Sygeplejersken Årgang 2019 nr. 4

I dette nummer

Aktuelt

Frustrerende ikke at nå det hele

To ud af tre sygeplejersker er inden for en måned gået hjem fra arbejde med følelsen af ikke at have nået alle arbejdsopgaver.

Studerende glemmer lønforhandlingen

Mange studerende får tilbudt job på 6. semester, men kun en brøkdel forhandler om deres løn, viser ny undersøgelse. Et stort problem, for der er masser at forhandle om, siger de studerendes formand samt chefkonsulent i Dansk Sygeplejeråd.

Klare regler giver færre skader

Fire forskellige arbejdspladser med sygeplejersker er i år nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2019. Neurologisk Afsnit på Regionshospitalet i Viborg er en af dem, hvis indsats med forflytninger kan ses på såvel sygefravær, arbejdsglæde og bundlinje.

Tema: Skærmbesøg

"Skærmbesøg er win-win"

I et sundhedsvæsen, hvor der hele tiden er flere opgaver, færre hænder og en presset økonomi, indfører flere og flere kommuner skærmbesøg hos borgere, som allerede er tilknyttet hjemme- eller hjemmesygeplejen. Overordnet er erfaringerne gode, men det kræver en vedholdende indsats fra både ledere og medarbejdere.

"Så er det Linda-tid"

Siden 2015 har sygeplejerske Linda Wennecke stået i spidsen for at udvikle tilbuddet af skærmbesøg i hjemmesygeplejen i Københavns Kommune. Hun gik til opgaven med skepsis. I dag udfører hun kun sygepleje gennem skærmen. Til stor tilfredsstillelse for hende selv, kommunens økonomi og ikke mindst borgerne.

"Det er tryghed"

For 88-årige Inger Slåen er skærmbesøget, hvor sygeplejerske Linda Wennecke hjælper hende med at dosere medicin til de kommende 14 dage, en tryghed, hun helst ikke vil være foruden.

Digital sygepleje - til inspiration

Digital sygepleje vinder terræn i disse år. Og mulighederne er mange. Vejledning om KOL og sårbehandling, hjælp til Stomiplje og gode råd om kost og ernæring, er blot nogle af de mange ydelser, der bliver leveret digitalt.

Interview med Mette Frederiksen

S: Flere kolleger frem for lønkroner

Et folketingsvalg nærmer sig. Mette Frederiksen (S) kan blive ny statsminister. Står det til hende, skal flere kolleger give sygeplejersker bedre arbejdsvilkår, bedre normeringer og forebygge, at de finder nye græsgange. Men kan 1.000 sygeplejersker gøre en kæmpe forskel? Spørger en sygeplejerske i dette interview med den socialdemokratiske formand.

Utilsigtede hændelser

Da personalemangel førte til en utilsigtet hændelse

Sygeplejerske Vicki Gudmandsen fik uretmæssigt afvist en UTH med begrundelsen, at hvis hændelsen skyldes personalemangel, er det ikke en utilsigtet hændelse. Det blev til en historie i TV2 om et tillidsbaseret patientsikkerhedssystem med huller. Men for Vicki Gudmandsen er baggrunden for hendes UTH mindst lige så alvorlig

Den utilsigtede hændelses vej gennem systemet

Grafikken viser en uth’s overordnede og typiske vej gennem systemet. Det skal dog bemærkes, at det er forskelligt fra sted til sted, hvordan man helt konkret har organiseret sig.

Deltid eller fuldtid

Fritid vs arbejdstid

Lang vej til job

Fritid. Sygeplejerskerne på Aarhus Universitetshospital må tage af sted i god tid, når de skal på arbejde. Lange gåafstande og mangel på omklædningsrum på hospitalsområdet kræver gode ben og koster dyrebare minutter.

OK18

Hold øje med din lønseddel

OK18. Der er lønstigninger på vej med lønsedlen for april, hvis du er ansat i en region eller i en kommune. Flere af de forbedringer, Dansk Sygeplejeråd aftalte ved OK18, træder nemlig i kraft 1. april i år.

Digital teknologi

Den intelligente ble hitter

Teknologi. En ble med en elektronisk chip, der kan fortælle en masse om vandladning, har i høj grad forbedret livet for de ældre på Lyngby-Taarbæk Kommunes plejehjem. Planen er, at bleen desuden skal være et redskab til digital udredning for inkontinens.

Fra ble til handlingsplan

Teknologi. Bleer med sensorer, der sender data til en webportal, klæder kontinenssygeplejersker på til at lægge plan for, hvordan lækage undgås

I HVERT NUMMER

5 minutter med: Laila Thomsen

"Udviklingen går jo i retning af, at man lukker sygehuspladser ned og flytter plejen ud i patienternes egne hjem. Her kan vi være gode medspillere, hvis vi bliver inddraget noget mere.”

Hørt: Fridagene, der blev væk

Som nyuddannet vil Line Mellergaard hellere end gerne arbejde 37 timer om ugen – hvis hun kan. Hun synes nemlig, det er en gratis omgang at sige, at flere sygeplejersker skal arbejde fuldtid, imens man med nye vagtplaner gør det sværere at få privatlivet til at hænge sammen.

Skiftedag: Her blotter jeg min personlighed

Man kan ikke bare gemme sig bag kitlen, når man er med til at starte et nyt sted op. For der kommer personligheden i spil, erfarer Sus Enebo, der er sygeplejerske på det nystartede Ringstedhave Neurorehabiliteringscenter.

Debat

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Ude af mig selv", "Lær at løse konflikter"; "Solomor" og "Når udviklingshæmmede sørger".