Menneskehandel er en sag for sundhedspersonale

Sygeplejersker må have basal viden om menneskehandel, hvis bagmændene skal straffes og de handlede personer hjælpes.

Billig arbejdskraft eller prostitution. Det er formålet med den menneskehandel eller trafficking, som det også kaldes, der bringer ofre til bl.a. Danmark. Sygeplejersker kan spille en væsentlig rolle med at opspore de handlede, som ofte er kvinder, men det er nødvendigt med træning og uddannelse for at kende tegnene og vide, hvor man går hen med sin bekymring. En ICN-pjece beskriver de basale kundskaber, som sygeplejersker må have for at identificere handlede personer (1). Der er fire områder, der kræver specifik viden: Hvilke typer menneskehandel findes der?

Hvilke tegn på menneskehandel kan observeres hos den enkelte person? Hvilke områder kan generelt indikere, at en person er handlet? Hvad skal en eventuel mistanke føre til?

Pjecen eller folderen er kort og kontant og værd at printe og diskutere blandt sygeplejersker, som arbejder inden for akutområdet, i lægepraksis eller med gravide. Den kan findes på nettet ved at søge på navnet (se reference herunder).

Ved lanceringen på ICN-kongressen i Singapore denne sommer understregede en ekspert på området, at det ikke er meningen, at sygeplejersker skal finde frem til bagmændene bag menneskehandel, men gå videre til myndighederne ved mistanke om moderne slaveri. Danmark har i øvrigt i en nyligt publiceret rapport fået en påtale for at forsømme en struktureret indsats mod menneskehandel (2).

Referencer
Human trafficking – The basics of what Nurses need to know. ICN 2019
Maja Langberg, Amalie Schroll Munk. Danske dørmænd. Weekendavisen, samfund 12. juli 2019. 

Case fra England

En sort kvinde kommer til skadestuen med smerter i underlivet som følge af læsioner. Skadestuesygeplejersken får god kontakt med kvinden, som virker bange og nervøs. De finder et rum, hvor kvinden føler sig tryg, og sygeplejersken får listet ud af hende, at hun tre dage tidligere er blevet solgt for anden gang og siden voldtaget flere gange.

I venteværelset går en mand op og ned ad gulvet og spørger flere gange, hvornår kvinden bliver udskrevet. Sygeplejersken kontakter politiet, og det fører til optrevling af et netværk af menneskehandlere, som senere bliver dømt.

 

Emneord: 
Menneskerettighed