Ingen restriktioner for farlig fange

Dansk Sygeplejeråd afventer redegørelse fra justitsministeren om den dramatiske fangeflugt fra Retspsykiatrisk afdeling i Slagelse
Der blev affyret varselsskud - dog formentlig med løst krudt - da to besøgende truede personalet til at lade en farlig fange gå sammen med dem væk fra Retspsykiatrisk afdeling i Slagelse.
Foto: René Lind

Den spektakulære fangeflugt midt i november fra Retspsykiatrisk afdeling i Slagelse var svær at forebygge. For der var ingen restriktioner forbundet med fængslingen.

En retsinstans besluttede nemlig, at den anholdte bandeleder skulle varetægtsfængsles på Retspsykiatrisk afdeling i Slagelse med henblik på mentalundersøgelse. Og her var bandelederen hverken underlagt besøgs- eller brevkontrol. Derfor tjekkede ingen, hvad to besøgende medbragte. De to gik uhindret gennem indgangsslusen og frem til bandelederen, som ventede dem med kaffe. Gæsterne medbragte kagen.

I kageæsken lå både en kage og to pistoler, som de to efterfølgende truede personalet med. Efter et affyret varselsskud, formentlig med løst krudt, forsvandt gæsterne sammen med bandelederen. De efterlod et chokeret personale, som ikke kunne forhindre fangeflugten.

Krisehjælp fungerede

Fællestillidsrepræsentant for plejepersonalet, sygeplejerske Helle Brink, bekræfter, at episoden var en stærkt chokerende oplevelse for ikke bare det direkte involverede personale men for alle øvrige medarbejdere uanset funktion. Hun roser i den forbindelse ledelsen for dens måde at håndtere situationen på.

”Der er på alle måder blevet taget hånd om situationen i forhold til personalegruppen, både umiddelbart efter episoden og i dagene efter,” fortæller Helle Brink.

Giver det mening?

Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen ser gerne, at lignende episoder ikke gentager sig.

”Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at sådan en hændelse ikke sker igen. Jeg mener, at det kan være relevant at se på, om det giver mening at lave mentalvurderinger af farlige kriminelle i et hospitalsmiljø, eller man i højere grad skal gøre det i et fængselsmiljø, som man allerede gør i nogle tilfælde i dag,” siger hun.

Grete Christensen ser frem til, at justitsminister Nick Hækkerup (S) kommer med sin redegørelse om sagen:

”Derefter kan vi starte en dialog med de myndigheder, som har ansvaret for, at vores medlemmer hver dag kan gå på arbejde for at hjælpe andre uden at blive udsat for utrygge og truende situationer.”

Emneord: 
Psykiatri