Patienternes sikkerhed bringes i fare, og personalet bliver syge eller forlader jobbet, når der er for få sygeplejersker på arbejde. Det viser international forskning, og sygeplejerskerne oplever det dagligt. Alligevel tager hospitalsledelser ikke udgangspunkt i fagligt forsvarlige normeringer, når pengene fordeles.
"Nogle gange er man nødt til at stoppe op og sige, det kan godt være, vi har sparet noget på normeringerne, men hvis vi så bruger det beløb på genindlæggelser, vikarer eller sygdom, så kan det sagtens være en god investering at sige, at nu opnormerer vi i stedet for."
Sygeplejenormeringer har betydning for den sundhedsfaglige kvalitet. Det viser en undersøgelse af sygeplejerske og ph.d. Hanne Mainz, der mener, at mere forskning indenfor området er vejen frem.
Urimeligt at ledelsen lukker ørerne og efterlader sygeplejerskerne og patienterne med konsekvenserne af dårlig normering. Det siger sygeplejerske Christina Kirkeby Beth.
Det er en kunst at få bemanding til at gå op med budget. To ledende sygeplejersker fortæller, hvordan lønninger, vikarer og sygdom
presser budgettet, og hvordan de prøver at løse problemet.
Søs Anja Larsen er sygeplejerske på Neurointensiv på Rigshospitalet. Et afsnit med en høj normering i forhold til almindelige afsnit, fordi patienterne er alvorligt syge. Men ofte er de ikke nok på arbejde til at kunne udføre de nødvendige opgaver.
Der skal langt mere fokus på de kritisable normeringer på landets sygehuse, mener næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, som nu sætter aktivt ind for at råbe ledelserne op.
Nytårsinterview. En sundhedsreform og et folketingsvalg er to af de store politiske dagsordener, som Grete Christensen ser frem imod. 2019 bliver et år, hvor Dansk Sygeplejeråd står stærkere end længe, både når det gælder antallet af medlemmer og samarbejdet i en ny hovedorganisation.
Årets praktiksted. De gode oplevelser står nærmest i kø på landets praktiksteder. I hvert fald at dømme efter det rekordhøje antal indstillinger, som SLS har modtaget til årets praktikpris. I Kreds Syddanmark løb afdelingen for Øre-Næse-Halskirurgi på Sygehus Sønderjylland med æren foran 35 andre steder, til især sygeplejestuderende Louise Birk Thomsens store glæde.
Så er det tid. Kirsten Stallknecht Prisen 2019 skal finde en sygeplejerske, som har peget på forhold af betydning for sygeplejen, patienterne eller sundhedspolitikken.
Indslusning. På Kirurgisk Afdeling på Hillerød Hospital hjælper en mentorordning nyuddannede sygeplejersker med at føle sig hjemme på afdelingen og give dem lyst til at blive i faget.
Sådan er det gået dem. Den 93-årig Axel kom i mediernes centrum, fordi han var en af de første mandlige sygeplejersker. Nyuddannede Maria fik vrede kolleger på nakken, da hun skrev, at ’løn bare er en bonus’. Louise stod frem og fortalte om at blive syg af at gå på arbejde. Tilbageblik på seks historier, der satte sit præg på Sygeplejersken i 2018
Forhandlingerne ved OK18 viste, at det mange steder var umuligt at forhandle et nødberedskab, fordi det daglige fremmøde af sygeplejersker var for lavt.
Vi skal alle herfra før eller siden. Alligevel er døden for de fleste et tabubelagt emne. En terminal kvindelig patient i hjemmeplejen lærte sygeplejerske Sabrina Bokvist Zwicki, at mødet med døden kræver åbenhed og nysgerrighed.
For intensivsygeplejerske Elisabeth Kofoed Haahr er sygeplejen et fag i rivende udvikling og konstant bevægelse. Og hun har ingen planer om at skrue tempoet ned foreløbigt.
Sundhedspersonale i Afrika har fokus på andre områder, end man har i Danmark. Én specifik sygeplejerske demonstrerer i sin praksis, hvad der er væsentligt for hende – trods vilkårene.
Merete Facius savnede at arbejde med kræftpatienter. Derfor vendte hun tilbage til Onkologisk Afdeling – denne gang i enheden for eksperimentel behandling, hvor man afprøver ny medicin på mennesker.
Sygeplejerskerne på Bispebjerg Hospitals intensivafdeling har skruet helt ned for tempoet om natten. Ny belysning, sovestole og færre opgaver har givet et bedre arbejdsmiljø.