Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På mit natbord: Godt blik for skæve eksistenser

"Netop sygeplejersker har gavn af at læse om baggårdsmiljøer og sårbarheden hos de socialt belastede identiteter fra Turèlls Københavns brokvarterer og værtshusmiljøer.”  

Sygeplejersken 2020 nr. 13, s. 43

Af:

Michael Holbek, journalist

Ole Bjørke
Ole Bjørke
Ole Bjørke
Lektor ved Sygeplejerskeuddannelsen på Københavns Professionshøjskole.

Hvad læser du lige nu?
”Af faglitteratur har jeg senest læst ’Psykosociale behov ved akut og kritisk sygdom’.”

Hvordan har den inspireret dig?
”Fokus er på de akutte patienters psykosociale behov, som udspringer af f.eks. deres utryghed, angst, sårbarhed, isolation og truede integritet. Når man beskæftiger sig med akut og kritisk sygdom, tænker man typisk og straks på de fysiske problemstillinger og de akutte interventioner relateret til dem. Bogen rummer også det fysiske, men har et særligt fokus på de psykosociale aspekter i de pressede situationer, og det giver den en stor berettigelse.”

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Dan Turèlls ’Mord-serie’. Selv om serien foregår i en brun og grå tidslomme, har han et godt blik for at beskrive de skæve miljøer og eksistenser. Han fremstiller minoritetsgruppers og udsatte individers særlige problemstillinger og vilkår med stor empati og social indlevelse. Netop sygeplejersker har gavn af at læse om baggårdsmiljøer og sårbarheden hos de socialt belastede identiteter fra Turèlls Københavns brokvarterer og værtshusmiljøer.”   

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”Jeg måtte desværre opgive Åsa Larssons ’Blodskyld’. Jeg blev simpelthen slet ikke fanget af fortællingen og skrivestilen.”