Leder: Vi skal hylde sygeplejersker i hele verden

"Vi vil også gerne i fremtiden løse store og vanskelige opgaver. Vi ved, at vi kan – og vi er mere værd."

Grete ChristensenDen 12. maj var den Internationale Sygeplejerskedag. Anledningen er 200-året for Florence Nightingales fødselsdag. Sygeplejersker i alle dele af det danske sundhedsvæsen – og i hele verden – skal fejres denne dag.

Og der er meget at fejre. I den nuværende sundhedskrise er sygeplejerskers faglighed uvurderlig i bekæmpelsen af Covid-19 hos den enkelte patient.

Bag overtrækskittel, handsker, hårnet, maske og briller skal der suges, skylles og forflyttes. Med risiko for selv at blive smittebærer over for sin egen familie og nærmeste.

Samtidig er sygeplejersker afgørende ift. at sikre den enkelte borgeres sundhed, hvad enten det er i plejen til de gamle, de sindslidende, de socialt udsatte eller til småbørnsfamilierne.

Hvordan sundhedsvæsenet ser ud efter sundhedskrisen, ved ingen. Dog ved alle, at sygeplejersker også i fremtiden har en afgørende rolle i det danske sundhedsvæsen.

Arbejdsgiverne skal derfor nu indse, at pandemiens akutte fase er drevet over.

Nu skal arbejdsgiverne igen tilbyde forudsigelige rammer for ledere og medarbejdere og sætte fastholdelse, rekruttering og gode arbejdspladser øverst på dagsordenen.

Sygeplejersker skal i disse dage lade sig fejre af patienter, politikere og befolkning. Vi vil også gerne i fremtiden løse store og vanskelige opgaver. Vi ved, at vi kan – og vi er mere værd.