Sygeplejersken Årgang 2018 nr. 14

I dette nummer

Tema: Innovation

Verdens første robot-sterilcentral

Snart er det slut med at stå i skyllerum ved siden af operationsstuerne og sterilisere og pakke instrumenter til næste operation. I Region Hovedstaden vil to højautomatiserede sterilcentraler i stedet klare opgaven for alle regionens hospitaler.

Hospitalernes opfindere

Landet over får regionerne stadigt større fokus på at gøde medarbejdernes geniale idéer, som kan skabe et bedre sundhedsvæsen. Det kommer især sygeplejerskerne til gavn. For de er – med en dagligdag som problemløsere – de fødte opfindere.

De måtte navigere i ukendt land

De to sygeplejerskekolleger Marie Lommer Bagger og Louise Bangsgaard smed kitlerne og gik all in på deres idé om et intelligent toilet. Men opfinderdrømmen endte ved en skillevej. For ville de være sygeplejersker eller iværksættere?

Sundhedspolitik

Tag en blodprøve uden at spørge lægen først

Selvstændighed. Sygeplejersker skal bl.a. kunne foretage simple undersøgelser af urin og podninger, tage blodprøver og lægge blærekateter – uden ordination fra en læge. Det mener Dansk Sygeplejeråd, og sundhedsministeren ser positivt på ønsket.

Arbejde i Grønland

Man får respekt for naturen

Grønland. Mere tid til familien, ro og adgang til en fantastisk natur. Det var grundene til, at sygeplejerske Kenneth Vith og hans familie skiftede en tryg tilværelse ud i Aarhus med et arktisk eventyr i Grønlands hovedstad. En beslutning, familien ikke har fortrudt.

Grønland er Grønland, ikke Danmark

Grønland. Kenneth Vith er undtagelsen på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk. Han er fastansat som sygeplejerske – langt hovedparten er vikarer. Der er fordele og ulemper med så mange vikarer ifølge den fastansatte sygeplejerske

I Grønland er det vind og vejr, der bestemmer

Grønland. Sygeplejersker i Grønland har helt andre forudsætninger end i Danmark, og det kræver både tålmodighed og fleksibilitet. Til gengæld får man bred faglighed, unik natur og spændende kultur, mener chefsygeplejerske Ella Skifte.

Nyuddannet

Ingen lys fremtid i sigte

DEBUT. Efter fem måneder som sygeplejerske er Anja Hansen blevet mere glad og tryg ved sit arbejde og sine opgaver. Men vilkårene får hende til at tvivle på en lang karriere som sygeplejerske på gulvet.

En næstformand takker af

Bevar vreden, indignationen og håbet

Exit. Dorte Steenberg har valgt at stoppe som næstformand i Dansk Sygeplejeråd. Hun vil især blive husket for sit store engagement i sygeplejerskernes arbejdsmiljø og muligheder for uddannelse og forskning.

Patientsikkerhed

Den travle vagt

Fejl. Travlhed på arbejdet er ikke grund nok til at undgå kritik fra Disciplinærnævnet. En sygeplejerske skal udvise omhu og samvittighedsfuldhed i enhver kontakt med patienter uanset arbejdspres. Disciplinærnævnet undlod dog en enkelt gang i 2007 at give kritik i en sag om en meget travl afdeling. Afdelingen havde gjort ledelsen opmærksom på problemerne og havde fulgt ledelsens prioritering.

I HVERT NUMMER

5 minutter med: Else Carlstedt

”Stil spørgsmål. Vær optaget af, hvad vi gør, og hvorfor vi gør det. Så man også udfordrer den kliniske praksis der, hvor man får job. Det er altid sundt, at de erfarne får mulighed for at argumentere for, hvorfor de gør, som de gør.”

Hørt: Glansbillede eller brandslukning

Rikke Thøgersen blev sygeplejerske for at gøre en forskel for patienterne og de pårørende i en svær tid. Men som nyuddannet er det ikke altid muligt i den virkelighed, hun er trådt ud i.

Dengang: Jul på Børnehospitalet

I midten af 1950’erne tog man det ikke så nøje med at sætte stearinlys i træet, selv om de dyre elektriske lyskæder så småt var kommet på markedet.

Patienten, jeg aldrig glemmer: Jeg bar min patients kiste

Grænserne mellem professionel og personlig relation kan være flydende i langstrakte patientforløb. Som sygeplejerske i onkologien opbyggede Signe Hasle over syv år en nær relation til en kræftsyg kvindelig patient frem til hendes død.

Skiftedag: "Jeg elsker at kombinere sygepleje og yoga"

Louise Spange Edske er personlig sygeplejerske for en kvinde, der er helt afhængig af sin respirator. I sit nye job er hun i dyb kontakt med den bløde side af sygeplejen, og samtidig er der plads til en voksende yogaforretning.

Debat

Anmeldelser

5 til ferien

Der er mange måder at være familie på. Det viser de fem bøger, der her anbefales som ferielæsning. Det er ikke lutter idyl og harmoni, der kendetegner familierne, men derimod omslag og vendepunkter med afgørende betydning.

Boganmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Sundhedsvæsenet under forandring", "Eksistenslaboratorium", "Relationel koordinering i praksis" samt "Mellem liv og død".