Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker vil ikke stiltiende acceptere forholdene

10 sygeplejersker er indstillet til at modtage Kirsten Stallknecht Prisen 2017. Prisen gives til en sygeplejerske, som indenfor de seneste to år har brugt sin ytringsfrihed til offentligt at markere sig i debatten om bla. sygeplejefaglige, etiske og/eller sundhedspolitiske problemstillinger.

Sygeplejersken 2017 nr. 5, s. 34-35

Af:

Britt Lindemann, journalist

Læs her uddrag af de 10 indstillinger. Vinderen præsenteres i det kommende nummer af Sygeplejersken.
 

Maria Auchenberg Etwal, Kirurgisk Sengeafsnit, Bispebjerg Hospital

I et debatindlæg i Politiken i december 2016 beskrev Maria Auchenberg Etwal sin travle hverdag, udformet som en jobannonce. 

”Maria har på tryk formået at offentliggøre sine oplevelser på samfundsniveau og har på den måde stillet sig som et aktiv i den offentlige debat. Herudover har Maria bidraget til en fællesskabsfølelse på gruppeniveau, hvor vi som sygeplejersker får muligheden for at stå stærkere og modigere sammen i kampen for at ændre vores egne og vores patienters haltende vilkår … Jeg vil nominere Maria som en tak – tak fordi du taler for mig og mine,” skriver Nanna Hedegaard Nielsen i indstillingen.


Heidi Hass Madsen, hjemmesygeplejen, Kerteminde Kommune

”Undskyld til alle!” skrev Heidi Hass Madsen i Politiken i sensommeren 2015. Det gjorde hun, fordi hun var træt af at undskylde de fejl, der opstår som følge af et stigende tidspres.

”Jeg er dybt imponeret over, at Heidi turde ytre sig. Det kan have rigtig mange personlige konsekvenser. Heidi forsøger at gøre op med en syg kultur og har gjort det mere end én gang. Heidi Hass Madsen fortjener Kirsten Stallknecht Prisen,” mener indstiller Susanne Gehrt Pedersen.
 

Sara Clausen, sygeplejerskevikar

Med en opfordring til politikerne om at tage ansvar for de urimelige vilkår, der gør sig gældende mange steder i sygeplejen, benyttede Sara Clausen sig af sin ytringsfrihed til at skrive et debatindlæg i Politiken.

”Det er tydeligt, at Sara ønsker forbedrede arbejdsvilkår, så behandlingen og plejen af patienterne kan ydes på en acceptabel måde, for i sidste ende er det dem, som det går ud over, men det pressede personale, som får skylden,” skriver Anna Sørine Bukh Petersen i indstillingen.
 

Louise Gjervig Lehn, Børneafdelingen, Odense Universitetshospital

”For sin ukuelige trang til at gøre omverdenen opmærksom på sårbare børns forhold i det danske sundhedssystem,” indleder Tine Madsen sin indstilling. Louise Gjervig Lehn har haft fokus på at gøre opmærksom på, hvordan børn, der er anbragt på døgninstitutioner, efterlades alene uden deres primære omsorgspersoner.

”Louise er en person, som ikke stiltiende accepterer tingenes tilstand, og slet ikke når det handler om en sårbar patientgruppe, men hun handler og forsøger at ændre indlagte børns vilkår ved bl.a. at argumentere og ytre sig, både i den skrevne presse og i egen organisation,” slutter Tine Madsen af.
 

Lise Müller, tidligere hjemmeplejen, Frederiksberg

I februar 2016 var arbejdsforholdene for Lise Müller og hendes kollegaer blevet så pressede, at hun skrev en opdatering på Facebook. Lise Müller skrev, at det havde store konsekvenser for borgerne. Men det fik også store konsekvenser for hende selv at ytre sig, da opdateringen førte til en samtale på chefens kontor. Alligevel valgte hun senere på året at stå frem i Sygeplejersken.

Netop det mod er centralt for indstilleren:

”Ved at give Kirsten Stallknecht Prisen til Lise Müller sender vi i Dansk Sygeplejeråd et signal om, at vi som fagforening ikke accepterer, hvis ytringsfriheden kun kan praktiseres i en tæmmet og trimmet version,” skriver Leif Nielsen.
 

Pia Lüders Røge, Hjemmeplejen, Odense Kommune

En indgående beskrivelse i bl.a. Sygeplejersken af hverdagen i hjemmeplejen på en 10 timer lang arbejdsdag fyldt med etiske dilemmaer er baggrunden for indstillingen af Pia Lüders Røge.

”Pias beretning om en næsten normal arbejdsdag i hjemmeplejen må ikke blive gemt og glemt, så det borgernære sundhedsvæsen kun bliver en politisk floskel, men fremmer kvaliteten og gavner borgeren/patienten og dennes pårørende,” skriver Kirsten Martine Andersen i indstillingen.
 

Claus Sørensen, Afdeling for hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital, Skejby

Besparelserne i Region Midtjylland er det seneste emne, der har fået Claus Sørensen til at blande sig i debatten. I flere debatindlæg bragt i Jyllands-Posten har Claus Sørensen beskrevet indgående, hvilke konsekvenser besparelserne har for patienterne. 

”Claus laver meget sobre, præcise og fagligt velbegrundede debatindlæg, hvor patientens tarv er i fokus, og hvor det samfundsøkonomiske perspektiv sættes på spil,” skriver Linda Lundh på vegne af hele personalegruppen.
 

Frederikke Marie Sørensen, Neonatalafdelingen, Rigshospitalet

På sin blog The Danish Nurse skriver Frederikke Marie Sørensen flere gange ugentligt om de udfordringer, hun møder i sin hverdag. Det har indbragt hende tre indstillinger til Kirsten Stallknecht Prisen.

”Frederikke udfordrer ytringsfriheden, hvor andre tier, og har på den måde været med til at bryde tavshedskulturen i sygeplejefaget,” skriver Katja Færch Frederiksen.

”Med sin blog er hun med til at skabe et øget fokus ikke kun på vores fag, men hun er også med til at tage bladet fra munden og inspirere andre til at ytre sig,” følger Marie Bangsbo Sørensen op.

Men også et debatindlæg i Information har bragt Frederikke Marie Sørensen i søgelyset:

”Her tør hun igen stille sig selv til offentlig skue og debat med sine holdninger for at italesætte problematikkerne i sundhedsvæsenet,” begrunder Vibeke Kline Lange Frost.
 

Jesper Bøgmose Hansen, Intensivt ældrepsykiatrisk afsnit, Region Hovedstadens Psykiatri

For sit bidrag til debatten om politiske idealer og deres betydning for patienterne er Jesper Bøgmose Hansen indstillet:

”Jesper havde i efteråret i Weekendavisen et kritisk indlæg vedrørende KRAM-faktorer med overskriften ”Quinoa til de ældre” … Der er ingen tvivl om, at det er betydningsfuldt, at Jesper har ytret sig om KRAM-faktorer i ældreplejen. Med en stærk sygeplejefaglig identitet får han på en spidsfindig måde sat spørgsmålstegn ved den politiske diskurs, hvilket gør ham værdig til Kirsten Stallknecht Prisen 2017,” skriver de to indstillere Sally Jakobsen og Gitte Tværmose Pedersen.
 

Mads Dippel Rasmussen, Kirurgisk afdeling, Odense Universitetshospital

For sit arbejde med at råbe ansvarshaverne op, bl.a. gennem et debatindlæg adresseret direkte til sundhedsminister Sophie Løhde, er Mads Dippel Rasmussen indstillet til Kirsten Stallknecht Prisen af sine kollegaer på kirurgisk afdeling:

”Mads har, siden han blev færdiguddannet sygeplejerske i år 2010, ikke været bleg for at fremme en sygeplejefaglig sag og gøre brug af ytringsfriheden … I dagspressen har Mads markeret sig i den offentlige debat og har skrevet gode og relevante indlæg, hvor han bl.a. har ytret sig om kritisable forhold i sundhedssektoren,” skriver Maria Simonsen.