Sygeplejersken Årgang 2018 nr. 1

I dette nummer

Tema: Evidens

Kompliceret kamp mod "plejer"

EVIDENS. Hvorfor gør du, som du gør? Er der evidens for den behandling, du udfører? Eller kører du lidt provokerende sagt ofte på autopilot og gør, som du plejer? Selvom forskning viser, at evidensbaseret praksis er bedst for både patienter og økonomi, kan det være kompliceret at implementere i hverdagen. Det påpeger forskere og sygeplejersker fra hospitaler og kommuner.

Sygeplejerske sikrer evidensen

Som kvalitetskoordinator for Sundhed og Omsorg i Syddjurs Kommune er sygeplejerske Julie Duval Jensen garant for, at kommunens procedurer følger nyeste evidens. Den opgave kan hun dog kun løse pga. ledelsens opbakning og et tæt samarbejde med sygeplejerskerne og de andre faggrupper.

Her er det et krav at undre sig

Plejer er afgået ved døden på Kirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital. Det erklærer både ledelse og medarbejdere. Massivt fokus på forskning og udvikling fra øverste ledelse gennem flere år har skabt en undrende kultur, hvor evidensbaserede instrukser og vejledninger er en naturlig del af hverdagen.

Sorg

Sorg som sygdom kræver opkvalificering

Efterladte. Når sorg i år bliver en ny diagnose, skal sygeplejersker kunne skelne mellem naturlig og kompliceret sorg. En ny sorgrådgiveruddannelse er med til at klæde sygeplejerskerne på. Direktør i Det Nationale Sorgcenter, Preben Engelbrekt, opfordrer kursisterne til at se deres egen død i øjnene.

Nytårsinterview

"Det handler om løn, løn og løn"

Nytårsinterview. Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen kigger frem mod et år, der først og fremmest står i overenskomstforhandlingernes tegn.

Demensprisen

Demenspris til ildsjæl på Klarahus

Demensprisen 2017. ”Borgeren i centrum” kan synes som en kliché i det danske sundhedsvæsen, men på Klarahus demenscenter er sloganet en vigtig del af arbejdet. Én af dem, som er gode til at udføre det i praksis, er Pia Johnsen Nielsen. Hun har modtaget årets demenspris.

Årets kliniksted

Den gode historie, man kan lære af

Årets Kliniksted. Igen i år har Sygeplejestuderendes Landssammenslutning kåret Årets Kliniksted. Der var i alt 119 kliniksteder, som blev indstillet til titlen fordelt over hele landet, og vinderne er nu fundet.

Debat

Hørt! Jeg blev ramt af Sophie Løhdes ord

Det provokerede sygeplejerske Rikke Bæk Cramer, da innovationsminister Sophie Løhde (V) såede tvivl om offentligt ansattes løn. Derfor valgte hun at lægge sin lønseddel op på Facebook – uden at vide, hvad det ville føre med sig.

Læserbrev: Stop med at lokke os til Norge!

Hvorfor lokke danske sygeplejersker til Norge, når der er brug for dem i Danmark? Sådan spørger en læser med henvisning til annoncerne på bagsiden af Sygeplejersken.

I HVERT NUMMER

5 minutter med ... Kathrine Sommer

"Men jeg er rigtig stolt af, at jeg nu har fundet troen på, at jeg kan være en del af den butik og fremadrettet prøve at skabe gode rammer for mig selv og mine kolleger.”

Skiftedag: "Det var en øjenåbner for mig"

Selvom Jane Harder arbejder på den hospitalsafdeling, der varetager det østdanske beredskab for farlige smitsomme sygdomme, og som fysisk kan isolere patienter med f.eks. meningitis, ebola og SARS, så er hun ikke bange for selv at blive smittet. Tværtimod.

Anmeldelser

Boganmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Ledelse i sundhedsvæsenet - på hospitaler, i kommuner og i praksissektoren", "Glæden med skeden - alt du har brug for at vide om dit underliv", "Man skal ikke spørge" samt "Hvorfor hader han dig mor?"