Sygeplejersken Årgang 2019 nr. 7

I dette nummer

Aktuelt

Hver tredje overvejer at stoppe

Skal der uddannes flere sygeplejersker, kræver det flere ressourcer. Det fastslår formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, Kamilla Futtrup

Pris giver mod til fortsat at tale

Sygeplejerske Vicki Gudmandsen modtager Kirsten Stallknecht Prisen 2019 for sit mod til at ytre sig offentligt om afviste UTH’er på Rigshospitalet. For forrige års vinder Pia Lüders Røge har prisen været et vigtigt våben i kampen for flere kolleger.

Tema: Utilsigtede hændelser

Indberetning af UTH redder liv

Når sygeplejersker rapporterer utilsigtede hændelser, redder det menneskeliv, fordi man lærer af hinandens fejl og undgår, at de gentager sig. Alligevel indberetter hver fjerde sygeplejerske ikke fejlene, viser ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd. Det koster liv, lidelser og penge.

Vi skal lære af UTH’er

Sygeplejersker, der oplever læring af de utilsigtede hændelser, rapporterer mere, mens de, der ikke oplever læring, holder op med at rapportere. Nye tiltag og bedre kommunikation skal være med til at fremtidssikre systemet.

Som at slå i en pude

Dorthe Lyngbye og Pia Urbrand oplevede graverende fejl, da de arbejdede på akutplejecentret Vesterløkke i Kolding. Men det var ikke velset at indberette dem som utilsigtede hændelser, og de førte ikke til læring eller forbedringer for borgerne.

Travlhed er gift for UTH-systemet

Manglende tid er den altovervejende grund til, at sygeplejersker ikke indberetter utilsigtede hændelser. Det viser en ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd, som også peger på en sammenhæng mellem antallet af utilsigtede hændelser og travlhed.

Ingen går på arbejde for at lave fejl

Når flyvelederne i Kastrup indberetter en utilsigtet hændelse, er det altid på en begivenhed og aldrig på en person. Og afsenderen får altid et personligt svar. Flyvelederne har pause hver halvanden time med tid til at rapportere UTH’er.

Folketingsvalg 2019

Overblik FV19

Sundhed er et varmt emne på sociale medier, og et flertal for at afskaffe uddannelsesloftet tegner sig. Her er et overblik over valgkampens udvikling på sundhedsområdet siden sidste nummer af Sygeplejersken.

De stiller op til valg

12 medlemmer af Dansk Sygeplejeråd stiller op til Folketinget. Her kan du se, hvem de er. De har svaret på spørgsmålet ”Hvad ser du som den største udfordring på sundhedsområdet i dit område?

Narrativ medicin

Læs digte og styrk din sygepleje

Bliv bedre til at sætte dig i patientens sted, reflektér over din egen praksis, og kom helt tæt på din dokumentation gennem poesi, noveller og romaner. Det er tanken bag kurset ”Narrativ Medicin” på Syddansk Universitet. Et felt, der er stigende interesse for.

Bøger som middel og medicin

Skønlitteraturen kan anvendes som samtalestarter og refleksionsrum i det sundhedsfaglige arbejde, og måske kan det også anvendes i et kurativt perspektiv. Der er de seneste år kommet mere fokus på, hvordan skønlitteratur kan integreres i sundhedsarbejdet.

Litteraturen er et instrument

Byt for en stund triagering ud med Tove Ditlevsen, brug lidt tid på Pia Tafdrup i stedet for Pro-medicin, og udforsk begrebet håb med Helle Helle. Sygeplejersken er taget med til undervisning i kurset Narrativ Medicin, hvor skønlitteraturen er et redskab til at forbedre kommunikation og interaktion – både med patienter og kolleger.

Læs selv videre

Skønlitteratur kan give indblik i patienters situation og pårørendes perspektiver, men den bugner også med beskrivelser af sygeplejersker og læger. Her kan du finde inspiration til at udforske sundhed, sygdom og sygeplejersker i forskellige forfatterskaber.

Kirsten Stallknecht Prisen

Alternativet var en opsigelse

Da ledelsen afviste sygeplejerske Vicki Gudmandsens UTH-indberetning om manglende behandling pga. personalemangel, besluttede hun at gå til medierne med sagen. Det har hun nu fået Kirsten Stallknecht Prisen 2019 for. Et tiltrængt skulderklap ikke bare til hende, men også til kollegerne, pointerer hun.

I audiens hos dronningen

"Jeg havde nær glemt medaljen"

Fuldt fortjent. Inger Becker har i de sidste 35 år dedikeret sit arbejdsliv til at hjælpe børn, unge og voksne med spiseforstyrrelser. Et felt, som hun ikke bare brænder for, men som også blev samtaleemnet, da hun takkede Dronning Margrethe for sin fortjenstmedalje.

Jubilæum

10 år ved roret

Grete Christensen blev i 2009 formand for Dansk Sygeplejeråd. 10 år med mange flere medlemmer, masser af minder, erfaringer og ikke mindst ansvar som medlemmernes talerør.

I HVERT NUMMER

5 minutter med: Vibeke Olsen

”Det er spændende at arbejde med mennesker fra andre kulturer, fordi deres livssyn og måde at opfatte tingene på kan være anderledes end gængs dansk opfattelse.”

Hørt: Vi engle må stå fast

Hvis vi vil ændre noget, må vi fortælle de gode historier om vores profession, mener lektor Trine Stougaard Madsen. Hun ser gerne, at man hvert år bruger Sygeplejerskernes dag til at synliggøre fagets værdi for samfundet.

Debat

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Læring mellem udvikling og tilpasning", "Barnet", "Livet er et mirakel" og "Sygepleje i det nære sundhedsvæsen".