Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Grundlaget er solidt og videnskabeligt

Anmeldelse af bogen 'Livscyklusernæring'

Sygeplejersken 2017 nr. 3, s. 48

Af:

Redaktionen

2017-3-livscyklus

Rikke Larsen og Sanna Fisker (red.)

Livscyklusernæring

Munksgaard 2016

483 sider – 495 kr.

Bogen beskriver kostens betydning for menneskets udvikling og sundhed gennem hele livet fra fødsel over barndom, ungdom til voksenliv og død – altså livscyklusernæring.

Min forventning var, at der ville være skarpt fokus på ernæring og ernæringens betydning i forskellige stadier af menneskets liv. Måske en indskrænket fordom baseret på bogens titel. Og ernæring er omdrejningspunktet, men derudover får man mere serveret, hvert kapitel/hver fase i menneskets liv indledes med en grundig indføring i de fysiologiske/psykologiske og sociologiske karakteristika ved den enkelte fase. F.eks. under kapitlet "Fertilitet og Befrugtning", hvor det reproduktive system hos kvinder og mænd gennemgås på en letforståelig måde.

Fagpersoner og studerende på mange niveauer kan bruge bogen til indsigt i eller opfriskning af basale fysiologiske aspekter og ernæringsmæssige sammenhænge. Det vil også være en bog, som man vil kunne finde på boghylden hos privatpersoner, som (nok typisk) er gravide eller har børn, da den bidrager med mange spændende fakta. Fakta, som googles på livet løs (taler af erfaring) i de små hjem.

Ud over de mange spændende kapitler refererer en stor del af afsnittene i de enkelte kapitler til videnskabelig forskning, herunder opdaterede systematiske review baseret på metaanalyser – en sand fornøjelse at læse. Da dette er en grundbog for personer, som beskæftiger sig professionelt med ernæring, er det essentielt, at grundlaget for de enkelte kapitler er solidt og videnskabeligt, og at man kan lade sig inspirere til yderligere fordybelse.

Kort sagt: Vi får som lovet – og mere til!

Af Sasja Jul Håkonsen, ph.d.-stipendiat, videnskabelig medarbejder, Center for Kliniske Retningslinjer.