Hørt: Stress stækkede Carolines drøm

Jeg blev kastet ud i mit første job uden introduktion. Det gjorde mig usikker og nervøs, og til sidst kunne jeg slet ikke sove, fortæller Caroline Grøn, der i dag er hjemmesygeplejerske i Aalborg.

“Vi sygeplejersker har længe råbt op om de ringe arbejdsforhold og det store arbejdspres, men der er ikke blevet lyttet. Ligeledes hænger vores ansvar, arbejdsforhold og -tider ikke sammen med den betaling og anerkendelse, vi får.”

Citatet kommer fra Caroline Grøns debatindlæg i Jyllands-Posten i juli. Som nyuddannet sygeplejerske har hun været sygemeldt med stress to gange på to år. Hun kritiserer, at der ikke er sammenhæng mellem lønnen og sygeplejerskers ansvar og arbejdsforhold. Og sparsom introduktion til hendes første job, gjorde ondt værre i hendes tilfælde.

Søvnløs på sengeafdelingen

Da Caroline Grøn blev færdig i sommeren 2017, fik hun job på en sengeafdeling. Selvom der på papiret var to ugers oplæring, så var der i praksis kun tale om to dage.

“Det betød, at der var en masse ting, som jeg var usikker på. Jeg var ikke klædt på til jobbet, så jeg gik hjem om aftenen og var meget bange for, at jeg havde gjort noget forkert eller misset noget,” siger hun.

Det gav voldsomme søvnproblemer:

“Til at starte med vågnede jeg efter halvanden time og kunne ikke falde i søvn igen. Men efter noget tid kunne jeg slet ikke falde i søvn. Så mødte jeg på arbejde helt uden at have sovet, og skulle stå med nogle meget dårlige patienter, der f.eks. havde hjerneblødninger eller tumorer i hjernen.”
Hun synes, det er en stor fejl, at ordentlig introduktion ikke altid bliver prioriteret:

“Det er jo en langtidsinvestering for afdelingerne. Hvis introduktionen udebliver, så slukker afdelingen brande på kort sigt, men de fejler på længere sigt,” siger Caroline Grøn, der mener, at det er et prioriteringsproblem.

En systemfejl

Den svære opstart dræbte Caroline Grøns lyst til at være sygeplejerske:

"Jeg følte mig som en rigtig dårlig sygeplejerske.”

Hun overvejede, om hun i stedet skulle søge job i den lokale isbutik.

“Jeg havde tænkt, at jeg gerne ville være en dygtig sygeplejerske, der kunne give patienterne en rigtig god oplevelse. Jeg troede, at det var mig, der var noget galt med. Men det var det ikke. Det er systemet, der er noget galt med. Det skal ikke være sådan at gå på arbejde.”

Hun skiftede til et nyt job, hvor hun fik fem ugers oplæring. Her indgik hun ikke i normeringen, men fulgtes i stedet med en erfaren sygeplejerske.

“Jeg var ordentligt klædt på til at løse mine opgaver, så jeg følte mig meget mere tryg. Det var helt fantastisk.”

I dag er Caroline Grøn skiftet til hjemmesygeplejen for at kunne have en fast døgnrytme og få styr på søvnen. 

Emneord: 
Stress