Sygeplejersken Årgang 2017 nr. 1

I dette nummer

Tema: 2 pct.-kravet

Opgøret med de 2%

2 PCT.-KRAVET. Det årlige krav om 2 pct. produktivitetsstigninger på sygehusene er blevet en så stor belastning for personale og patienter, at et stadigt voksende kor af både sundhedspersonale, økonomer, politikere og patienter presser på for at få det afskaffet.

Sygeplejersken forfølger arbejdspresset

Sygeplejersken har i snart to år haft konstant fokus på det pressede arbejdsmiljø på hospitalerne og i kommunerne, og Dansk Sygeplejeråds politikere har været i de landsdækkende medier med kronikker og i debatprogrammer.

Flere prioriteringer og færre løfter, tak!

Spændet mellem opgaver og ressourcer i sundhedsvæsenet vokser år for år, det samme gør behovet for prioriteringer på Christiansborg. Regionernes medicinråd er et skridt i den rigtige retning, men ikke nok, hvis man vil undgå de mange ofte uhensigtsmæssige prioriteringer, som bl.a. sygeplejersker må foretage nærmest dagligt. Det mener sundhedsøkonom og Dansk Sygeplejeråd.

Fogh rystede posen

I starten af 00’erne gik VK-regeringen til valg på at bekæmpe ventetiderne på behandling. Sygehusene kunne få del i den såkaldte ”Løkkepose” på 1,5 mia. kr. mod at sætte aktiviteterne i vejret. Derudover indførte regeringen krav om årlige stigninger i produktiviteten på 2 pct.

Ytringsfrihed

Vi er nødt til at tale om problemerne

Vil man ændre på vilkårene, må man gøre opmærksom på dem. Det var det ræsonnement, der fik sygeplejerske Maria Etwal til at skrive et debatindlæg.

Sammen om DSR

Parvin er en af de hurtige

Flere har søgt om støtte fra Spirekassen – Dansk Sygeplejeråds pulje til græsrodsidéer. Én af dem er sygeplejerske Parvin Sølvsteen, som gerne vil give de studerende på hendes arbejdsplads en god start. Ansøgningsfristen udløber om få dage.

Faglige dilemmaer skaber fællesskab

Medicinske sygeplejersker i Kreds Hovedstaden er gået sammen om at skabe et netværk, hvor de deler både frustration og inspiration og diskuterer hverdagens faglige dilemmaer.

Facebookgruppe kan forny DSR

Drømmer du om at forbedre dit arbejdsmiljø, eller har du gode idéer til, hvordan sygeplejersker får mere i løn? Så deltag i Facebookgruppen SAMMEN OM DSR ligesom 25-årige Susan Gammelgaard. Hun håber, at debatten kan give bedre vilkår.

Skinnerne lægges til forbedringens dag

En dansk udgave af Change Day er kommet et skridt nærmere, efter at kernegruppen mødtes igen første gang, efter at idéen opstod spontant på en konference.

Skal din idé have støtte fra Spirekassen?

Netværk for nyuddannede, støttegrupper for sygeplejersker som pårørende, nye veje til bedre arbejdsmiljø eller noget helt fjerde. Hvad brænder du for at forandre i faget eller på din arbejdsplads?

Årets klinik

Vi lærer af de studerende

Sygeplejestuderendes Landssammenslutning kårer hvert år ”Årets Klinik” i hver af de fem kredse, baseret på indstillinger fra de studerende. I Kreds Sjælland løb ortopædkirurgisk sengeafsnit på Slagelse Sygehus med prisen. Det glæder afdelingens sygeplejersker, for de lærer næsten lige så meget som de studerende.

Magten

Nytårsinterview

Det politiske mål skal være optimal pleje og behandling

I 2017 skal politikerne forstå, at det ikke nytter at styre sundhedsvæsenet efter produktivitet. Der er derimod brug for at styre efter kvalitet og effekt, mener Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, som vil arbejde for at sætte menneskelige værdier på den politiske dagsorden.

I HVERT NUMMER

Skiftedag: Man skal have psyken til at klare trusler

Jobbet som sygeplejerske for de indsatte i Vestre Fængsel er noget helt andet end det job på Hvidovre Hospital, som Martin Jensen kommer fra. I fængslet er tonen hård. Men Martin Jensen er aldrig bange.

Debat

Hørt! Man kan få mange sygeplejersker for 52 mio. kr.

Politikerne i Folketinget har besluttet at bruge 52 mio. kr. på ekstra medarbejdere til sig selv, mens Rigshospitalets neonatalafdeling har måttet sige farvel til medarbejdere. Den skævvridning fik sygeplejerske Harun Demirtas til at råbe op.

Anmeldelser