kan jeg ikke gøre mere.”

Studiestart 2016/17

Vejen til succes

Foruden praktikken handler sygeplejerskeuddannelsen ofte om at læse. Derfor er en god studieteknik alfa omega, så du kan fordybe dig og få det bedste ud af din læsning.

God praktik kræver forberedelse

Den første praktik er ofte et højdepunkt for mange nye sygeplejestuderende, og den gode praktikoplevelse starter med grundig forberedelse.

Frivilligt arbejde udvider horisonter

Overvejer du frivilligt arbejde? For sygeplejestuderende Heidi og Christina har frivilligt arbejde med socialt udsatte borgere lært dem vigtigheden af nærvær og omsorg for patienter.

Karriere

Skiftedag: Jeg savnede at hjælpe gamle mennesker

Trods sin unge alder har sygeplejerske Sofie Amalie Saabye Marland søgt nye udfordringer i geriatrien. Hun har skullet forsvare sit valg over for udenforstående og fagfæller, der lidt fordomsfuldt finder specialet kedeligt.

Anmeldelser