Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Lav en kortere udgave til gavn for praksis

Anmeldelse af: "Demensproblematikken - en institutionel etnografi af en livsverden og en professionel indsats"

Sygeplejersken 2016 nr. 13, s. 49

Af:

Redaktionen

2016-13-anmeldelser-demens

Kjeld Høgsbro og Alice Burholt
Demensproblematikken - en institutionel etnografi af en livsverden og en professionel indsats
Aalborg Universitetsforlag 2015
372 sider – 300 kr.

Læseren får en institutionel etnografi eller et indblik i en undersøgelse af to socialpsykiatriske boenheder for mennesker med demenslidelse, der primært rammer frontallappen. Dette kan være en stor udfordring for den professionelle indsats.

Undersøgelsen tog udgangspunkt i beboernes livsverden og fokuserede på samspillet mellem livsverdenen og de sociale sammenhænge, som botilbuddene indgik i. Undersøgelsen havde til formål at afklare, hvad der lykkes på de to boenheder, og hvilke uløste problemer der måtte være. Krav og forventninger til den professionelle indsats blev analyseret, og kompleksiteten beskrevet igennem eksempler og citater. Ledelse og styring af omsorg og pædagogik er gennemgået i et kritisk perspektiv, samarbejdsrelationerne til eksterne partnere, translokale betingelser, og personalets indsats fremlægges.

Kompleksiteten i den praktiske hverdag i samspillet mellem de mange aktører bliver tydelig. Forfatterne afrunder bogen med at kritisere den styringsmentalitet, der tager udgangspunkt i entydighed og et snævert evidenssyn, når praksisfeltet netop er præget af kompleksitet. Forfatterne anbefaler i stedet for den enstrengede kontrol, at kommuner, beslutningstagere og andre skal have mere fokus på processuelle forhold.

Det er en omfangsrig bog med mange sider, der til gavn for praksis kunne redigeres til en kortere, læselig udgave med vigtige iagttagelser og konklusioner.

Af Marianne Mahler, Dr.PH, sygeplejefaglig konsulent.

2016-13-natbord-hanne-konradsen

{ På mit natbord } Alle sygeplejersker bør vide noget om metode

Hvad læser du lige nu?
””The Almost Nearly Perfect People” af Michael Booth, der tager rundt og beskriver kulturen i de nordiske lande. Bogen er interessant, fordi den beskriver kulturforskellene antropologisk, men på en humoristisk og underholdende måde."

Hvordan har den inspireret dig?
”Jeg arbejder til daglig i Stockholm sammen med mennesker fra mange forskellige lande, især de skandinaviske. Bogen giver mig et indblik i og forståelse for forskelle i f.eks. arbejdskulturen, som jeg har glæde af, både i forhold til andre forskere og til patienter.”

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
””Nursing Research” af Denise Polit og Cheryl Beck er en grundlæggende bog inden for sygeplejeforskning og kan bruges som opslagsværk, hvad enten man har lidt eller meget kendskab til forskning. Den giver en introduktion til forskning, som alle sygeplejersker bør have, for hvis man skal holde sig opdateret, så er man nødt til også at vide noget om metode.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”Da jeg var elev på Rigshospitalet, så var en af de første teoribøger, jeg kom i kontakt med, ”Sygepleje – fag og proces” af Mette Karoliussen. Jeg forsøgte flere gange, men jeg har aldrig fået den læst. Den var så verdensfjern i forhold til min praksis, som jeg så den dengang, at jeg ikke kunne komme igennem den.”

Hanne Konradsen er universitetslektor på Karolinska Institutet og forfatter