Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Læserbrev: Jeg er sygeplejerske - og det er jeg stolt af

Sygeplejersken 2018 nr. 2, s. 18

Af:

Karen V. Gerhard Jensen, sygeplejerske

Jeg vil beskrive mit arbejde som sygeplejerske i Akutteamet, Silkeborg Kommune, og underbygge, at et lønløft for sygeplejersker er berettiget og begrundet i uddannelse, faglighed og ansvar.

Mit arbejde i Akutteamet er varieret og uforudsigeligt. Jeg kender ikke mine opgaver på forhånd. Ofte er situationen i de hjem, vi kommer i, tilspidset. Det fordrer fleksibilitet og konduite samt faglige og praktiske handlekompetencer her og nu.

Jeg kommer bl.a. hos alvorligt syge børn og unge, hos borgere nydiagnosticeret med en uhelbredelig diagnose eller i terminale og palliative forløb samt hos multisyge ældre med kroniske og akut opståede symptomer. I disse hjem udfører jeg en individuelt tilpasset SYGEPLEJE.

Når den politiske debat omhandler ydelser i primær, går det ofte på antal bade om ugen og madens kvalitet. Virkeligheden er langt mere nuanceret og kompleks.

Sygeplejerskens rolle i denne virkelighed er så godt som usynlig.

Jeg samarbejder med hospitaler, plejecentre, områdesygeplejersker og praktiserende læger. Jeg inddrager utallige komponenter i en samlet vurdering og årsagsopsporing af borgerens helhedstilstand pba. basale værdier, blodprøvesvar, symptomer, medicinsk behandling, kronisk sygdom samt borgerens/de pårørendes opfattelse af situationen.

I samarbejdet med hospital og praktiserende læge anvendes min sygeplejefaglige vurdering umiddelbart som grundlag for videre behandling og forebygger hyppigt, at borgers tilstand forværres og dermed kan behandles i eget hjem. Lægen ser ofte ikke selv patienten.

Som sygeplejerske har jeg en mellemlang videregående uddannelse, hvilket indebærer en bred, dybdegående, evidensbaseret faglighed og praksis. Derfor skal sygeplejersker have en løn, som svarer til den virkelighed og det medfølgende ansvar.

Karen V. Gerhard Jensen er ansat i Akutteamet Silkeborg Kommune.