Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Frivilligt arbejde udvider horisonter

Overvejer du frivilligt arbejde? For sygeplejestuderende Heidi og Christina har frivilligt arbejde med socialt udsatte borgere lært dem vigtigheden af nærvær og omsorg for patienter.

Sygeplejersken 2016 nr. 10, s. 17-19

Af:

Christina Sommer, journalist

heidi_hjerterummet_aalborg_8

Et par aftener om måneden bruger sygeplejestuderende Heidi Paulus lidt af sin dyrebare fritid i den sociale café Hjerterummet i Aalborg. Som studerende på 8. modul på UCN Aalborg og enlig mor til en søn på 14 år har hun nok at se til, især fordi hun supplerer SU’en med et studiejob. Det har dog ikke afholdt hende fra at begynde som frivillig i Hjerterummet i februar 2016. Tværtimod. 

”Det er ren livsglæde for mig at komme der. Når jeg er på arbejde eller studerer, er jeg hele tiden observerende og diagnosticerende. Jeg er fagligt ”på” på en anden måde, end når jeg er i Hjerterummet. Selvfølgelig bruger jeg også min faglighed der, den sidder jo på rygraden, men for mig er der tale om påfyldning af energi, når jeg er sammen med gæsterne,” siger hun. 

Med ”gæster” refererer hun til de omkring 500 mennesker, som hvert år kommer i Hjerterummet, en social café for mennesker med psykiske, sociale, alkohol- eller sundhedsmæssige problemer. Det er et alkoholfrit sted, hvor gæsterne har mulighed for at tale med andre, få en kop kaffe eller mad samt få rådgivning og hjælp til mange af dagligdagens små og store udfordringer. Og mest af alt er Hjerterummet ifølge Heidi Paulus et vigtigt og ofte det eneste holdepunkt for mange af gæsterne. 

”Mange har ikke et socialt netværk eller familie. De kommer i caféen, fordi de har brug for et holdepunkt, og her er Hjerterummet nogle gange det tætteste, de kommer på en familiær relation. Der er typisk altid en god stemning og hjertevarme,” siger Heidi Paulus. 

Heidi Paulus i Hjerterummet
Caption 
Hjerterummet er for mange gæster et fast holdepunkt og nogle gange det tætteste, de kommer på at have en familie.
Attribution 
Foto: Astrid Dalum

Ny vinkel på udsatte

Gadejuristen i København er en anden privat organisation, som også hjælper socialt udsatte bl.a. med hjælp fra frivillige som Christina Andersen. Hun begyndte hos dem i august 2014, mens hun læste til sygeplejerske på Professionshøjskolen Metropol. 
”Jeg blev inspireret af et oplæg ved det udkørende team fra Amager Hospital. Jeg har egentlig altid lavet en smule frivilligt arbejde og har stor interesse for socialt udsatte, og da jeg ikke rigtig kunne finde et studiejob, hvor den gruppe er i fokus, googlede jeg mig frem til Gadejuristen, som søgte frivillige studerende,” fortæller Christina Andersen. 

Frivillig og forsikring?

Danske arbejdsgivere skal sørge for, at lønnede medarbejdere er dækket af en forsikring, hvis de kommer til skade i forbindelse med eller bliver syge af deres arbejde. I nogle tilfælde er frivillige også at regne som ”ulønnede medarbejdere”, hvor arbejdsgiveren har pligt til at sikre dem på samme måde som lønnede medarbejdere. I andre tilfælde er det den frivilliges egen forsikring, som skal dække evt. skader eller sygdom, som kan sættes i forbindelse med det frivillige arbejde. Som frivillig er det derfor vigtigt at undersøge, hvordan du forsikringsmæssigt er dækket af egen og evt. foreningens forsikring.

Kilde: www.frivillighed.dk (Center for Frivilligt Socialt Arbejde).

Som navnet antyder, yder Gadejuristen juridisk bistand til gadens folk. De frivilliges opgave er et par gange om ugen at trille ud i byens gader med en ladcykel læsset med kaffe og kage og ikke mindst at være lydhøre over for de folk, der henvender sig.
”Der er ikke mange sygeplejefaglige opgaver i det, men rent kommunikationsmæssigt giver det mig rigtig meget – du lærer at tale med mennesker fra alle lag i samfundet. Jeg har læst lidt op på juridiske spørgsmål, men i store træk handler det egentlig bare om at tage imod og være åben for en god snak og henvise folk videre til vores jurister, hvis der er behov for det,” siger Christina Andersen. Hun blev uddannet sygeplejerske sommeren 2015, men arbejder stadig som frivillig ca. en gang om måneden trods fuldtidsjob på Korttidsmedicinsk Afdeling på Herlev Hospital. 

”Det giver mig et unikt indblik i de socialt udsattes miljø og situation. Gadejuristen har især lært mig, at ikke alle behøver leve et liv inden for samfundets norm, og det handler om at forbedre vilkårene for det liv, de ønsker at leve. Det kan jeg især trække på i forbindelse med mit nuværende job, hvor vi modtager patienter til afrusning. Her kan det som sygeplejerske være svært at acceptere, at ikke alle ønsker hjælp til behandling, men egentlig blot hjælp og accept til at leve det liv, de har valgt,” forklarer Christina Andersen.

Heidi Paulus foran Hjerterummet
Caption 
Heidi Paulus har travlt med sygeplejestudiet og ikke mindst at være mor. Alligevel prioriterer hun at være frivillig hos Hjerterummet et par gange om måneden.
Attribution 
Foto: Astrid Dalum

Tid til basale behov

Når Heidi Paulus møder ind i Hjerterummet, er det heller ikke de sygeplejefaglige opgaver, der fylder mest. Der skal derimod smøres madder, laves kaffe og saft, så alt er klar, når gæsterne begynder at komme.

”Jeg er blevet bedt om at prikke hul på en ordentlig absces på en albue en gang, men jeg afviste høfligt og henviste videre til skadestuen. Vores indsats handler meget om kommunikation, nærvær og ligeværdighed, og det er meget relevant i forhold til patientologien. Jeg har helt sikkert fået en større forståelse for ”ham alkoholikeren”, som jo med jævne mellemrum også bliver indlagt i somatikken,” fortæller Heidi Paulus. Hun fremhæver også, at man efter seks måneder som frivillig kan få en udtalelse fra den daglige leder Peder Morre.

Peder Morre er også uddannet sygeplejerske og har altid haft en stor personlig og faglig interesse for socialt udsatte. I løbet af et år har ca. 40 frivillige deres gang i Hjerterummet. De er fordelt på forskellige faggrupper lige fra sygeplejersker, socialrådgivere, social- og sundhedsassistenter til psykologer, men også enkelte håndværkere. 

”Men det er helt klart de humanistiske fag, der dominerer,” siger han. 

At være frivillig som sygeplejestuderende giver ifølge Peder Morre især mulighed for at øve sig i kommunikation, men også på det mere holistiske menneskesyn.

”De socialt udsattes basale behov, dvs. samtalen og de fysiske, åndelige og psykologiske behov, er meget tydelige her, og der er tid til at tage sig af dem, det er der sjældent på et sygehus eller ved hjemmebesøg,” fastslår han.