Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Læserbrev: Formaliseret uddannelse ønskes

Sygeplejersken 2017 nr. 13, s. 18-19

Af:

Eva Mannsfeldt Vennits, sygeplejerske,

Susan Sønderbæk Hansen, sygeplejerske

Vi har med undren læst Grete Christensens synspunkter i artiklen "Kompetencerne kan mangle på papiret" i Sygeplejersken 12/2017. Vi arbejder i et sygeplejeledet ortopædkirurgisk ambulatorium, hvor vi ser patienter på lige fod med de yngre læger. Vi er blevet oplært af læger lokalt, men ser et stort behov for, at der bliver oprettet et nationalt formaliseret uddannelsestilbud til praksissygeplejersker, der påtager sig øgede kompetencer og ansvar, som vi har gjort. Grete Christensen mener, at det giver god mening, at sygeplejersker i gastro- og koloskopi skal have formaliseret specialuddannelse. Modsat mener hun også, at alt ikke skal gøres til store formaliserede uddannelser, men det er vigtigere, at sygeplejersker får en grundig træning af f.eks. læger. Vi kan godt føle os ladt i stikken og efterlyser større opbakning fra vores formand i DSR, når vi som sygeplejersker bidrager til at udvikle faget og gør en ekstra indsats i sundhedsvæsenet.

Sammenligner vi os med udlandet, er Danmark desværre håbløst bagud, når det gælder uddannelse af sygeplejersker. Vi burde have en universitær sygeplejerskeuddannelse i Danmark. Dette ville afføde større efterspørgsel fra hospitalerne til universiteterne om at udbyde videreuddannelse til praksissygeplejersker på et højt akademisk niveau.

Når Sundhedsstyrelsen gør brug af specialeplanlægning i Danmark, kan det være frustrerende at læse, at Grete Christensen mener, vi skal droppe nogle af uddannelsestilbuddene som overbygning. Hun mener, at det snarere er noget, vi alle sammen skal kunne – og at det dermed skal være en del af grunduddannelsen. Hvis det bliver udviklingen (eller afviklingen) af sygeplejen, så taber vi igen og har ingen mulighed for at følge med ved specialeplanlægningen, ligesom vi ved lønforhandlingen heller ikke har noget at bringe til bordet.

Eva Mannsfeldt Vennits og Susan Sønderbæk Hansen er sygeplejersker på Ortopædkirurgisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital, Køge.

 

Svar Grete Christensen, formand, Dansk Sygeplejeråd

Kære Eva Mannsfeldt Vennits  og Susan Sønderbæk Hansen

Vi arbejder intensivt for flere kompetencegivende uddannelser, og jeres situation lyder som et eksempel, hvor det er helt naturligt at få etableret en national videreuddannelse.

Min pointe i artiklen er, at vi skal tænke systematisk, bæredygtigt og klogt. Og det skal gælde alle dele af sundhedsvæsenet og på alle niveauer. Det krav skal vi stille til os selv såvel som til vores ledere og politiske beslutningstagere.

Det indebærer, at der gives den rette videreuddannelse på det rigtige niveau til de sygeplejersker, der har behov for det. Men det indebærer også, at vi skal spørge os selv, hvornår den rigtige kompetenceindsats er en anden. F.eks. at indrette vores grunduddannelse mere optimalt. Eller sørge for god oplæring, ordentlige vilkår, tid til kvalitet og faglig refleksion.

Jeg kan kun anbefale, at I drøfter netop jeres behov med jeres faglige selskab såvel som kredsen. Vi står parat til at hjælpe videre.