Skal Nobels Fredspris gå til to østrigske sygeplejersker?

I 40 år tog to østrigske sygeplejersker – Marianne og Margaritha – sig af mennesker med spedalskhed på en afsides ø i Sydkorea. Nu bliver der arbejdet på at få de to kvinder nomineret til Nobels Fredspris.

Blue Eyed Angels. Det tilnavn fik de to østrigske sygeplejersker Marianne Stöger og Margaritha Pissarek. I 1962 tog de til Sydkorea for at hjælpe mennesker, der på grund af spedalskhed var blevet udstødt af samfundet. Dengang var de to kvinder i tyverne, og de næste ca. 40 år arbejdede de blandt syge mennesker placeret på en øde ø. Uden at få løn for det brugte de deres liv på at hjælpe og indgyde håb til mennesker i store lidelser og ensomhed.

Derfor fortjener de Nobels Fredspris, lød det på den nyligt afholdte ICN-kongres fra Kim Hwang-Sik, Sydkoreas tidligere premierminister og formand for den komite, der arbejder på at få de to sygeplejersker nomineret i 2020.

”Det vil holde deres minde i live og være en flot markering af 200-året for Florence Nightingale,” sagde Kim Hwang-Sik.

Komiteen peger på, at en nominering af de to sygeplejersker vil øge opmærksomheden på menneskerettigheder og vigtigheden af frivilligt arbejde i hele verden.
 

Emneord: 
Sundhedspersonale