Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Tendentiøst: Supersygehuse gør navneforvirringen total

Engang var tommelfingerreglen, at i hovedstaden og i universitetsbyerne hed det hospitaler, mens det i provinsen hed sygehuse. Men det kan man ikke længere regne med.

Sygeplejersken 2016 nr. 6, s. 19

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

2016-6-tendentioestDen 4. marts 2016 skiftede Køge og Roskilde Sygehuse navn til det fælles: Sjællands Universitetshospital. Men hvorfor hospital, når alle sygehuse i Region Sjælland netop hedder sygehuse?

Regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) klippede den røde snor og sagde ved navngivningen: ”Som navnet fortæller, er det hele regionens universitetshospital. Sjællands Universitetshospital bliver et kraftcenter, når det drejer sig om avanceret og stærkt specialiseret behandling.” 

Hospitalsdirektør Henrik Villadsen antydede også den prestige, der ligger i navnet, da han drog sammenligning til uddeling af Oscar-statuetter. 

”Gad vide, om det engang vil lyde i kategorien for bedste udenlandske hospital: ”And the Oscar goes to Zealand University Hospital”.  

Det nye universitetshospital skal efter planen stå klar i 2020, men indtil da lyder adressen stadig ”Sygehusvej 10”.

Lægeligt snobberi eller ej

Tendensen går i retning af flere hospitaler og færre sygehuse, f.eks. blev sygehusene i Region Midtjylland og Region Hovedstaden omdøbt til hospitaler ved dannelsen af de fem regioner.

I Region Syddanmark valgte man at omdøbe Odense Sygehus til Odense Universitetshospital i 1994. Lægelig direktør på OUH, Peder Jest, afviser i et svar til Sygeplejersken, at det handler om ”lægeligt snobberi”, men derimod om mere internationalisering, hvor ordet ”hospital” er mere forståeligt for udlændinge end ordet ”sygehus”.

”Dengang var der tiltagende konkurrence i Danmark mellem de daværende amter og de store byer om, hvem der skulle have et universitetshospital. Universitetet i Odense var etableret i slutningen af 1960’erne, og i den kontekst var det væsentligt, at man kundgjorde, at sygehuset i Odense var et universitetssygehus, og at man gennemførte undervisning sammen med det sundhedsvidenskabelige fakultet. Odense University Hospital er et rigtig godt navn, også i forkortelse klinger og falder det godt i munden: OUH,” siger Peder Jest. 

Ifølge direktør i Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier, har nævnet behandlet spørgsmålet om sygehus kontra hospital flere gange siden 1960’erne. 

”Hver gang har vi måttet konstatere, at der ikke er noget system i det. Det handler udelukkende om smag og behag,” siger Sabine Kirchmeier. 

Det måske bedste bud på en forklaring på, hvornår det hedder det ene eller det andet, kommer fra Lene Galsgaard, som arbejdede i sundhedsvæsenet i Aarhus, indtil hun skiftede karriere til journalist på Rigshospitalet og nu kommunikationskonsulent på OUH.  

”Derfor ved jeg, at der både i København og Aarhus er tradition for, at de amtslige institutioner hed ”sygehus” og de kommunale/statslige ”hospital”,” siger Lene Galsgaard. 

Men ingen regel uden undtagelser – og med de nye supersygehuse bliver forvirringen næppe mindre fremover.