Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Man skal bare kaste sig ud i det

Josephine tog til Palæstina for at se, hvordan sygepleje praktiseres i udlandet: ”Det var så lærerigt og spændende, og jeg følte mig enormt godt taget imod”

Sygeplejersken 2019 nr. 10, s. 16-17

Af:

Annika Jeppesen, journalist

josephine_i_palaestina_-_jeppe_nybroe

På Nørrebro i København sidder Josephine Bloksted og nyder sin kaffe i den danske sol på altanen. Lige indenfor altandøren hænger et stort verdenskort over spisebordet. 

”Opholdet i Palæstina, hele den måde, det var organiseret på og mit udbytte af det, levede virkelig op til mine forventninger. Det var så lærerigt og spændende, og jeg følte mig enormt godt taget imod. Men det var også voldsomt. Fordi det er nogle voldsomme vilkår, som palæstinenserne lever under. Det kunne jeg godt mærke var hårdt,” fortæller hun om sit seneste udlandsophold.

Til daglig læser Josephine Bloksted til sygeplejerske på Københavns Professionshøjskole på Nørrebro. Hun har været på udlandsophold både på 4. og 7. semester. 

”Valgfaget på 7. semester er et rigtig godt tidspunkt at tage af sted på. Fordi man går ikke glip af noget klinisk undervisning. Det gør man jo lidt, hvis man tager på udveksling på 4. semester, som jeg også gjorde,” siger hun.

På 4. semester var Josephine Bloksted i Sri Lanka, og da hun hørte udbuddet af valgfagene på 7. semester, var hun ikke i tvivl. Valgfaget Global Health i Hillerød, der bød på endnu en tur til udlandet, var den sikre vinder. 

”Jeg blev kontaktet af Det Danske Hus i Palæstina (ligger i Ramallah på Vestbredden, red.), der stod for at facilitere det, og vi lavede en forventningsafstemning. Det var rart, fordi det gav lidt mere tryghed at finde ud af, om det overhovedet er det, som man tror, det er. Bagefter har man en nogenlunde realistisk opfattelse af, hvad man skal ud at lave. Så inden jeg rejste, var jeg rimelig godt klædt på.”

Udvid din egen kulturforståelse

Josephine Bloksted havde fire dages undervisning i Danmark, før hun tog afsted til Vestbredden, der er en del af det palæstinensiske selvstyreområde. De fem ugers ophold bød bl.a. på en sundhedsklinik i en flygtningelejr og et hospital i Hebron. 

”Hospitalet lå i den del af Palæstina, hvor konflikten er mest problematisk. Det er virkelig et sted, hvor man mærker konflikten til daglig. Fordi der er en bosættelse i centrum af byen, som påvirker rigtig mange palæstinenseres liv,” fortæller hun.

I Palæstina var Josephine Bloksted ikke tilknyttet en bestemt afdeling og kunne selv komme med ønsker til, hvad hun ville. Så hun fik lov til både at være på en skadestue, være med inde til ballonudvidelsesoperationer og på en fødegang, hvor hun var med til kejsersnit og fødsler. 

”De sundhedsprofessionelle var enormt dygtige, de var gode til at inddrage mig, og de var villige til at lade mig deltage så meget, som jeg selv ville. Men det, jeg fik mest ud af ved opholdet, var ikke nødvendigvis praktiske og sygeplejefaglige færdigheder. Det var mere kulturel forståelse og indsigt i, hvordan global sundhed fungerer, og hvordan politiske uenigheder og religion har indflydelse på sundhedsudfordringer for mennesker. Det var virkelig givende,” uddyber hun.

Vær ikke bange

Josephine Bloksteds gode råd til andre studerende er derfor også meget simpelt:

”Du skal ikke være så bange for det. Du kan have så mange forestillinger om, hvordan du skal klare det, når du kommer derhen. Men jeg har mødt de sødeste palæstinensiske sygeplejersker. Varme og hjertelige mennesker, der fik mig til at føle mig hjemme. Så der er ikke noget at være bange for. Man skal bare kaste sig ud i det. For det er en oplevelse, som man ikke får lige så let senere, når man er færdiguddannet.”

Omkostningerne ved et udlandsophold varierer afhængigt af, hvor man tager hen. Men man kan få SU på udlandsopholdet og bl.a. søge om legater og stipendier. Udover SU fik Josephine Bloksted 5.000 kr. i legat. Men hun påpeger, at der også er andre fordele end blot de økonomiske ved at tage af sted.

”Det er en fantastisk mulighed at gøre det i løbet af studiet. Fordi man netop ikke har det ansvar, som man har, når man er færdiguddannet. Man kan få lov til at kigge lidt med over skulderen og sige fra, når man ikke føler sig tryg, som er en kæmpe fordel,” forklarer hun.

Næste gang, hun muligvis tager afsted, bliver på den anden side af studiet. Derfor vil hun også gerne have lidt mere erfaring herhjemme, før det kommer på tale.
”Men en dag kunne jeg godt se mig selv tage af sted. Jeg ved ikke lige, om det skulle være Palæstina, men idéen om at tage ud at rejse og arbejde er ikke fjern for mig.” 

Studiestart 2019-29

Sygeplejersken byder også i år velkommen til alle nye sygeplejestuderende på 1. semester.

Det sker gennem uddeling af bladet ”Studiestart 19/20” til de studerende, når de på de enkelte skoler bliver introduceret til SLS, Sygeplejestuderendes Landssammenslutning.

Artiklerne i Studiestart 19/20 er skrevet af medarbejderne på Sygeplejerskens redaktion.

I bladet er der bl.a. gode råd om, hvordan man som sygeplejestuderende opfører sig på de sociale medier, og henvisninger til faglitteratur.

De sygeplejestuderende, som starter på uddannelsen til februar næste år, får også bladet udleveret til den tid.

Læs Studiestart 2019-20 her