Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt! Heroinmisbrugere mangler en stemme

Heroinmisbrugere har siden 2010 kunnet få lægeordineret heroin, men reglerne for udlevering er så stramme, at det giver problemer for brugerne. Sygeplejerske Tanja Due vil gerne have reglerne ændret.

Sygeplejersken 2016 nr. 13, s. 16

Af:

Britt Lindemann, journalist

2016-13-hoert
Sygeplejerske Tanja Due finder reglerne omkring uddeling af heroin til misbrugere alt for rigide. Hun håber, at reglerne kan ændres, så de kan få et helt normalt liv.
Foto: Søren Svendsen
Igennem to år på behandlingscenter for misbrugere i København så sygeplejerske Tanja Due, hvor rigidt systemet er. For at få udleveret deres heroin skal brugerne møde op hver dag kl. 9 og kl. 15, også jule- og nytårsaften.

”At være på lægeordineret heroin er blevet et fuldtidsarbejde, hvor brugerne skal møde op to gange om dagen, 365 dage om året. Ingen fridage, ingen ferier. Det giver meget lidt plads til ret meget andet,” vurderer Tanja Due.

Hun mener, at politikerne bør se på reglerne for udlevering. Brugerne lever længere, men udviklingen af deres fremtidsmuligheder har ikke fulgt med. Tanja Due forstår ikke, at man på den måde fastholder brugerne i en låst situation, når flere kunne blive raske nok til at forsørge sig selv. 

”Mange af brugerne er stabile over længere perioder, men når de skal møde op to gange om dagen, så mister de muligheden for f.eks. at tage en uddannelse og passe et job,” fortæller Tanja Due om én af grundene til, at hun skrev et debatindlæg i dagbladet Politiken den 20. oktober.

Reglerne bør ændres

At være heroinmisbruger, siger hun, er stigmatiserende, og gruppen, der modtager lægeordineret heroin, er lille set i det store perspektiv. De mangler en stemme i debatten, for selv har brugerne ikke overskuddet til at gøre opmærksom på omstændighederne. 

Men for Tanja Due betyder det ikke, at de skal have dårligere vilkår end andre patientgrupper. Hun håber på en fremtid, hvor reglerne tilpasses det liv, brugerne har mulighed for.

”Jeg håber på mindre rigide regler, så brugerne kan komme videre med deres liv. Leve et mere normalt liv. Var det ikke det, vi ville?” spørger Tanja Due.

Hun forestiller sig et system, hvor brugerne kan få udleveret heroin på apoteker eller hospitaler. Det vil give dem fleksibilitet i hverdagen.

Heroin eller helbred?

Misbrugere på lægeordineret heroin får også cancer og KOL. Men når de er indlagt i forbindelse med sygdom, så har de ikke mulighed for at få udleveret deres heroin. Her kan de kun få erstatninger som f.eks. metadon, og det er ikke nok for brugerne, har Tanja Due oplevet. 

”Det store problem er, at systemet spænder ben for lige ret til behandling. Brugerne kan ikke holde til at være indlagt i længere perioder og går derfor glip af den specialiserede behandling,” forklarer Tanja Due om de helbredsmæssige konsekvenser for brugerne.

Når brugere i alvorlige sygdomsforløb lider af fatigue i en sådan grad, at de ikke længere kan overskue at komme afsted til heroinudlevering, så har de ingen muligheder. De må nøjes med mindre, end sundhedssystemet kunne tilbyde dem, ifølge Tanja Due. Hun vil gerne have svar fra sundhedsministeren på et vigtigt spørgsmål:

”Sophie Løhde, har alle stadig lige ret til sundhed?”