Hørt! Hun smed løbeskoene

Sygeplejerske Freja Lilli Wirlander blev provokeret til et læserbrev, da finansministeren i sommer udtrykte sin tillid til, at hun stadig kan løbe lidt hurtigere.

Det slutter aldrig, tænkte sygeplejerske Freja Lilli Wirlander, da hun i sommer hørte finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i tv-nyhederne efter de årlige forhandlinger med regionerne.2016-11-hoert

Her udtrykte han sin tillid til, at regionerne kan klare den nødvendige effektivisering, uden at det går ud over patientsikkerheden.

"Jeg blev faktisk vred. Vred over den generelle holdning, at man bare kan blive ved med at skære, og at vi nok finder ud af det," siger Freja Lilli Wirlander, som er sygeplejerske i akutmodtagelsen på et stort hospital i hovedstadsområdet.

"Det er jo ikke første gang. Og selv om vi siger, at det vil gå ud over patienterne, og fagforeningerne siger, at nu går det ikke længere, så er det hurtigt glemt igen, og vi løber bare lidt hurtigere."

Den søndag satte Freja Lilli Wirlander sig ned og skrev et læserbrev, der blev bragt i Jyllands-Posten den 21. august i år med titlen "Claus Hjort Frederiksen, du kan ikke effektivisere mig".

Her fortalte hun finansministeren, hvad han ikke længere skal regne med, at hun bare vil gøre: Springe frokosten over, tage ekstravagter, så en arbejdsdag når op på 16 timer, arbejde syv timer i træk uden at sidde ned eller komme på toilettet eller have bare fem sekunder til at grine sammen med kollegerne på kontoret.

Læserbrevet blev godt modtaget af hendes kolleger og for så vidt også af oversygeplejersken, der dagen efter bad hende om to minutter. Hun ville sikre sig, at der ikke var problemer i afdelingens arbejdsmiljø, hun skulle reagere på.

"Men det er der ikke. Jeg skrev lige så meget ud fra, hvordan det foregår i sengeafdelingerne."

Selv om det er sørgeligt, så må man som nyuddannet lære at gå på kompromis, mener Freja Lilli Wirlander.

"Eller rettere, man må lære at prioritere. I stedet for at gøre alting halvt, så må jeg se på, hvilke patienter der har mest brug for mig.

Og patienter og pårørende kan jo faktisk godt forstå det, når jeg f.eks. siger, at min kollega kommer, så snart hun er færdig med at spise sin frokost. Det er vores forventninger til os selv, som bliver udnyttet af politikerne."

Freja Lilli Wirlander skrev også sit læserbrev for at fortælle, at hun er dødtræt af at høre politikere og eksperter tale om sundhedsvæsenet med ord og begreber, som er meget langt fra virkeligheden.

"Patientsikkerhed og sammenhængende patientforløb er blevet populære ord, men de er svære at leve op til, hvis vi ikke får redskaber til det."