Sygeplejersken Årgang 2016 nr. 11

I dette nummer

Tema: Fremtidens fagforening

Her gror det godt

FREMTIDENS FAGFORENING. Fra Venligboerne til Alternativet spirer en ny slags græsrodsaktivisme i disse år. Tendensen er international, og ud af den vokser også en ny type fagforeninger, der forstår at få det enkelte medlems interesser og engagement i blomst for fællesskabet. Flere fagforeninger er i fuld sving med fornyelsen, og Dansk Sygeplejeråd kan blive en af dem.

Dansk Sygeplejeråd tænker også nyt

Som mange andre fagforbund arbejder Dansk Sygeplejeråd i øjeblikket på at forny sig selv. De kommende måneder får medlemmer og valgte politikere mulighed for at give deres input til udviklingsprocessen.

Her bestemte vi, hvad der var vigtigt

Tre psykiatriske sygeplejersker fra Herning fik hjælp fra Kreds Midtjylland til at sætte ord på deres daglige arbejdsmetoder. Det endte med en bog. Projektet er et af eksemplerne på, at nye arbejdsformer allerede spirer frem i Dansk Sygeplejeråd.

Fagråd gav ham mod på tillidspost

Som et af de første medlemmer af Kost og Ernæringsforbundet har Jonas Thure Maltesen fået penge til at forfølge en faglig drøm: At udvikle en gratis app, hvis formål er at bringe lækre billeder af hospitalsmenuer helt ud i patienternes senge. Til gengæld har forbundet fået et aktivt medlem.

Patientfokus

Velkommen til eksperimentet

I efteråret går et eksperiment i gang på Bornholms Hospital. For første gang skal et helt hospital styres efter, hvad der giver værdi for patienten. Hospitalsdirektøren er inspireret af Disneyland, restaurantbesøg og amatørteater.

Kvindeprisen

Sygeplejerskerne tager prisen!

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, troede, at hun skulle interviewes om sygeplejerskernes arbejde under overskriften ”hverdagens helte”. I stedet blev hun overrasket med blomster, flag og ALT for damernes Kvindepris 2016, der går til sygeplejerskerne.

Anerkendelse

Tillykke. Du og dine kolleger har alle sammen vundet ALT for damernes Kvindepris 2016. Seks sygeplejersker fortæller her, hvad anerkendelsen betyder for dem.

Portræt

Sygeplejens ydmyge superhelt

Kari Martinsen. Hun er fast pensum på sygeplejerskeuddannelsen og mange sygeplejerskers erklærede forbillede. Den norske sygeplejeforsker Kari Martinsen har i hele sin karriere været fortaler for budskabet om, at sygeplejersker skal bruge deres sanser, intuition og fantasi i mødet med patienten og i det faglige skøn.

Swaziland

Nu tør jeg blive hiv-testet

Her har sygeplejersker grundlagt deres eget sundhedscenter ud fra devisen, at hvis man ikke passer på sygeplejerskerne, kan de ikke passe patienterne. Danske sygeplejersker har støttet projektet både økonomisk og organisatorisk.

Debat

Hørt! Hun smed løbeskoene

Sygeplejerske Freja Lilli Wirlander blev provokeret til et læserbrev, da finansministeren i sommer udtrykte sin tillid til, at hun stadig kan løbe lidt hurtigere.

Finanslov: Ja, presset er kommet for at blive

Personalet i sundhedsvæsenet er hårdt presset mange steder, lyder det fra både sygeplejersker og Arbejdstilsynet. Men hvordan kan det egentlig være, når der de seneste år er kommet flere penge? Og hvad sker der med arbejdspresset, hvis regeringens forslag til finanslov og 2025-plan føres ud i livet? Det spørger vi fire kendere af systemet om.

I HVERT NUMMER

Karriere

Skiftedag: Her kan jeg udfolde det menneskelige

Som sygeplejerske på Neurointensiv Afsnit 2093 trivedes Pia Vinding Damm godt med travlhed og intensitet, men hun savnede mere tid til at tale med patienter og pårørende. Det har hun nu fået i sit nye job i stofindtagelsesrummet H17.

Anmeldelser

Øjeblikket som vækstfaktor

Anmeldelse af Laust Sørensen, David Blazek, Karen Thomsen (red.): "Øjeblikket - Betaniahjemmets årskalender om mad, liv og glæde"