Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 minutter med ... Maria Cisar

"Man skal shoppe lidt rundt i starten for at finde sin rette hylde. Det er også en god ting at starte på et sygehus, for man er meget alene ude i kommunen, og det kræver ofte en bredere faglighed.”

Sygeplejersken 2018 nr. 6, s. 7

Af:

Michael Bech, journalist

5-minitter_mariacisar
Maria Cisar
Maria Cisar, 37 år, arbejdssted: Projektsygeplejerske på Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling, Sjællands Universitetshospital i Roskilde, og i Roskilde Kommune.

Hvorfor valgte du at blive sygeplejerske?

"Jeg tog en snak med min svigermor, som er studievejler, og kom frem til, at der er så mange muligheder med sygeplejen. Og det har jeg aldrig fortrudt."

Hvad var dit første job?

"Neurologisk Afdeling på Roskilde Sygehus."

Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for den ældremedicinske patient?

"Jeg har været i geriatrien, på plejecenter og nu i en projektstilling, der handler om 65+. I geriatrien forelskede jeg mig hovedkulds i de gamle mennesker og kompleksiteten i deres sygdomme. På plejecentret var det de her gamle gulnede billeder, deres livshistorier og det at kunne give dem en værdig død. Og nu fokuserer jeg på tværsektorielle overgange for den ældremedicinske patient."

Hvem har du lært mest af i din karriere?

"Min meget passionerede, tidligere leder på plejecentret, Mette Otkjær, er en af dem, der har inspireret mig allermest. Jeg har lært så meget af hende ved bare at blive kastet ud i tingene. Jeg har også været fællestillidsmand, og der lærte jeg meget af min fagpolitiske konsulent i Kreds Sjælland."

Hvad kendetegner en god sygeplejerske?

"At man har overblik. Har styr på sin faglighed og hviler i den. Har omsorg for patienterne og sine kolleger. At man er en rolig og empatisk person."

Hvilket råd vil du give en nyuddannet?

"At man skal shoppe lidt rundt i starten for at finde sin rette hylde. Det er også en god ting at starte på et sygehus, for man er meget alene ude i kommunen, og det kræver ofte en bredere faglighed."

Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit job?

"Når jeg sætter noget i værk inden for sygehuset og ser, at det faktisk virker ude i virkeligheden i borgerens eget hjem. Og i og med, jeg både er på sygehuset og ude i kommunen og altså er en gennemgående person, kan jeg gøre meget for at forebygge indlæggelser."

Hvad er det mest udfordrende ved dit job?

"At 37 timer ikke er nok. Det er en udfordring at skulle begrænse mig. Jeg synes, jeg har arbejde nok til to fuldtidsstillinger."

Hvad kan holde dig vågen om natten?

"Når jeg ikke når alt, jeg skal. Jeg er meget ærekær, og ingen skal kunne sætte en finger på det, jeg laver, og det er desværre ikke altid, jeg kan leve op til det."

Hvad er du mest stolt af i din karriere?

"Jeg er meget stolt af den tid, jeg var på plejecentret, for jeg kastede mig ud i så mange ting, hvor jeg ikke vidste, om jeg kunne bunde. Det blev jeg meget kompetent af, og jeg er stolt af at være blevet den sygeplejerske, jeg selv gik og så op til før i tiden."

Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?

"Jeg ville udfordre bureaukratiet og kassetænkningen og udviske grænserne mellem sektorerne, så patienten kommer i centrum i stedet for, at systemet er det."

Hvor ser du dig selv om fem år?

"Jeg håber, jeg har med kvalitetsudvikling at gøre. Det hele kommer tit til at handle om drift, men jeg er meget interesseret i evidensbaseret sygepleje. Det at omsætte andres forskning og kliniske retningslinjer til nogle håndterbare instrukser, som man kan bruge ude i praksis."

Hvordan tror du, at sygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?

"Jeg tror, det bliver sværere at rekruttere sygeplejersker, fordi vilkårene bliver forringet hele tiden. Jeg håber, der bliver mere fokus på evidensbasering, at flere vil forske inden for sygeplejen, så vores fag bliver mere legitimt. Der bliver forsket meget i det lægefaglige, og lige nu er vi lidt for meget bare lægens medhjælper. Men den, patienten husker, når hun bliver udskrevet, er sygeplejersken."