Leder: 2020 er sygeplejerskens år

Dansk Sygeplejeråd mener, at Year of the Nurse and Midwife er en invitation til beslutningstagere på alle niveauer til at investere i flere sygeplejersker.
Grete Christensen
Foto: Simon Klein-Knudsen

For første gang nogensinde har Verdenssundhedsorganisationen, WHO, udråbt et år som Year of the Nurse and Midwife.

Anledningen er 200 året for Florence Nightingale.

Den første sygeplejerske, som kunne fremvise epokegørende resultater af god sygepleje, og som grundlagde den moderne sygepleje med kontinuerlige observationer og kvalitetsmålinger.

WHO vil gerne hylde sygeplejersker og udbrede viden om værdien af deres arbejde.

Generaldirektør i WHO, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, har udtalt: ”Regeringer skal se sygeplejersker og jordemødre – ikke som en udgift – men som en investering i en bæredygtig udvikling.”

Man kan også sige, at for hver ekstra sygeplejerske er der flere patienter, som overlever.

Det er både nødvendigt at uddanne og ansætte flere sygeplejersker, men det er også vigtigt at sikre, at sygeplejersker kan få lov til at bruge deres kompetencer fuldt ud til gavn for patienterne og for samfundet.

Dansk Sygeplejeråd mener, at Year of the Nurse and Midwife er en invitation til beslutningstagere på alle niveauer til at investere i flere sygeplejersker. Og til at sikre, at sygeplejersker er repræsenteret alle de steder i sundhedsvæsenet, hvor afgørende beslutninger bliver truffet.

Year of the Nurse and Midwife vil blive markeret i løbet af året, og jeg ser frem til, at vi kan fejre det sammen.

Inde i bladet kan du læse mere om Year of the Nurse and Midwife.

Godt nytår!