Sygeplejersken Årgang 2017 nr. 12

I dette nummer

Tema: Opgaveflytning

Lægeopgaver glider over i sygeplejen

OPGAVEFLYTNING. Sygeplejersker overtager opgaver, som tidligere hørte til lægerne, og det giver arbejdsglæde og nye kompetencer, men det kræver også selvindsigt fra sygeplejerskerne.

Kompetencerne kan mangle på papiret

Det er langtfra alle de sygeplejersker, som overtager lægeopgaver, der får en officiel uddannelse, da mange bliver oplært af læger lokalt på afdelingerne.

Pårørende

Børn og unge i krise skal ikke spises af med is

Pårørende. Hver dag møder sygeplejersker familier med børn og unge, der rammes af ulykke og sygdom. Men hospitalet og sygeplejerskerne er ikke altid klædt på til at støtte familierne. Et nyt projekt i Region Hovedstaden viser vejen frem.

Mavefornemmelse afløst af viden

Pårørende. I Aarhus tog to intensivsygeplejersker initiativ til at finde og dele viden om, hvordan man bedst støtter børn og unge som pårørende til kritisk syge patienter.

Tag jer lidt tid til at snakke med os

Pårørende. Mens Gabriella Holmen Bruun gik i gymnasiet, døde hendes mor af kræft. Inden hun døde, var hun igennem et længere sygdomsforløb, hvor sygeplejersker med større eller mindre faglighed og empati tog hånd om Gabriella, som håber, at hendes historie vil inspirere sygeplejersker til at huske de pårørende børn og unge.

Meld en regel

Dobbeltinterview: Mere tid til kerneopgaven

Innovationsminister Sophie Løhde vil opspore og udrydde tidsrøvende regler og unødvendig dokumentation i sundhedsvæsenet. Det sker med kampagnen ”Meld en regel”, som Dansk Sygeplejeråd bakker op om. Ministeren mødtes med formand Grete Christensen, der mener, at den største udfordring for sygeplejersker er at få mere tid til kerneopgaven.

Yemen

På job mellem krig og kolera

Yemen. I år har sygeplejerske Anni Fjord 40-års jubilæum. Hun kan se tilbage på et arbejdsliv, hvor hun fra det første år som sygeplejerske har rejst ud i verden. Senest var hun i Yemen med Læger uden Grænser for at behandle de lokale for kolera.

Sundhedssystem i ruiner

Yemen. Lukkede hospitaler, manglende udbetalt løn til landets sygeplejersker og mangel på medicin er nogle af de konsekvenser, den politiske konflikt i landet har medført. Befolkningen i Yemen har i mange år haft et sundhedssystem, der ikke fungerer.

Sygeplejestuderende

Pulsen skal op

Fagligt stærkere sygeplejestuderende. Det er målet, når Metropol til næste år sætter fokus på studieintensiteten på det første studieår. Og det giver god mening, mener lektor ved Diakonissestiftelsens sygeplejeuddannelse, der generelt efterlyser højere krav til de studerende, så de får den mentale puls op.

Debat

Hørt! Vi må acceptere rammerne

Der skal lukkes senge og spares penge på Hammel Neurocenter. Igen. Specialeansvarlig sygeplejerske Mette Nørtoft blev vred – både på patienternes og sygeplejerskernes vegne.

I HVERT NUMMER

5 minutter med ... Sofie Boserup

"Og hvis der er et tidspunkt på dagen, hvor man ikke kan se sort på hvidt, hvad vi bruger tiden på, må man have tillid til, at vi bruger den til noget fornuftigt."

Anmeldelser

Boganmeldelser

Læs i dette nummer af Sygeplejersken anmeldelser af: "Når ledere skaber offentlig værdi", "Adfærdsproblemer i vuggetuen og børnehaven", "Den gode opgave" og "Gammelt - Liksomt".

Valg 2017

Valgtillæg

Fra den 25. oktober til 7. november er der valg til Dansk Sygeplejeråds fem kredsbestyrelser og Lederforeningens bestyrelse. Læs tillægget, der præsenterer samtlige 247 kandidater.