Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Posen på maven må ikke blive en klods om benet

Stomiambulatoriet på Regionshospitalet i Herning var et af de første af sin slags, og kunne i februar måned fejre 25-års jubilæum. Her står sygeplejersker i spidsen for, at patienter forberedes på livet med stomi.

Sygeplejersken 2020 nr. 3, s. 10

Af:

Maria Klit, journalist

MBP_stomiambulatorium_DSR_03-02-2020_0003

Posen på maven påvirker langt de fleste stomipatienter både fysisk, psykisk og socialt. Sådan forklarer stomisygeplejerske Grethe Vendelbo baggrunden for Danmarks første stomiambulatorium, der åbnede i 1995 på opfordring af patientforeningen COPA.

”I gamle dage fjernede man sting på tiendedagen, og så så vi dem aldrig igen. Så tog de hjem og bøvlede med afføringsproblemer og usikkerhed. Ingen fulgte op på psykiske udfordringer og hudproblemer eller hjalp dem, når stomiposerne blev ved at falde af,” fortæller hun.

Hvor skal stomien sidde?

Tidligere anså man en vellykket stomioperation for en succes i sig selv, men den tankegang har ambulatorierne gjort op med. Sygeplejerskerne faciliterer hele patientforløbet og har patientens livskvalitet i centrum, forklarer Grethe Vendelbo:

”Førhen blev stomier af uvidenhed ofte placeret i folder og deller til stor gene for patienten. I dag tager vi højde for patientens fysik og bliver før operationen enige om, hvor det giver bedst mening at placere den.”

Ambulatoriet har også indgået et samarbejde med producenterne af stomiposer, så nye produkter i dag udvikles med patienternes velbefindende for øje. Det har betydet bedre kvalitet og mindre risiko for lækage, der ifølge Grethe Vendelbo er den største bekymring for alle med stomi. Ambulatoriet gør desuden brug af telemedicin, da nogle patienter bor mere end 100 kilometer væk. Her kan man kommunikere med ambulatoriets sygeplejersker via en sikker app og få svar direkte på telefonen.

Tabu fylder stadig

Patienterne har principielt livslang adgang til hjælp fra sygeplejerskerne i ambulatoriet, men kan også via en rådgiverordning sættes i kontakt med alderssvarende medlemmer af patientforeningen COPA. Det er særlig væsentligt for den yngre patientgruppe, forklarer Grethe Vendelbo.

”Vi møder desværre unge, der til at starte med hellere vil leve videre med deres alvorlige tarmsygdom end at have stomi. Så tabubelagt er det. Derfor er det vores job at hjælpe patienterne med at vende tilbage til livet – bare med pose på maven,” siger hun.

Siden stomiambulatoriet på Regionshospitalet Herning åbnede for 25 år siden, har de fleste hospitaler i dag fået tilsvarende ambulatorier.