5 til ferien

Vi skal bare være i Danmark alle sammen denne sommer, men derfor kan man godt komme ud at flyve, for bøgerne kan bringe læseren kloden rundt på kort tid. Her er fire bud fra Skandinavien og et femte fra en håndfuld europæiske lande.

Om 100 år

Anna Elisabeth Jessen
Om hundrede år. En sønderjysk familiekrønike
Rosinante 2019, 414 sider – 299,95 kr.

Forfatteren overtog i 1999 sine bedsteforældres slægtsgård i Sønderjylland.

Bag panelerne i et gammelt skab opdagede hun en skuffe med breve fra første verdenskrig fra soldaten Hans. Breve der beskrev livet i skyttegravene. Omkring 30.000 sønderjyske soldater blev ufrivilligt sendt i krig på tysk side og fire-femtusind af dem kom aldrig tilbage.

Med fundet af brevene opstod idéen til bogen. Den følger i 100 korte kapitler personerne i en sønderjysk familie fra 1914-2014 med samfundsudviklingen som bagtæppe. Hvert kapitel er på 4-5 sider, og med udgangspunkt i slægtsgårdens beboere og de familiemedlemmer, der kommer til, får læseren en underholdende, velskrevet krønike, som også giver plads til ironiske beskrivelser af nutidens ældreomsorg udmøntet i en gruppe gamles besøg i egen tidligere bolig. Kyndigt ledet af en medarbejder med en stor mobiltelefon med antenne.

Vi følger bl.a. Åge, der altid er sur, Marie, der lærer at holde af charterrejser, og mod slutningen Lou-Lou, det adopterede barn fra Kina.

For nogle vil krønikens mange portrætter være for kortfattede. Andre vil føle sig rigtig godt underholdt og få lyst til at besøge Sønderjylland i sommerferien.

Hvad er et menneske?

Svend Brinkmann
Hvad er et menneske? En filosofisk dannelsesrejse
Gyldendal 2019, 275 sider – 239,95 kr. (vejl.)

En dannelsesrejse rundt i Europa, det er hvad den forsigtige, skrøbelige Andreas har brug for, mener hans farmor Anna. Rejsen er planlagt, alle togrejser og hoteller booket og en omfattende drejebog fremskaffet. Men

Anna viser sig at være uhelbredeligt syg, og Andreas tager derfor på hendes opfordring afsted alene. Det kræver ikke så stort et mod, for alle detaljer om rejsen er anført i drejebogen. Andreas vil undervejs få mere viden om historie, filosofi, og kunst.

Forfatterens pædagogiske projekt er at tilføre læseren dannelse og forståelse for den mangfoldighed, som menneskeheden repræsenterer via Andreas’ oplevelser på rejsen og de samtaler, han har med Anna. Hun er med på sidelinjen fra sin seng på et hospice og oplever den udvikling, Andreas er igennem for at finde ud af, hvad et menneske er.

Bogen er, med sine rige beskrivelser af det biologiske, det fornuftige, det følsomme, og det sociale menneske, absolut læseværdig. De sidste kapitler handler om fremtidens menneske og det troende menneske, og der er noter til alle kapitler, som gør det nemt at finde uddybende litteratur. Bogen er ikke vanskelig at læse, Andreas hjælper på vej, men nogle afsnit skal læses to gange, og det gør ikke noget.

Påstanden i bogen er, at almenmenneskelig dannelse må gå forud for selvudvikling. At livet er en gave – og en opgave.

Andvake

Jon Fosse
Andvake
Batzer & Co 2010, 74 sider – 150 kr.

Asle og Alida er sejlet til storbyen Bjørgvin fra den afsidesliggende bygd, hvor Alidas mor kun nødtvungent lod det unge par overnatte. Én nat kunne de blive. Ikke mere.

Det unge par forestiller sig, at de kan finde husly, arbejde og få et godt liv i byen, når Alida om kort tid føder deres første barn, men sådan går det ikke. Ingen vil huse parret, regnen siler ned og til sidst sidder Alida og sover op ad en husmur, ganske udmattet.

Efter et hvil går de videre og finder endelig et sted at overnatte, dog ikke uden skærmydsler, som Asle klarer, som han bedst kan. Sproget er enkelt, historien fortalt før – engang i Betlehem – og så fascinerende, at næste bog skal læses med det samme.

Hvordan vil det gå spillemanden og hans store kærlighed?

Olavs drømme

Jon Fosse
Olavs drømme
Batzer & Co 2015, 86 sider – 150 kr.

Asle og Alida hedder de ikke mere. Asle har sagt til Alida, at de nu skal kalde sig Olav og Åsta, så det gør de. Åsta spørger ikke hvorfor.

Drengen Sigvald er kommet til, og en morgen forlader Olav sin lille familie for at gå den lange tur til Bjørgvin og købe en ring til Åsta.

Da hun ser ham forsvinde med løfte om at komme tilbage samme aften, aner hun, at hun aldrig skal se ham igen.

På sin vej til byen møder Olav en gammel mand, som følger ham, både da Olav drikker øl, køber et armbånd til Åsta, og da han går rundt i byen.

Manden beskylder Olav for at være morder, Olav nægter, men bliver til slut overmandet af en gruppe mænd og anbragt i en bælgmørk fængselscelle, hvorfra han senere hentes.

Kveldsvævd

Jon Fosse
Kveldsvævd
Batzer & Co 2015, 63 sider – 150 kr.

Ales er Alidas datter, og i denne bog får hun ordet og fortæller om sin mors liv. Asle og Alida er begge døde, men her knyttes trådene i familiens samlede historie.

Alida fik aldrig sin ring, men fandt derimod det enestående og smukke armbånd, Asle havde købt til hende, på gaden ved havnen, og hun ved med sikkerhed, at det er til hende fra Asle.

Alida er med sin lille søn i armene gået den lange vej til byen for at lede efter ham. Skæbnen vil, at hun her møder en venlig og kærlig mand, som tager hende med tilbage til den bygd, han kommer fra, den selvsamme bygd Alida rejste fra sammen med Asle.

Alida får flere børn og et liv, der efter omstændighederne er godt, men hun glemmer aldrig sin store kærlighed Asle.

 

 

 

Norske Jon Fosse fik Nordisk Råds litteraturpris i 2015 for trilogien om Asle og Alida. De tre korte værker rumler i læseren lang tid efter læsningen, for de enkle handlingsforløb bliver ved med at dukke op i bevidstheden og kaste spørgsmål af sig.

Emneord: 
Litteratur