Sygeplejersken Årgang 2018 nr. 6

I dette nummer

Tema: OK18

"Godt, men ikke prangende"

OK18. Grete Christensen er ikke i tvivl om, at sygeplejerskerne har fået det maksimale ud af overenskomstforliget. Og det er takket være sammenholdet mellem alle de offentligt ansatte. Hun fejrede selv resultatet med en dukkert på Mallorca.

Det betyder forliget for dig

Reallønsstigninger, fjernelse af det såkaldte privatlønsværn, sikring af spisepause, et lavt- og ligelønsprojekt, en ny ferieaftale og afværgelse af øgede fleksibilitetskrav er nogle af de elementer, som OK18-aftalen indeholder.

Forlig eller forlis

Da forligsmanden den 18. april valgte at udskyde deadline endnu to uger, satte OK18 nok en Danmarksrekord. Følg dramaet dag-for-dag i den nervepirrende slutfase af et forløb, hvor forhandlerne gik ind i Forligsinstitutionen om vinteren og kom ud, da det blev forår.

Improviseret spisepause

Spisepausen fyldte meget i OK18-forhandlingerne, men for sygeplejerskerne var det aldrig det vigtigste. I dag er der glæde over den aftale, der blev indgået.

Arbejdsmiljø

Ph.d.-forsvarer: "Det er jo ikke jeres skyld, at I bryder sammen"

Ny ph.d. sætter fokus på det store pres, nyuddannede sygeplejersker er under i den første del af deres arbejdsliv. Et pres, der ikke kun skyldes praksischok og manglende støtte, men også ”institutionelle arbejdsbetingelser”. ”Det kan vi ikke være bekendt,” siger Carsten Juul Jensen, der står bag ph.d.en.

Patientfokus

Patienten bliver kaptajn i eget liv

Relationen til den enkelte patient er altafgørende i vellykket, tværfaglig omorganisering af tilbuddet til KOL-syge patienter på Nordsjællands Hospital.

Debat

I HVERT NUMMER

Hørt: Sig ja til hjælp

”Jeg har altid klaret mig selv, så jeg har ikke brug for hjælp” er en udtalelse, Karoline Lykkeberg ofte møder fra ældre i forbindelse med sit arbejde som følge-hjem-sygeplejerske. Men det er en grundindstilling, der kan skabe en uværdig tilværelse for de ældre, mener hun.

Skiftedag: "Jeg er detektiven bag stamtræet"

Lotte Klansø vejleder i sit nye job sårbare familier om arvelig kræft ud fra et nøje kortlagt stamtræ. Og ofte må hun ud i et større detektivarbejde for at finde levende og afdøde familiemedlemmer.

5 minutter med ... Maria Cisar

"Man skal shoppe lidt rundt i starten for at finde sin rette hylde. Det er også en god ting at starte på et sygehus, for man er meget alene ude i kommunen, og det kræver ofte en bredere faglighed.”

Anmeldelser

Boganmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Patientinddragelse i praksis", "53 dage", "At leve og at dø" samt "Det dobbelte blik".