Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt! Det er sindssygt ufølsomt

Sygeplejerske Inger-Lise Ørhede synes, det er tankeløst og ufølsomt, når ordet ”sindssyg” bliver brugt i flæng. I et debatindlæg opfordrer hun til, at man tænker på sindslidende og pårørende, inden man kaster om sig med ordet.

Sygeplejersken 2017 nr. 5, s. 17

Af:

Britt Lindemann, journalist

2017-5-inger-lise-oerhede

At bruge ordet ”sindssyg” som slang er unødvendigt og ufølsomt over for dem, der har sindslidelse tæt inde på livet.

”Det er alt andet end sindssygt morsomt eller sindssygt godt,” skriver Inger-Lise Ørhede i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad.

Trods de senere års udvikling er det stadig tabubelagt og stigmatiserende at have en psykisk lidelse. Det gør det svært at tale åbent om, som man gør med f.eks. hjerte-kar-sygdomme eller kræft. For både de sindslidende selv og de pårørende kan det derfor give et stik i hjertet, når ordet sindssyg i andre sammenhænge bliver taget så let på. Netop derfor opfordrer pensioneret sygeplejerske Inger-Lise Ørhede til, at vi holder op med at bruge ordet ”sindssyg” som slang. 

”Jeg ved da godt, at det er ren tankeløshed, men i forvejen er det svært at være i en psykisk lidelse, hvad enten det handler om én selv eller ens pårørende. Folk burde tænke lidt over, hvad det er, de siger, og hvad det gør ved andre mennesker,” fastslår Inger-Lise Ørhede.

I løbet af en lang karriere som sygeplejerske arbejdede Inger-Lise Ørhede et par år på et bosted for yngre, psykisk syge. Her havde hun både tæt kontakt med patienterne og de pårørende og oplevede derfor på nært hold, hvor hårdt sindslidelse kan være.

”Det er utroligt stærke mennesker, der er i og omkring det, men vi skal ikke glemme, at de samtidig er sårbare. Der er ingen grund til at bruge et udtryk, der stikker dem i hjertet,” mener Inger-Lise Ørhede.

Det starter i familien

Brugen af ordet har generet Inger-Lise Ørhede i nogle år, og hun siger af og til både til børn og børnebørn, at det ikke er den rigtige måde at bruge ordet på. Selvom de siger, at de ikke mener noget med det, så er det ikke en kamp, hun vil opgive lige foreløbig. Det er nemlig ikke kun hjemme i dagligstuen, hun hører ordet blive brugt helt forkert.

”Jeg hører det så ofte i fjernsynet, hvor både journalister og studieværter bruger det uden at tænke over, at de har en stor magt. Det er dårlig stil. Når unge mennesker hører det i medierne, så kan det ikke undgå at smitte af,” siger Inger-Lise Ørhede og fortsætter:

”Der bliver taget for let på det, så det i stedet bliver grinagtigt og ligegyldigt, imens det i virkeligheden er meget alvorligt for dem, der er påvirkede.”

Selvom det efterhånden er nogle år siden, at Inger-Lise Ørhede arbejdede med de unge sindslidende, så har det gjort så stort et indtryk på hende, at hun håber, hendes opfordring vil blive taget alvorligt.

”Jeg håber, at vi kan bruge ordet, hvor det er passende og ikke i alle mulige sammenhænge, hvor det kan støde nogle unødvendigt,” siger hun.