Sygeplejersken Årgang 2020 nr. 4

I dette nummer

2020 Year of the Nurse

Ikke to børn og familier er ens

Neonatalsygeplejerske Helen Schwartz sætter familien som helhed i centrum af arbejdet med for tidligt fødte børn. Det handler om at hjælpe hele familien ud på den anden side af en livskrise.

I HVERT NUMMER

Leder: Covid-19

"Sygeplejersker er en uundværlig medarbejdergruppe i bekæmpelsen af coronavirussen"

KORT NYT

Vigtig meddelelse

Reduceret netudgave af Sygeplejersken

Medarbejderne på Sygeplejerskens redaktion arbejder i øjeblikket hjemmefra. Det giver nogle udfordringer, da ikke alt teknisk udstyr er til rådighed i samme omfang som normalt. Derfor er ikke alle artikler i dette nummer Sygeplejersken tilgængelige, som de plejer. Hele bladet kan dog læses som enten almindelig PDF eller som bladre-PDF via de to links ”Download” og ”Læs online” til højre.

Tema: Covid-19

I forreste linje

Drive-in-test. Karantæne. Pandemiafdeling. Og meget mere håndsprit. Sygeplejersker på hospitaler og i kommuner var i fuld gang med at forberede sig på en corona-epedimi, da statsminister Mette Frederiksen den 11. marts lukkede det offentlige Danmark ned - med undtagelse af sundhedsvæsenet. Her gik beredskabsindsatsen i stedet ind i en ny fase - fra en inddæmningsstrategi til en afbødningsstrategi.

Danmark lukkede ned: Sygeplejerskerne er spændte, men klar

Sundhedsstyrelsen forventer, at ca. 12.000 danskere bliver indlagt med covid-19 på landets hospitaler i løbet af de kommende måneder. Behandlingsgaranti og udredningsret er sat delvist på hold, så hospitalerne kan ruste sig til den ekstraordinære opgave. Meldingen fra flere sygeplejersker midt i marts er, at de er spændte, men beredt.

"Vi spritter mere af, end vi plejer"

Ingen panik. En anelse bekymring. Og en tiltro til, at ”der er styr på tingene”. Men også kritik af mangel på vejledning. Sådan var meldingerne fra forskellige kommunale sygeplejersker, da Danmark blev lukket ned.

Grete Christensen: "Vi er uundværlige"

"Det er nu, vi skal stå sammen og løfte den sundhedsopgave, der ligger. Arbejdsgiverne skal sørge for at få alle sygeplejersker med, så de er klar over, hvor stor en samfundsopgave, der ligger foran os."

I karantæne: I stilhed og larm

Oversygeplejerske Susanne Konnerup fik som en af de første karantæneramte i Danmark 60 minutter til at finde et sted at opholde sig afskåret fra omverdenen de næste 14 dage. Det har givet anledning til både rastløshed, afmagt og nye faglige idéer.

Studerende og pensionerede er klar til at hjælpe

Sygeplejestuderende og nyligt pensionerede sygeplejersker er enige om at træde til, hvis det bliver nødvendigt. Men bekymringerne er reelle, og rammerne skal være på plads, siger både Seniorsammenslutningen og SLS.

"Jeg har aldrig oplevet noget lignende"

Som sygeplejerske på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital er sygeplejerske Nattaya Cherco med helt fremme i front, når det gælder corona.

Test

Uddannelse