Læserbrev: Kendskab til selvskade og selvmord er relevant

Kommentar til Jette Baghs omtale af bogen Englespor i Sygeplejersken 12/2019 bragt under Kort nyt om bøger.

Vores datters bog har, med dens uddrag af hendes mange dagbøger, åbnet op for den hudløse, ærlige side af Katrine, med alle hendes problemer, følelser og tanker, som hun desværre ikke kunne formidle til hverken familie, venner eller behandlere.

Vi opfatter det som en del af problemstillingen og en forværrende omstændighed, at Katrine i vores øjne blev manipuleret af sin efterskolelærer, som i dag er politianmeldt for sex med mindreårig elev. (Læreren er dog hverken sigtet eller dømt).

Der er således ikke tale om en "almindelig" elev-lærer-forelskelse, som beskrevet i din anmeldelse.

Inden for jeres fagområde burde bogen være relevant og vigtig, idet den giver et ærligt indblik i en skrøbelig og selvskadende ung piges sind.

Selvskade er et stigende problem, som mange sygeplejersker vil møde i deres arbejde. Vi tror, at de fleste, som beskæftiger sig med selvskade og selvmord, kan få gavn af Katrines beskrivelse af sin kamp: behandlere, patienter og pårørende.

De "tunge og symbolfyldte" illustrationer, hvoraf nogle har været udstillet på ARoS, er alene Katrines hjerteskærende værker. Katrines mor, Susanne, har ikke bidraget med illustrationer, som du fejlagtigt skriver i din anmeldelse.

Hvordan kan det være, at du anmelder en bog, som du ikke har læst men blot "læst lidt rundt i"?

Sammenfattet må vi meddele dig, at vi er rystede over din sjuskede, fejlbehæftede, overfladiske og ufølsomme anmeldelse. Vi er dybt foruroliget over, at man som sygeplejerske ikke synes, det er relevant, hvad der sker i en selvskadende og selvmordstruet ung piges sind, uanset om man bryder sig om skrivestilen eller ej.

Forhåbentlig giver du dig fremover tid til at læse en bog i sin helhed, inden du tillader dig at anmelde den. Det må da være den mindste respekt, du kan udvise overfor forfatteren.

Susanne Bertram og Jens Lund er forældre til Katrine Lund

Emneord: 
Selvmord