Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skiftedag: "Jeg motiverer børn til sund livsstil

Siden sygeplejestudiet har Nana Park elsket at motivere mennesker til at skabe positive forandringer. I sit nye job støtter hun svært overvægtige børn og deres familier i at ændre kost- og motionsvaner.

Sygeplejersken 2018 nr. 5, s. 61

Af:

Laura elisabeth Lind, journalist

skiftedag_2
Nana Par, 38 år

Nyt job: 3. januar på Center for Børn og Unges Sundhed i København, hvor hun motiverer børn og unge mellem to og 16 år til bl.a. at spise sundt og motionere.

Kom fra: Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU), hvor hun læste pædagogisk psykologi i fire måneder.

"Jeg elsker at arbejde med børn og deres familier. Jeg er drevet af at finde frem til, hvad der motiverer det enkelte menneske til at foretage ændringer i måden, de lever deres liv på. Og det har jeg nok altid været. Helt tilbage i min bacheloropgave skrev jeg om, hvordan man motiverer mennesker med type 2-diabetes til en livsstilsændring.

I mit sidste job på et døgnafsnit i børne- og ungdomspsykiatrien i Glostrup, hvor jeg var i fem år, var mit job bl.a. også at motivere børn og unge til forandringer – eksempelvis komme i skole eller blot stå ud af sengen, hvis det havde været en udfordring. Jeg var glad for mit job, men i tvivl om, hvad mit næste skridt inden for psykiatrien skulle være. Jeg havde på et tidspunkt læst til miljøterapeut, og der fik jeg blod på tanden til at læse videre.

Og da det altid har ligget i baghovedet, at videreuddannelse var en af de mange muligheder ved at læse til sygeplejerske, søgte jeg ind på DPU. Det var spændende, men lidt for langt fra det praktiske. For jeg trives godt med at være ude blandt mennesker. Så ret hurtigt fandt jeg ud af, at studiet ikke var mig. Jeg savnede familiearbejdet. Så da jeg så, at der var slået en stilling op her, hvor jeg faktisk også har søgt job for fire år siden, søgte jeg den.

Denne her gang kom jeg også til samtale, men fik ikke jobbet. Men kort tid efter ringede lederen og kaldte mig til endnu en samtale. Dér fik jeg det. Vi er kun få sygeplejersker her, så det var noget af et nåleøje at komme igennem.

Jeg motiverer børn til at få en sundere livsstil. Familierne her møder et tværfagligt team, der bliver målt fedtprocent, og fra gang til gang bliver der lagt en handleplan. Fokus er ikke kun på sundhed i forhold til overvægt, men også på det mentale – hvis man f.eks. bliver drillet i skolen.

Vi taler om madvaner og motion, og familiesamtalerne bliver suppleret med tilbud som ungecafé, motionshold og madværksted. Vi tager også ud på uddannelser, hvor unge kan henvende sig, hvis de vil snakke om emner som seksuel sundhed, ensomhed, træthed, eller hvad der sker, når de ryger for meget hash.

Familiearbejdet handler meget om at se det menneske, man sidder over for. Det kan aldrig blive mine idéer om, hvordan de får en sund livsstil, der er i fokus. De skal selv få de tanker. Hvad der kan virke som et lille skridt, kan være et kæmpe skridt for barnet og familien. Det behøver ikke at være at tabe sig mange kilo, men kan også bare være det at have en legeaftale. Desuden er det aldrig kun barnet, men hele familien, der skal ændre kost- og motionsvaner. Det er virkelig givende at være med til at hjælpe familier til at forebygge livsstilssygdomme."

Savner du inspiration til karrieren?

Hent råd og vejledning om karriere og jobsøgning på dsr.dk. Som medlem kan du booke tid til personlig sparring om jobsøgning, efter- og videreuddannelse eller karrieremuligheder.

Læs mere på dsr.dk/job-og-karriere