Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Telerehabilitering", "Hvad er sex?", "100 myter om graviditet og fødsel" samt "Sår og sårbehandling".

Sygeplejersken 2018 nr. 4, s. 44-46

Ingen grund til skepsis mod telerehabilitering

anm_telerehab

Annette Winkel og Lars Damkjær (red.)

Telerehabilitering

Munksgaard 2017, 248 sider – 295 kr.

Annette Winkel og Lars Damkjær, begge fysioterapeuter og henholdsvis Master of Science og Master i Rehabilitering, har i bogen "Telerehabilitering" samlet ni kapitler skrevet af forskellige eksperter. Inden for hver deres vidensfelt giver de et bud på indhold, potentiale, udfordringer og faldgruber inden for telerehabilitering. Winkel og Damkjær definerer telerehabilitering som "rehabiliterende ydelser over afstand gennem anvendelse af informations- og kommunikations-teknologi", og de ønsker med bogen at imødegå den eksisterende skepsis mod telerehabilitering ved at løfte den nuværende viden frem i lyset og komme med bud på, hvordan denne viden bedst anvendes til gavn for borgerne.

Kapitel 1 omhandler telerehabiliteringens udvikling og berettigelse og beskriver bl.a. erfaringer fra flere forskellige danske telerehabiliteringsprojekter samt udfordringer og muligheder i forbindelse med telerehabilitering. Kapitel 2 uddyber, hvordan sundhedsprofessionelle med afsæt i en sundhedspædagogisk tilgang kan arbejde med patientinddragelse og telerehabilitering. I kapitel 3 gives en fin indføring i teoretiske begreber, og der præsenteres en taksonomi for telerehabilitering samt fire arketyper: telefonkonference, stationære sensorer, mobile sensorer, portalløsning/applikationer. I kapitel 4 argumenteres for, at fagprofessionel teknologiforståelse er centralt, for at de sundhedsprofessionelle kan holde fokus på fagligheden ved anvendelse af teknologiske redskaber, der både kan mediere, udfordre og ændre præmisserne for professionelt arbejde. I kapitel 5 og 6 behandles hhv. de etiske perspektiver samt motivationens betydning i forbindelse med telerehabilitering, mens kapitel 7 og 8 beskriver, hvordan telerehabilitering hhv. implementeres og evalueres. Winkel og Damkjær giver afslutningsvis i kapitel 9 deres bud på fremtiden, og de mener bl.a., at telerehabiliteringen vil kunne imødekomme ønsker og krav hos fremtidens patient, f.eks. ved hjemmemonitorering og individuel tilrettelæggelse af træning. De mener, at der er et stort potentiale i anvendelsen og udbredelsen af telerehabilitering, hvis de faglige, tekniske og organisatoriske udfordringer, som telerehabilitering medfører, håndteres.

Alle kapitlerne kan læses selvstændigt, og bogen er generelt skrevet i et let forståeligt sprog med henvisning til relevante projekter, eksempler, cases og litteratur.

Bogen giver en bred indføring i begrebet telerehabilitering. Der er både et historisk rids over telerehabiliteringens udvikling og viden om den rehabiliterende og borgerinddragende tilgang, der anvendes i forbindelse med telerehabilitering. Desuden får læseren indblik i nogle af de mange projekter, der igangsættes på området.

Bogen er målrettet studerende på professionsuddannelserne, primært fysio- og ergoterapistuderende, men også sygeplejestuderende. Jeg finder bogen meget anvendelig for alle sundhedsprofessionelle, herunder sygeplejersker i både primær og sekundær sektor, som ønsker en indføring i telerehabilitering.

Af Karen Trier, specialkonsulent, sygeplejerske, MR, Center for kræft og Sundhed København, Københavns Kommune.

Sex-bog kan ikke holde fokus

anm_sex

Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi

Hvad er sex?
En bog om kys, knald og kærlighed til børn og deres voksne

Gyldendal 2018, 102 sider – 199,95 kr.

Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi har sammen skrevet og tegnet denne bog til børn fra 10 år og deres voksne. Hensigten med bogen er, at den enten kan ligge fremme, så barnet selv kan dykke ned i mysteriet: Pubertet, kærester, kys, onani, lyst, kønsorganer, forskellige seksuelle orienteringer, samleje, og hvordan man får børn, eller at den kan fungere som deltager i samtalen imellem børn og voksne. Tegningerne matcher børn på dette alderstrin, det samme gør sproget i det store hele.

Så er der den del, som henvender sig til de voksne: Hvert afsnit afsluttes med en side til den voksne med gode råd om, hvordan man forholder sig og taler med barnet om det pågældende emne. Det virker forstyrrende på mig. Jeg tænker, gad vide hvordan det opfattes af de børn, som bogen er tiltænkt, og som jo også er i stand til at læse voksensiden? Ikke mindst fordi underlægningsmusikken til voksendelen er, at emnet er akavet og pinligt at skulle tale med sine børn om. Det kommer på den måde til at stå i modsætning til alt det naturlige, den lige har beskrevet.

Havde bogen holdt sit fokus på børnene, havde jeg været den mere venligt stemt.

Af Hanne Lindhardt, MSA og sundhedsplejerske.

Muntre pluk fra mytebedet

anm_myter

Agnete Nørrelund-Madsen

100 myter om graviditet og fødsel

FADL’s FORLAG 2018, 250 sider – 229,95 kr

Straks et barn er undfanget, bevæger man sig ind i en skov af uforudsigelighed. Det samme kan siges om fødslen, ud over at den rummer risikoen for kontroltab. Ingen af delene bryder vores hjerne sig om. Den vil gerne skabe sammenhænge, logik og forståelse. Måske derfor er netop graviditet og fødsel omgærdet af så mange myter – for netop at skabe forståelse og for at imødegå kontroltabet.

Jordemor Agnete Nørrelund-Madsen har plukket i mytebedet og udvalgt 100 til et faktatjek ved hjælp af videnskaben. Jeg besøgte i dag en mor med tvillingepiger, som fortalte, at hun i starten af graviditeten havde været voldsomt plaget af kvalme. Med denne nyligt læste bog in mente kunne jeg fortælle hende, at det var fordi, det var pigefostre, hun ventede og i tillæg tvillinger, begge dele giver høj koncentration af hcG, og dette hormon er synderen. Heldigvis var pigerne ved fødslen ikke udstyret med en fager hårpragt. Havde dette været tilfældet, kunne sidste del af graviditeten have udsat moderen for en slem halsbrand.

En munter og delikat lille bog, som kan inspirere til en kollegaquiz. Trods mange år i felten mødte jeg flere overraskelser undervejs og ville ikke have kunnet trække en svarprocent på 100 hjem.

Af Hanne Lindhardt, MSA og sundhedsplejerske.

Inspiration - også til sårnørder

anm_saar

Susan Bermark & Britta Østergaard Melby (red.)

Sår og sårbehandling – en grundbog i sygeplejen

FADL’s FORLAG 2017, 350 sider – 299,95 kr.

Der har længe manglet en ny, opdateret og dansk funderet bog om sår og sårbehandling med fokus på sygeplejen til patienter med sår. Nu er den her, og det er interessant og lærerig læsning. Susan Bermark og Britta Østergaard Melby, begge ansat på Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital og med stor både praktisk, teoretisk og formidlingsmæssig erfaring, har samlet et hold eksperter, der deler ud af deres viden.

Bogen er inddelt i 24 kapitler og vil være velegnet som fokuseret læsning og til opslag. Selv har jeg slugt bogen.

Bogen starter med en gennemgang af hudens opbygning og funktion samt hudpleje med fokus på hudens udfordringer hos sårpatienten. Herefter følger sårhelingsprocessen og en introduktion til et sårvurderingsredskab, sårvurderingstrekanten. Sårbehandlingsmaterialer gennemgås, inden de forskellige typiske og mere specielle sårtyper beskrives, og behandlende samt forebyggende tiltag gennemgås.

For mange patienter med sår er smerter fortsat et problem, der overses af personalet og underrapporteres af patienterne selv. Kapitlet giver god praktisk anvisning til udredning og evaluering af den iværksatte behandling.

Bogen kommer ligeledes ind på ernæringens betydning for patienter med kroniske sår.

De psykologiske aspekter i sårheling bliver behandlet, og her fortælles om et felt i hastig udvikling og med stor betydning for den enkelte patient.

Bogen er skrevet i et letforståeligt sprog som en grundbog, men samtidig indeholder bogen den nyeste viden og giver inspiration – også til sårnørder.

Bogen er både lavpraktisk og har en helhedsorienteret tilgang til patienten med sår. Cadeau til forfatterne.

Sygeplejestuderende, sygeplejersker, sårsygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, terapeuter og formodentlig også yngre læger vil have stort udbytte af bogen.

Af Lise Hammershøj, sårsygeplejerske, ortopædkirurgisk ambulatorium, Aalborg Universitetshospital.

Kort nyt om bøger

Frederic Laloux

Fremtidens organisation

En illustreret vejledning til meningsfulde former for samarbejde

Direction Books 2018, 172 sider – 329 kr.

Pressemeddelelsen om bogen fik de røde knopper til at bryde frem på arme og ben. "Bogens opløftende budskab har givet genklang hos læsere i hele verden". Og:

"Mange læsere er blevet så optaget af bogen, at de har læst den illustrerede version i ét stræk". Ja, ja. Lad dog læseren få lidt fred til at granske denne billedbog om udvikling af mennesker og organisationer. Fokus er det, der kan lade sig gøre – ikke det, som ikke fungerer. Bogen er baseret på empiri indsamlet i ca. 50 organisationer udvalgt efter specifikke kriterier. Et eksempel: Fra at være supereffektive og robotagtige ændrede en hjemmesygepleje i Holland organisation og tilgang, så der blev kræfter til patienterne, arbejdsglæde og timer i overskud.

Cases, lykkebærende tegninger og opskrifter på kærlig feedback er der mange af i bogen. Tjek selv.

 

Anton Pottegård, Tore Bjerregaard Stage

Praktisk Farmakologi 2. udgave

FADL’s FORLAG 2018, 200 sider – 379,95 kr.

En bog til kittellommen – egentlig ikke målrettet sygeplejersker og studerende, men absolut brugbar for denne gruppe. Der er information om de 100 mest solgte lægemidler i praksis, og som følge af ændringer i forbrugsmønstret er disse lægemidler nogle andre end i 2015- udgaven. Indholdet er delt op i 14 hovedgrupper + det løse, og det er nemt at finde rundt i. Den systematiske opsætning betyder, at de enkelte sider er lette at overskue, og når man først kender bogen, er det hurtigt at få overblik over lægemidlernes navn, de sygdomme, midlerne benyttes til, virkning, bivirkning og særlige oplysninger. 25 håndkøbsscenarier afslutter bogen. Her nævnes f.eks. neglesvamp, tørre øjne og ørevoks. Der rundes af med et stikordsregister.

 

Dorte Lilmose

Anomali

Gyldendal 2017, 170 sider – 115 kr.

Hvordan er det at have en bror på 17, som er infantil autist? I denne ungdomsbog kommer forfatteren med et bud. Jacob er som et lille barn trods sin alder. Han bruger ble og hagesmæk, bliver umådeligt vred indimellem og kræver umenneskelige ressourcer af sin familie, dvs. far, mor og søster Saga på 14 år, bogens fortæller. Jeg har ikke tænkt over, hvordan livet med et så skadet barn leves, men bogen gør det tydeligt på en vældig påtrængende og ubehagelig måde. Alligevel er bogen ikke til at komme udenom. Den giver indblik i en usædvanlig tilværelse, hvor familien aldrig ved, hvad der kommer til at ske, om Jacob får det skidt, om han reagerer, så andre mennesker går i en bue uden om familien, eller Saga må melde afbud, når vennerne mødes, for hun veksler mellem et normalt ungdomsliv og livet som svært belastet søster, der ofte hader sin bror. I samme ejendom bor en voksen kvinde, Wyrna, og det er Sagas redning.

Redigeret af Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør, Sygeplejersken